Antik dünyanın nefes kesen kalıntıları: Dünyanın en ilginç tapınakları

Hindu tapınakları üzerinde gün batımını izlemek ya da kayalara oyulmuş manastır-tapınakları keşfetmek…Antik dünyanın harikalarına yakından bakmak isteyen gezginler burada mı?

Gezi 25 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Onlar, sıra dışı yerleri keşfetmeye meraklı gezginler için cazibe merkezleri… Antik dünyanın gizli hazineleri olarak dünya mirasının en önemli yapılarından olan tapınaklar, sanat, arkeoloji, kültürel zenginlik ve görkemli bir mimariyi kusursuz şekilde buluşturuyor.

Medeniyetlerin ölümsüz tanıkları

Tapınaklar sadece dini ruhsal aydınlanma duygusu yaratan yapılar değil, mimari özellikleri ve antik geçmişleriyle medeniyetlerin kültür hayatında önemli roller oynayan tarihsel simgeler. Her biri mükemmel bir dehanın yansımaları ve doğal olarak insanın hayal gücünün sınırlarını aşmayı başarıyor. Kadim uygarlıkların altın çağına, arkeolojiye ve kültürel zenginliklere ilgi duyan, turistik metropollerden ya da alışıldık rotalardan sapıp, biraz farklı renklere doğru yol almak isteyen gezginlerdenseniz sizi şöyle alalım.

Ajanta Mağaraları, Maharashtra / Hindistan

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ajanta mağaraları, dünyanın en büyük kayaya oyulmuş manastır-tapınak mağara kompleksi arasında sayılıyor. M.Ö. 2. yüzyıldan kalan, kayaya oyulmuş 30 Budist mağara tapınağı, Budist dini sanatının başyapıtları olarak kabul ediliyor. Antik Hint sanatının hayatta kalan en iyi örnekleri arasında gösterilen resimler ve kayaya oyulmuş heykelleri içeren Ajanta mağaraları farklı Budist geleneklerine ait antik manastırları ve ibadet salonlarından oluşuyor.

Ellora Mağaraları, Maharashtra / Hindistan

Tıpkı Ajanta mağaraları gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Ellora’daki 34 Hindu ve Budist mağarası M.S 6. yüzyıldan günümüze uzanmayı başarmış. Ellora mağaraları, M.S 600-1000 dönemine ait sanat eserlerinin yanı sıra birçok Budist ve Jain mağarasını da içeren, dünyanın en büyük kayaya oyulmuş Hindu tapınağı mağara komplekslerinden biri.

Kailasa Tapınağı, Maharashtra / Hindistan

Ellora mağaralarının 16’cısı olan Kailasa Tapınağı, büyüklüğü, mimarisi ve tamamen tek bir kayadan oyulmuş olması nedeniyle Hindistan’da özellikle dikkate değer bir mağara tapınağı. Tanrı Şiva’ya adanan Kailasa bir geçit, bir toplantı salonu ve çok sayıda tapınakla çevrelenmiş çok katlı bir ana tapınak. Kailasa Tapınağı’nda çeşitli Hindu tanrılarını tasvir eden heykellerin yanı sıra iki büyük Hindu destanını özetleyen kabartma paneller yer alıyor. Ellora mağaralarının en güzel manzaraları Kailasa Tapınağı’nın üzerindeki tepelerden izlenebilir.

El Castillo, Chichen Itza / Yucatan Yarımadası / Meksika

Bir dönem Yucatan Yarımadası’nın dini merkezi olan ve Maya medeniyetinden uzanan Chichen Itza kenti, tartışmasız Meksika’nın en önemli değerlerinden biri. Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikonik arkeolojik alanları arasında. Kentteki en önemli yapıların başında Kukulcan Tapınağı olarak da bilinen
El Castillo geliyor. M.S 8. ve 12. yüzyıllar arasında Maya uygarlığı tarafından inşa edilen piramid, Yucatec Maya Tüylü Yılan tanrısı Kukulcan’a tapınak olmuş. Mayalar, astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak için 30 metrelik bu basamaklı piramidi inşa etmiş.

Wat Samphran Tapınağı, Bangkok / Tayland

Tayland’ın bilinen ünlü Budist tapınaklarından oldukça farklı bir karaktere sahip olan bu tapınak, 80 metre yüksekliğinde 17 katlı pembe bir silindirden oluşuyor. Tüm yüksekliğin etrafında kıvrılan devasa yeşil renkte bir ejderha heykeli var. Binayı aşağıdan yukarıya kadar kuşatan bu ejderha, insanın üzüntüden mutluluğa, cehennemden cennete yolculuğunu, binanın yüksekliği olan 80 sayısı Buda’nın öldüğü yaşı, beş pençe ise Budizm’in beş ilkesini temsil ediyor.

Paro Taktsang, Paro Vadisi / Butan

‘Kaplan Yuvası Manastırı’ olarak da adlandırılan Budist manastırı Paro Taktsang, 1692 yılında Taktsang Senge Samdup tarafından, Hintli Guru Padmasambhava’nın 8. yüzyılda öğrencilerle meditasyon yaptığı Taktsang Senge Samdup mağarasının etrafına inşa edilmiş, ona adanmış ve günümüzde Butan’ın kültürel bir simgesi olarak kabul ediliyor. Manastır binaları, kaya çıkıntılara, mağaralara ve kayalık araziye uyum sağlayarak ideal olarak tasarlanmış dört ana tapınak ve konuttan oluşuyor. Tüm binalar kayalardan yapılmış basamaklar ve merdivenlerle birbirine bağlanıyor.

