Şirin’in Düğünü

ŞİRİN’İN DÜĞÜNÜ / SHIRIN’S WEDDING

Yönetmen: Helma Sanders-Brahms
BATI ALMANYA / 1976 / DCP / Siyah-Beyaz / 121’ / Almanca, Türkçe, Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Almanya’da yaşayan Türkler hakkında yapılmış en çok ses getiren filmlerden ‘Şirin’in Düğünü’, Batı Alman WDR Televizyonu’nda ilk yayınlandığında bu ülkedeki göçmenler ve göçmen haklarıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi; Türkiye’de filme tepkiler çok yükselince başroldeki Ayten Erten izini kaybettirmek zorunda kaldı.

‘Şirin’in Düğünü’, göçmenlerin yaşadığı zorluklardan aşkın gücüne, aile bağlarının öneminden kadın hakları ve sınıfsal eşitsizliğe, kültür çatışmasından gelenek ve modernliğe güncelliğini hâlâ koruyan birçok kavrama değiniyor. Zorla köyün ağasıyla evlendirilmek istenen Şirin, fırsatını bulunca İstanbul’a kaçar ve Almanya’ya işçi olarak gider. Ne var ki burada işini kaybetmesi sonun başlangıcı olur.

Bir haber programı duygusu veren siyah-beyaz görüntüleriyle dikkat çeken film, 2024 Berlin Film Festivali’ndeki restore kopyasından gösterilecek. Yönetmen Helma Sanders-Brahms 1987’de İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını üstlenmişti. Filmin müziğini Zülfü Livaneli’nin yaptığını da hatırlatalım.

* Bu film Goethe Institut Istanbul ve German Films’in katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
17-04-2024 13:30 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al
21-04-2024 21:30 Cinewam City's 3 Bilet Al