Serdar Orçin’in festival için önerdiği 11 film

Hem sinemada hem tiyatroda hem de televizyonda her an karşınıza çıkabilir Serdar Orçin. Oktavı geniş oyunculardan, her türlü rolün üstesinden gelir. Hatta incelikli bir şekilde kendi imzasını da atar. Ama İstanbul Film Festivali söz konusu olunca bırakır oyuncu kimliğini hepimiz gibi seyirci olur, yaslanır koltuğuna izler filmi.

Emek Sineması’nda çok film izlemişliği var. Çünkü Serdar Orçin’in festival macerası 90’ların ortasında başlar. Seyirci olarak dahil olduğu festivalde yıllar içinde oynadığı filmler de gösterildi. Hem de defalarca. Bu yıl Ulusal Yarışma’da yer alan yönetmen Vuslat Saraçoğlu’nun ‘Bildiğin Gibi Değil’ filminde izleyeceğiz Serdar Orçin’i.

Peki Serdar Orçin hangi filmleri izleyecek? 10Haber için festivalcilere özel bir seçki yaptı. Bize de yayınlamak düştü! Buyurun efendim!

FARUK

Yönetmen: Aslı Özge
Oyuncular: Faruk Özge, Derya Erkenci, Nurdan Çakmak, Fikret Özge, Gönül Gezer, Alibey Güner, Semih Arslanoğlu, Begüm Güzeldoğu
ALMANYA, TÜRKİYE, FRANSA / 2024 / DCP / Renkli / 97’ / Türkçe; İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2024 Berlin FIPRESCI Ödülü Panorama

Aslı Özge’nin gerçek mekânlarda çekilen, gerçek karakterler ve olaylara dayanan yeni filmi, sadece kentsel dönüşüm ve nezihleştirmenin etkilerini değil, bir baba-kız ilişkisinin karmaşıklıklarını da gözler önüne seriyor.

Berlin Film Festivali’nde Türkiye’den gösterilen tek uzun metrajlı filmin ana kahramanı, 90’lı yaşlarındaki, filme adını veren Faruk. 10 yıllardır oturduğu apartmanın yıkımı yaklaşırken Faruk, kaçınılmaz sonu geciktirme umuduyla bina yönetimi toplantılarına katılır. Kızının bu konu üzerine çektiği filmin ana kahramanına dönüştüğündeyse gerçek ile kurgu yavaş yavaş iç içe geçmeye başlar. İlk filmi ‘Köprüdekilerile 2009’da İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale kazanan Aslı Özge, bu yıl festivalin Ulusal Yarışma Jürisi’ne başkanlık ediyor.

Tarih Seans Salon Bilet
26-04-2024 19:00 Atlas 1948 Bilet Al
27-04-2024 16:00 Kadıköy Sineması Bilet Al
28-04-2024 11:00 Cinewam City's 7 Bilet Al

YURT

Yönetmen: Nehir Tuna
Oyuncular: Doğa Karakaş, Can Bartu Arslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı, Orhan Güner, Işıltı Su Alyanak, Emrullah Erbay, Erdi Kökerer, Tolga T. Talay, Nazlı Benan
TÜRKİYE, ALMANYA, FRANSA / 2023 / DCP / Renkli ve Siyah-Beyaz / 118’ / Türkçe, İngilizce; İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2023 Venedik Bisato d’Oro En İyi Senaryo / 2023 Saint Jean De Luz En İyi Yönetmen, Eleştirmenler Ödülü / 2023 Marakeş En İyi Performans (Doğa Karakaş) /2023 Sottodiciotto (Torino) Jüri Özel Ödülü

Nehir Tuna’nın ilk filmi nihayet Türkiye prömiyerini yapıyor. 90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen ‘Yurt’, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Babasının zoruyla, erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşar. Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilirken, bir yandan da okul ve yurt arasındaki ikili hayatında izolasyon ve baskılarla karşılaşır. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmet’in tek sığınağı, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri bu genç adamın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.

