Mübadelenin 100. yılında ‘Kökler’e dönüş

Lozan mübadelesinin 100. yılı için 52. İstanbul Müzik Festivali iki eser sipariş etti. Dimitris Skyllas 'Son İlahi', Onur Türkmen 'Limon Ağacı' eserlerini besteledi. Festivalde bugün Deniz Müzesi'nde bu iki eserin dünya prömiyeri var.

REZONANS
BURAK ONUR ERDEM şef
MARIA DELI bayan / akordeon
TOLGA AKKAYA trombon
MÜŞFİK GALİP UZUN perküsyon
LENA ŞENOL org

NERMİN KAYGUSUZ ENSEMBLE
Dilruba Bilgi vokal
Nermin Kaygusuz kemençe
Miase Bayramoğlu Örümlü ney
Ali Başeğmezler viyola
Gözde Yaşar viyolonsel

Mekan: Deniz Müzesi
Tarih: 11 Haziran
Saat: 20.00
Süre: 100’ (ara dahil)

  • Josef Gabriel Rheinberger
    ‘Kyrie Eleison, Mi bemol Majör, op. 109’
  • Arvo Pärt
    ‘Salve Regina’
  • Arvo Pärt
    ‘Da pacem Domine’
  • Arvo Pärt
    ‘Most Holy Mother of God’
  • Arvo Pärt
    ‘Unser Vater’
  • Dimitris Skyllas
    ‘Son İlahi’*

ARA

  • Onur Türkmen
    ‘Limon Ağacı’**

* Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonuyla İstanbul Müzik Festivali ve Cappella Romana eser siparişi
** Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonuyla İstanbul Müzik Festivali eser siparişi
* ** Dünya Prömiyeri
* ** İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenmiştir.

KONSERE DOĞRU
18.30-19.30
Stelyo Berber ve Mehmet Söylemez ile ‘Göçün Belleği, Belleğin Göçü’

52. İstanbul Müzik Festivali ‘Kökler’ temasıyla bu topraklarda geçmişten günümüze yaşamış farklı halkların, dillerin, dinlerin kültürel zenginliğine odaklanırken Türkiye ve Yunanistan toplumlarını derinden etkileyen mübadeleyi 100. yılında iki özel eser siparişiyle anıyor. 11 Haziran akşamı saat 20.00’de başlayacak olan konserin mekânı ise Beşiktaş’taki Deniz Müzesi. Festival direktörü Efruz Çakırkaya, mübadelenin deniz yoluyla gerçekleştiğini hatırlatarak mekân olarak seçilen Deniz Müzesi’nin de buna bir vurgu olduğunu belirtiyor.

Dimitris Skyllas festivalde

Çalışmalarında geleneksel ritüeller, ağıtlar, inanç, şiirsel imgeler gibi kavramlardan beslenen Dimitris Skyllas’a eser sipariş eden kurumlar arasında BBC Senfoni Orkestrası, Yunanistan Ulusal Tiyatrosu ve Onassis Vakfı göze çarpıyor. Sanatçı, ‘Son İlahi’yi “Mübadillere adanmış çağdaş bir ağıt; şefkatin ve kültürel kardeşliğin müzikal bir sembolü ama en önemlisi, kayıplar ve acılar karşısında coğrafi ve etnik kökenlerden bağımsız, hepimizin aynı olduğunun anımsatıcısı” olarak tanımlıyor. SATB koro, trombon, bayan ve perküsyon için yazılmış eserin dünya prömiyerini şef Burak Onur Erdem’in kurduğu Rezonans korosu ile Maria Deli, Tolga Akkaya, Müşfik Galip Uzun ve Lena Şenol gerçekleştirecek.

Kültürlerarası müzikte farklı ufuklar açan Onur Türkmen, klasik Türk müziği makamlarını çağdaş stilde işleyerek zamanımızın ruhunu yansıtan imgeler ve anlamlarla yüklü eserler yaratıyor. Türkmen, ‘Limon Ağacı’ hakkında, “Duygusal yüzleşme amaçlı bu ayinsel dramayı mübadelenin onarılmaz yaralarını hatırlamak için yazdım. Sessizlik, bu projedeki metin ve müziklerin önde gelen temalarından biri oldu” diyor. Eserin dünya prömiyeri, bestecinin de kurucuları arasında yer aldığı, şarkı temelli yeni müzik topluluğu Nermin Kaygusuz Ensemble tarafından gerçekleştirilecek.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktıİki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı

Tarih Seans Salon Bilet
11-06-2024 20:00 Deniz Müzesi Bilet Al