Yunan dağlarından BBC stüdyolarına bir yolculuk

Yunan besteci Dimitris Skyllas'ın yeni eseri dünya prömiyerini İstanbul Müzik Festivali'nde yapacak. Ancak bu buluşmadan önce bestecinin klasik müziğe bakışını anlatan belgesel Musikişinas bölümünde 43. İstanbul Film Festivali'ne konuk oluyor.

Klasik müzik nedir? Klasik müzik Beethoven’dır ya da Mozart. Bu soruya verilebilecek bu cevap uzun süredir çağdaş müziğin çıkmazlarından biri. Zira yeni bir üretimi sınırlandıran ve ona daha önceden bellirlenmiş çizgiler çeken bu yaklaşım günümüzde kuramsal bakımdan da tartışma konusu. Baştan söyleyelim bu yazı kuramsal bir tartışma yapmayacak. Onun yerine Yunan çağdaş besteci Dimitris Skyllas’ın bu konu hakkındaki düşünceleri ve tanımlarının ğeşinden gidip 43. İstanbul Müzik Festivali’nin Musikişinas bölümünde yer alan ‘Afterpop’ belgeseline odaklanıyor.

Dimitris Skyllas’ın müzikal arayışı festivalde

1987 doğumlu besteci Dimitris Skyllas “klasik müzik nedir?” sorusuna bir cevap bulmak amacıyla çıktığı yolculukta konuya kişisel bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Müzisyen bu soruya yeni bestelemeye başladığı bir sipariş eserle cevap ararken bu süreç de ‘Afterpop’ belgeseline konu oluyor. İngiltere’nin prestijli topluluklarından BBC Senfoni Orkestrası’nın verdiği sipariş üzerine ‘Kyrie Eleison’ adlı eserini bestelemeye başlayan müzisyenin önünde cevaplaması gereken sorular vardır. Bu karmaşık süreç, müziğin tarihsel süreçte izlediği yok ve birikimiyle de doğrudan bağlantılı.

Ege Denizi kıyısındaki Volos kentinde dünyaya gelen Dimitris Skyllas, deniz, kum ve bolca dağ bulunan bu kentte başladığı müzikal yolculuğunda sadece ülkesi Yunanistan’ın değil, Avrupa’nın da en çok dikkat çeken bestecilerinden biri olmayı genç yaşta başarmıştı. Bu dikkat çekici ve bir o kadar da çağdaş tarzı ona Londra’daki Barbican Center’ın da kapılarını sonuna kadar açacaktı. Belgesel, BBC Senfoni Orkestrası tarafından sipariş edilen senfonik yapıt ‘Kyrie Eleison’un yazımından icrasına kadar geçen tüm süreci mercek altına alırken provokatif bir soru daha soruyor: Klasik müzik var mıdır?

Bugün klasik müziğin içinde sınıflandırılan bir Beethoven ya da Chopin eserinin kendi döneminde böyle bir adlandırılmaya tabi tutulmadığı bir gerçek. Tabii burada sorular başka sorulara kapı açarken izleyici bir anda kendisini “klasik nedir?” sorusunda da bulabilir. Bu soru karşısında cevap anahtarı Umberto Eco ya da İtalo Calvino’da.

Bu akşam saat 21.30’da ve yarın 13.30’da Nişantaşı Rumeli Caddesi üzerindeki City’s’de artık festivalin klasikleşmiş mekânlarından biri haline gelen Cinewam’da izleyebileceğiniz ‘Afterpop’ ile hem bir eserin besteleniş sürecine tanıklık ederken kafanızda cevaplanmauı bekleyen sorularla da kendinizi başbaşa bulacaksınız. Bestecinin ‘Son İlahi’ adlı sipariş eseri 52.İstanbul Müzik Festivali’nde dünya prömiyerini yapacak.