Tarih Seans Salon Bilet
26-04-2024 16:00 Atlas 1948 Bilet Al
27-04-2024 13:30 Kadıköy Sineması Bilet Al

SONSUZA DEK / FOREVER-FOREVER

Yönetmen: Anna Buryachkova
Oyuncular: Alina Cheban, Zachary Shadrin, Arthur Aliiev, Yelyzaveta Tsilyk, Daria Zhykharska
UKRAYNA, HOLLANDA / 2023 / DCP / Renkli / 106’ / Ukraynaca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2023 Cottbus En İyi Film

1990’ların sonları… Sovyet rejiminin yıkıntıları arasındaki Kiev’de genç ve asi kalanların hikâyesi… Aşkta yol alırken, cinselliklerini keşfederken ve herkesin kaybettiği acımasız oyunlar oynarken hep çabucak büyümek zorunda kalan, ama yetişkinlerin dünyasında kaybolanların hikâyesi…

Büyük bir liseden nakil olan Tonia, yeni okulunda güvenlik ve aidiyet arayışıyla serseri bir çeteye katılır. Zamanlarını Kiev’in banliyölerinde dolaşıp eğlenerek ve beladan belaya bulaşarak geçirirler. Tonia çok geçmeden Zhurik’e âşık olur ama bir yandan da Sania’yı arzuladığını fark edince, kendini gizli olduğu kadar vazgeçemediği bir aşk üçgeninde bulur.

‘Sonsuza Dek’ hayatta bazı şeyler anlık olsa da bazı anların da sonsuza dek sürdüğünü bize anımsatan bir film. Yönetmen Anna Buryachkova, prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar Extra bölümünde yapan ilk filmini şöyle anlatıyor: “Sonsuza Dek, 1990’ların sonlarındaki kayıp gençliğe yazılmış bir aşk şarkısı. Bu gençliğe tek bir kural dayatılmış: Sevenin yoksa, yaşamaya da hakkın yok demektir”.

* Bu film Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
24-04-2024 16:00 Kadıköy Sineması Bilet Al
26-04-2024 16:00 Cinewam City's 3 Bilet Al
27-04-2024 11:00 Cinewam City's 7 Bilet Al

EMBRİYO LARVA KELEBEK / EMBRYO LARVA BUTTERFLY

Yönetmen: Kyros Papavassiliou
Oyuncular: Maria Apostolakea, Hristos Sougaris, Makis Papadimitriou, Stephania Sotiropoulou, Yiannis Niarros
YUNANİSTAN, GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ / 2023 / DCP / Renkli / 92’ / Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Zamanın gelişigüzel değiştiği; hafıza, zaman ve gerçekliğin akışkan olduğu, günlerin geçmişte, günümüzde ve gelecekte rastgele belirdiği bir evrende yaşadığınızı hayal edin. Şimdi de böyle bir evrende aşkın nasıl olabileceğini hayal edin.

‘Embriyo, Larva, Kelebek’, hiçbir şeyin sabit olmadığı bir dünyada aşk, kayıp, duygular, hayatın kırılganlığı ve zamanın paradoksları üzerine unutulmaz bir zihin egzersizi. Bir bilim kurgu evreni kurmaktan çok duyguları keşfetmekle ilgilenen film, alışılmadık zorluklara ve her daim belirsizliğe rağmen birbirlerine aşkları hep güçlü kalan Penelope ile Isidoros’u izliyor.

İki âşık, zamanın doğrusal olarak aktığı bir mekâna taşınmaya karar veriyor, ancak ödenecek bedelin yüksek olacağının da bilincinde olarak. Kyros Papavassiliou’nun senaryosunu yazıp yönettiği ‘Embriyo, Larva, Kelebek’, dünya prömiyerini Karlovy Vary Film Festivali’nin maceracı, ileri görüşlü ve heyecan verici keşiflere yer veren Proxima Yarışması’nda yaptı.

