52. İstanbul Müzik Festivali, ikinci gününde İtalya'dan Mantova Oda Orkestrası ile Macar keman virtüözü Kristof Barati'nin konserine ev sahipliği yaptı. CRR Konser Salonu'ndaki konserde Barati 321 yıllık kemanıyla Mozart'ın 'Türk' eserini seslendirdi
İstanbul Müzik Festivali’nin müdavim mekânlarından CRR Konser Salonu, dün akşam İtalya ve Macaristan’dan konukları ağırladı. Bir yanda adını kurulduğu Rönesans kentinden alan Mantova Oda Orkestrası, diğer yandaysa Macar keman virtüözü Kristof Barati. Klasik müzik ve caz ağırlıklı bir sezonu geride bırakan CRR Konser Salonu, taşıdığı o tarihi kimliğine yaraşır notalara ev sahipliği yaptı. Özellikle de konserin ilk yarısı…
Dünyanın önde gelen oda müziği toplulukları arasında gösterilen Mantova Oda Orkestrası, CRR Konser Salonu’ndaki etkinliğin ilk yarısını barok repertuvara ayırmıştı. Domenico Cimarosa’nın ‘L’olimpiade’ operasının girişinin ardından Antonio Vivaldi’nin ‘Yaylı Çalgılar Konçertosu’ seslendirildi. Büyük alkış alan bu icranın ardından İtalyan topluluk, kuruldukları Mantova’ya iki saat uzaklıktaki Lucca’da doğan Luigi Boccherini’nin ‘Şeytanın Evi’ olarak da bilinen ‘4. Senfonisi’ seslendirdi. 18. yüzyılın en önemli iki İtalyan bestecisinin eserlerini seslendiren topluluk konsere kısa bir ara verdi.
Konserin ikinci yarısı geldiğinde Mantova Oda Orkestrası ile birlikte sahneye bir isim daha geldi. Klasik müziğin otorite dergilerinden Gramophone’nun “Kemanı en tatlı ve en akrobatik hâliyle icra eden kişi” olarak tanımladığı Kristof Barati, 321 yıllık kemanıyla birlikte sahnedeki yerini aldı.
Alkışlarla sahneye gelen Macar virtüöz, kendisine eşlik eden Mantova Oda Orkestrası ile Wolfgang Amadeus Mozart’ın bir bestesini seslendirdi. Eserin bir ismi ‘5 nolu Keman Konçertosu’. İlk kez 1775’te Noel gecesinde seslendirilen eserin diğer adıysa ‘Türk’. Mozart’ın meşhur ‘Türk Marşı’ olarak da bilinen ’11 nolu Piyano Sonatı’ gibi ilhamını devrin Türk modasından alan parça, repertuvarlarda pek de rastlanan bir eser değildir.
45 yaşındaki Macar virtüöz, Mozart’ın daha 19 yaşındayken dönemin hakim modası Turquerie etkisiyle keman için yazdığı bu görkemli eseri İtalyan topluluk Mantova Oda Orkestrası ile birlikte seslendirdi. Yaklaşık yarım saat süren bu keman konçertosunun ardından Macar müzisyen alkışlarla sahneden ayrıldı. Bir klasik müzik âdeti olduğu üzere alkışlarla sahneye geri gelen keman virtüözü, Fransız besteci Camille Saint-Saens’den bir eser daha seslendirdi.
Los Angeles Filarmoni, Montreal Senfoni, Londra Filarmoni, BBC Filarmoni, Zürih Tonhalle, Oslo Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Mariinsky Orkestrası gibi saygın toplulukların eşlik ettiği Kristof Barati, yine alkışlarla sahneden ayrıldı. Bugüne kadar başta Paganini Uluslararası Keman Yarışması olmak üzere çok sayıda ödüle lâyık görüldü. Müzisyen son olarak 2022 yılında genç keman sanatçısı Karolina Condorosi ile Bela Bartok’un ‘44 Duos for Two Violins‘ adlı albümü kaydetti.