Sinbad

SİNBAD / SINDBAD

Yönetmen: Zoltán Huszárik
Oyuncular: Zoltán Latinovits, Margit Dajka, Éva Ruttkai, Györgyi Andai, Éva Pap
MACARİSTAN / 1971 / DCP / Siyah-Beyaz / 95’ / Macarca; Türkçe, İngilizce altyazılı

“Sinbad ne ister?… Her şeyden önce yaşamak, yaşamın tüm yetilerine dahil olmak ister – manzaralarda, kadınlarda, nesnelerde, yemeklerin tadında, solmuş şarap kadehlerinin serabında, mezarlıkların yosunlu haçlarında…” (Zoltán Huszárik, Defter Sayfaları).

Ölümle yüz yüze gelen (ya da çoktan ölmüş olan) seri çapkın Sinbad, dönüp hayatına bakar. Kısacık kesitlerle geçmiş dünyevi zevk anlarını hatırlar. Adı Binbir Gece Masalları’ndaki Sinbad olsa da, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun son yıllarında, 19. yüzyılın sonlarında bir asilzadedir.

Onat Kutlar tarafından “Olağanüstü güzel bir yapıt” olarak nitelendirilen ‘Sinbad’, tüm zamanların en şiirsel Macar filmidir. Parçalı zaman akışı, hızlı montajı, coşkun renk paleti, görkemli kostümleri; yemek, çiçek ve tenin yoğun yakın çekimleri ve derin melankolisiyle hatırlanır. Yönetmen Zoltán Huszárik, intiharından önce bu filmin ardından yalnızca Csontvary filmini tamamlayabildi.

* Bu film Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi ve Macaristan Milli Film Enstitüsü katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
21-04-2024 11:00 Cinewam City's 3 Bilet Al
23-04-2024 16:00 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al