Tarih Seans Salon Bilet
22-04-2024 19:00 Cinewam City's 3 Bilet Al
24-04-2024 19:00 Cinewam City's 7 Bilet Al
25-04-2024 11:00 Kadıköy Sineması Bilet Al

GEÇİŞ / CROSSING

Yönetmen: Levan Akin
Oyuncular: Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanlı
İSVEÇ, DANİMARKA, FRANSA, TÜRKİYE, GÜRCİSTAN / 2024 / DCP / Renkli / 105’ / Gürcüce, Türkçe, İngilizce; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2024 Berlin İzleyici Ödülü İkincilik–Panorama, Teddy Jüri Ödülü

Levan Akın’ın büyük beğeni toplayan ‘Ve Sonra Dans Ettik’in ardından yönettiği ve büyük bölümü İstanbul’da geçen bu yeni filmi, kan bağı olan aileler ve seçilmiş aileler hakkında dokunaklı bir dram.

Akın’ın “dayanışmaya övgüm ve İstanbul’a aşk mektubum” olarak tanımladığı ‘Geçiş’, uzun süredir kayıp olan yeğeni Tekla’yı bulmak için kendine bir söz veren emekli öğretmen Lia’nın hikayesini beyazperdeye taşıyor. Birbirlerine ne kadar zıt olsalar da genç komşusuyla güçlerini birleştirip harekete geçen Lia’nın yolu sonsuz bağlantılar ve olasılıklarla dolu görünen güzel ve devasa İstanbul’a çıkar. Lia İstanbul’da trans hakları için mücadele eden avukat Evrim’le tanışır ve kendini hiç alışık olmadığı yakınlıklar ve topluluklar arasında bulur. ‘Geçiş’, Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünün açılışını yaptı.

* Bu film İsveç Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
19-04-2024 21:30 Atlas 1948 Bilet Al
20-04-2024 21:30 Kadıköy Sineması Bilet Al
21-04-2024 21:30 Cinewam City's 7 Bilet Al
27-04-2024 21:30 Beyoğlu Sineması Bilet Al

TURBO

Yönetmen: Cem Özüduru
Oyuncular: Tanju Bilir, Lorin Merhart, Burak Can Doğan, Umut Can Çetinkaya, Casandra Evren, Dilay Yıldız
TÜRKİYE / 2023 / DCP / Renkli / 94’ / Türkçe; İngilizce altyazılı

Erkan ve Murat, yakın arkadaşları İbo’nun küçük kardeşi Burak’ı ertesi sabah askere uğurlamadan önce biraz eğlendirmek, keyiflendirmek, bir pavyon sefası yaşatmak istemektedir. Gece şehre çökerken dört arkadaş yepyeni modifiye edilmiş, ışıklandırılmış, turbo gaz sistemi takılmış Şahin model arabaya doluşup maceraya doğru yola çıkar. Fakat saatler ilerledikçe aralarındaki problemler giderek su yüzüne çıkacak, agresyon, toksiklik ve tartışma seviyeleri giderek artacaktır.

Kenar mahallelerden gelme çoğu genç erkek gibi içlerinde tuttukları öfke, kompleks, travma ve utanç giderek kabararak etrafa yayılacak, çıkacak bir yer bulamadıkça da birbirlerine dönecek, patlamaya hazır tek şeyin turbo motor olmadığı acı gerçeklerle anlaşılacaktır.

