Harbiye’den Grammy ödüllü yıldız geçti

31. İstanbul Caz Festivali'nde sıra dev konserlerde. Festivalle özdeşleşen mekânlardan biri olan Harbiye Açıkhava Tiyatrosu dün gece ABD'li caz solisti Gregory Porter'ı ağırladı.

İstanbul’da nemli havanın etkisini iyice hissettirdiği o malum sıcak günler başladı. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu önündeki kalabalıığın ana gündem maddelerinden biri bu sıcaktı. Türkiye’nin Euro 2024’ten elenmesinin üzüntüsün hâlâ taşıyanlarlar da yok değil. Ancak kapıdaki bu uzun sırada tabii ki esas gündem maddesi yaklaşık yarım saat sonra başlayacak Gregory Porter konseri. Cazın büyük sesi yıllar sonra yeniden İstanbul’da üstelik kentin de en simge konser alanında müzikseverlerle buluşuyor.

Müzikseverler konsere büyük ilgi gösterdi.

Caz tarihinin en çok dinlenen albümü Harbiye’de yankılandı

Aylar önce konser duyurulduğunda 31. İstanbul Caz Festivali’nin en çok ilgi görecek etkinliklerinden biri olacağı belliydi. Nitekim kapıdaki kalabalık ve heyecan da bunun göstergesiydi. Işıklar kapandı, Türkçe ve İngilizce festival anonsu sonrası alkışlar ve beyazlar içinde Gregory Porter sahneye çıktı. Müzisyen arkadaşları da tabii. Artık kendisile özdeşleşen kasketi, her daim güler yüzü ve büyüleyici sesiyle şarkılarını söylemeye başladı. Elbette ön planda olan ‘Liquid Spirit’ albümüydü. Dijital müzik dinleme platformlarından derlenen verilere göre bu albüm hâlâ caz tarihinin en çok dinlenen albümü ınvanı sahip. Hâl böyle olunca da konserde de kendisine fazlasıyla yer buluyor.

Gregory Porter, konserde kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

Binlerce kişinin doldurduğu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda havanın kararması ve serinletici rüzgarın esmeye başlaması nemli havayı bir nebbze de olsun dengelemişti. Bununla birlikte zaman aktıkça Gregory Porter ona iki Grammy ve yedi Grammy adaylığı kazandıran kariyerinin en güzel şarkılarını seslendirmeye devam ediyordu. Seyirci halinden, o da gördüğü ilgiden mutluydu. en son iki yıl önce gitarın yaşayan efsanesi John McLaughlin’i ve ardından da Dianne Reeves’i Harbiye’de izleyenler için bu festival buluşması çok anlamlı olsa gerek. Doğrusu, İstanbul Müzik Festivali için AKM ya da Aya İrini neyse İstanbul Caz Festivali için de Harbiye Açıkhava Tiyatrosu oydu.

İstanbul’da sıcak bir caz akşamı

“Buradan kimler geldi, kimler geçti” diye başlayan cümlelerde artık Gregory Porter’ın da adı olacak. Konserin sonlarında yeniden İstanbul’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden müzisyenin o hep gülen ifadesinde belli ki mutluluk, gurur ve memnuniyet de vardı. İstanbullulara sıcak, nemli ve yer yer rüzgarlı bir akşamda unutulmaz bir caz gecesi yaşatan 52 yaşında alkışlarla sahneden ayrılırken seyircilere gülümsemeyi ve onlara sık sık el sallamayı ihmal etmedi. Bu zor ayrılığın çok da uzak olmayan bir gelecekte yeni bir buluşmaya vesile olacağı umudu Harbiye’yi dolduran binlerce müzikseverin ortak duygusuydu.

Nino Varon: Caz festivali Türkiye şartlarında cesaret isteyen bir başlangıçtıNino Varon: Caz festivali Türkiye şartlarında cesaret isteyen bir başlangıçtı