Tarih Seans Salon Bilet
21-04-2024 19:00 Atlas 1948 Bilet Al
22-04-2024 21:30 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al

SİYAH ÇAY / BLACK TEA

Yönetmen: Abderrahmane Sissako
Oyuncular: Nina Mélo, Chang Han, Wu Ke-Xi, Michael Chang
FRANSA, MORİTANYA, LÜKSEMBURG, TAYVAN, FİLDİŞİ SAHİLİ / 2024 / DCP / Renkli / 111’ / Çince, Fransızca, İngilizce, Portekizce; Türkçe, İngilizce altyazılı

Usta sinemacı Sissako’nun dikkat çekici, gözlemsel ve duygusal yeni filmi, düğün gününde “hayır!” diyecek kadar cesur bir kadının hikayesini anlatıyor. Aya 30’lı yaşlarının başındadır. Nikah masasında nişanlısını reddederek herkesi şaşırttıktan sonra, Çin’de yeni bir hayat kurmak için Fildişi Sahili’nden ayrılır.

Guangzhou’da, Çinli bir adam olan Cai’nin sahibi olduğu bir çay dükkânında iş bulur. Dükkânın arkasında, gözlerden uzakta Cai, Aya’yı Çin çay demleme ve sunum usulüyle tanıştırır. Aya bu kadim sanatı öğrenirken, ilişkileri yavaş yavaş duyarlı bir aşka dönüşür. Ancak, filizlenen tutkuları geçmişlerinin ve önyargıların üstesinden gelebilecek midir? Hüznü neşeyle harmanlamakta usta Moritanyalı auteur’ün 10 yıl aradan sonra çektiği ilk film olan ‘Siyah Çay’, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarıştı.

* Bu film Institut Français’nin katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
21-04-2024 19:00 Cinewam City's 7 Bilet Al
25-04-2024 16:00 Kadıköy Sineması Bilet Al
27-04-2024 11:00 Atlas 1948 Bilet Al

BENİM ADIM MUTLU

Yönetmen: Ayşe Toprak, Nick Read
İNGİLTERE, TÜRKİYE / 2022 / DCP / Renkli / 82’ / Türkçe; İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2023 Human IFF (Oslo) Human Rights/Human Wrongs Ödülü /2023 Krakow En İyi Belgesel / 2023 FIFDH (Cenevre) Kolektif Etki Ödülü, Genç Jüri Ödülü / 2023 AJB DOC Program Ödülü /2023 İnsan Hakları FF (Berlin) Mansiyon /2023 Dokufest (Kosova) Mansiyon

‘Benim Adım Mutlu’, Mutlu Kaya’nın birçoklarına esin kaynağı olan hikâyesini anlatıyor. Mutlu daha 19 yaşındayken sesiyle dikkatleri çekmiş, Yetenek Sizsiniz! yarışmasında finale kalarak yıldız olmaya yaklaşmıştı. Yalnızca birkaç gün sonra onu kaçırmaya yeltenen bir erkek tarafından silahla vuruldu. Her şeye rağmen hayatta kaldı ama beyninde bir kurşun kaldı ve aldığı yaralar yüzünden hayatı altüst oldu.

İyileşme süreci henüz sürerken Mutlu Türkiye’deki kadın kıyımı gerçeğinden kaçmanın imkânsızlığına iki kez daha tanık oldu. Fiziksel engellerine rağmen Mutlu, hem kendisi hem kız kardeşi için adalet arayışına devam ediyor; sesini yeniden kazanıp şarkıcılığa devam etmek için de mücadele ediyor.

Tarih Seans Salon Bilet
21-04-2024 16:00 Cinewam City's 7 Bilet Al
23-04-2024 21:30 Kadıköy Sineması Bilet Al

ÇOKTANYAPILDI / ALREADYMADE

Yönetmen: Barbara Visser
HOLLANDA / 2023 / DCP / Renkli / 87’ / Flamanca, Almanca, İngilizce, Fransızca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Marcel Duchamp’ın ‘Çeşme’ adlı sanat yapıtının hızlı yükselişine neden olan şey pazarlama mıydı, gizemleştirme mi yoksa kadın düşmanlığı mı? ‘Çeşme’ belirsiz birinin kayıp bir anti-sanat yapıtı olarak yola çıksa da, sonunda 20. yüzyılın en etkili sanat yapıtı hâline geldi. Bu kadının kim olduğu bilinmiyor, hatta öyle birinin gerçekliği bile su götürür.

20. Yüzyılın en etkili sanat eserinin arkasında aslında kim var? Yüz yıl sonra bile bu sorunun cevabı oldukça tartışmalı. ‘Çoktanyapıldı’, tıpkı 1917’de ‘Çeşme’nin yaptığı gibi, mülkiyet ve aidiyet kavramlarına Dada’dan data’ya meydan okuyor ve bunu dijital bir ötedünya gibi bir ortamda yapıyor. Öyküsünü farklı kaynaklardan buluntu malzemelerle dokuyan Çoktanyapıldı, prömiyerini IDFA’da yaptı.

* Bu film Hollanda Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
20-04-2024 19:00 Cinewam City's 3 Bilet Al
23-04-2024 11:00 Beyoğlu Sineması Bilet Al

BÜYÜK KUŞATMA / THE GRAND SIEGE

Yönetmen: Sinan Kesova
Oyuncular: Alp Öyken, Dolunay Soysert, Yiğit Sertdemir, Asiye Dinçsoy, Samal Yeslyamova, Tarık Papuççuoğlu, Eraslan Sağlam
TÜRKİYE / 2024 / DCP / Renkli / 97’ / Türkçe, Özbekçe, Fransızca; İngilizce altyazılı

Ünlü bir akademisyen olan Berna Tuna’nın ölümü, kocası Macit için geçmişteki hatalarıyla yüzleşmek ve yıllardır ihmal ettiği kızı İpek ile ilişkisini pekiştirmek için bir fırsattır. Oğlu Alp ile eşinin asistanı Feyza’nın Berna’nın mirasına olan bağlılığı bu yeniden başlangıç ümidini bir sınava dönüştürecektir.

Tarih Seans Salon Bilet
24-04-2024 21:30 Atlas 1948 Bilet Al
25-04-2024 13:30 Kadıköy Sineması Bilet Al

HOŞÇA KAL TABERİYE / BYE BYE TIBERIAS

Yönetmen: Lina Soualem
FİLİSTİN, BELÇİKA, FRANSA, KATAR / 2023 / DCP / Renkli / 82’ / Fransızca, Arapça; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 2023 Londra Belgesel Ödülü / 2023 Montpellier Belgesel Ödülü / 2023 Marakeş Jüri Ödülü / 2023 Efebo d’oro (İtalya) Öğrenci Ödülü / 2023 Amiens İzleyici Ödülü / 2024 Antenna FF (Avustralya) En İyi Belgesel /2024 Dublin En İyi Belgesel, İnsan Hakları Ödülü

Oyuncu olma hayallerinin peşinden köyünü terk eden Hiam Abbass geride annesini, büyükannesini ve yedi kız kardeşini bıraktı. Aradan 30 ve onlarca film geçtikten sonra, Abbass ile birlikte oyuncu ve sinemacı kızı Lina Soualem, zamanda ve mekânda geriye giderek köylerine ve dört kuşak cesur Filistinli kadının dağınık anılarına doğru bir yolculuğa çıktı.

‘Hoşça Kal Taberiye’ hüzün ile özlem ve öfke, keder ile kimlik ve aidiyet üzerinden tarihle iç içe geçen dokunaklı, hassas, yürek burkan ve şiirsel bir film. Prömiyerini Venedik Günleri seçkisinde yapan, ardından Toronto, Londra ve Chicago gibi birçok festivalde gösterilen ‘Hoşça Kal Taberiye’, Filistin’in Oscar adayı oldu.

Tarih Seans Salon Bilet
19-04-2024 11:00 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al
20-04-2024 13:30 Beyoğlu Sineması Bilet Al
25-04-2024 13:30 Cinewam City's 7 Bilet Al