Meteora, Kalambaka / Yunanistan

Adı ‘havada asılı’ anlamına gelen, Yunanistan’ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki bu kayalık bölgede çok sayıda Ortodoks kilisesi ve Athos Dağı’ndan sonra Yunanistan’daki en önemli manastırlar bulunuyor. Tarihi 11’inci yüzyıla kadar uzanan kumtaşı kaya oluşumlarının üzerine inşa edilen 24 manastırdan ancak 6 tanesi günümüze ulaşabilmiş. Manastırlardaki 16’ıncı yüzyıl Bizans sonrası freskler tek kelimeyle muhteşem.

Ebu Simbel, Aswan / Mısır

Kraliyet mezarları olarak inşa edilen Büyük Ramses II Tapınağı ve Hathor Tapınağı, Mısır’ın en iyi bilinen arkeolojik alanlarından bazılarını oluşturuyor. Ramses II, Nubya’daki isyancıları bastırmak için yaptığı sefer sırasında Ebu Simbel’e ulaşınca buraya iki tapınak yapmaya karar vermiş. Büyük tapınak dağın içi oyularak, 20 yılda yapılmış. Kapısında Ramses’i temsil eden dört muazzam heykel var. Küçük tapınak Kraliçe Nefertari ve tanrıça Hathor’a adanmış. Tapınağın cephelerine oyulmuş kumtaşı heykeller ile sanat eserleri ve hiyerogliflerle süslenmiş iç mekanlar kelimenin tam anlamıyla muhteşem.

Borobudur Tapınağı, Yogyakarta / Endonezya

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan, saflığı ve aydınlanmayı simgeleyen nilüfer çiçeği şeklinde hazırlanmış Borobudur Tapınağı, dünyanın tek parça halinde ve en büyük Budist tapınağı. Tapınağın Sailendra Hanedanlığı dönemine denk gelen M.S 750 yıllarında, 75 yılda yapıldığı düşünülüyor. Borobudur Tapınağı, Sir Stamford Raffles tarafından 1814 yılında keşfedilmiş.

Meenakshi Amman Tapınağı, Madurai / Hindistan

Güney Hindistan’daki bu tapınak, dış cephesini kaplayan heykelcikleri boyamak için kullanılan gökkuşağı renkleriyle çok dikkat çekiyor. Tapınak, 1310 yılında şehrin büyük bir kısmıyla birlikte yıkıldıktan sonra 16. ve 17. yüzyıllarda yeniden inşa edilmiş. 12 büyük giriş kulesi, çoğunluğu tarihi eser olan 33 bin heykeli ve çok etkileyici bir müzesi ile Güney Hindistan’ın en ilginç yapılarından. Meenakshi Devi ve Shiva’ya adanmış ve Şaivizm geleneğinde önemli bir hac noktası.

Pura Taman Ayun Tapınağı, Bali / Endonezya

Taman Ayun kelimenin tam anlamıyla ‘güzel bir bahçe’ anlamına geliyor. Tarihi 1634 yılına kadar uzanan ve geleneksel Bali tarzında tasarlanan Pura Taman Ayun, Mengwi kralları için inşa edilen ve farklı tanrılara adanan bir kraliyet su tapınağı ve UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın bir parçası. Dört farklı avludan oluşan çok katmanlı bu tapınak, hendek, nehir, park, bahçeler ve dereler de dahil olmak üzere yaklaşık 50 binayla Endonezya’nın en güzel Hindu tapınaklarından biri.

Wat Rong Khun, Chiang Rai / Tayland

‘Beyaz Tapınak’ olarak da bilinen Wat Rong Khun, Tayland’ın en ünlü tapınaklarından biri. Taylandlı sanatçı Chalermchai Kositpipat tarafından yapılan tapınak, hem Taylandlı hem de yabancı çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekiyor ve bu da onu Chiang Rai’nin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri yapıyor. Uzaktan bakıldığında ışıltılı porselenden yapılmış gibi görünse de daha yakından bakıldığında göz kamaştırıcı etkinin beyaz badana ve şeffaf aynalı yongaların karışımıyla elde edildiği anlaşılıyor. Dış yüzeyler beyaz sıva ve entegre cam parçalarla süslenmiş.

Shwedagon Pagodası, Yangon / Myanmar

‘Altın Dragon Pagodası’ ya da ‘Büyük Dagon Pagodası’ olarak da bilinen Shwedagon Pagodası, Myanmar’daki en kutsal Budist pagodası. Singuttara Tepesi üzerine inşa edilen tapınaktaki Shwedagon Pagoda Yazıtları, pagodanın 1436’ya kadar uzanan onarımlarının bir listesini gösteriyor. Pagodanın kaidesi altın plakalarla kaplı tuğlalardan yapılmış. Tabanın üstünde sadece keşişlerin ve diğer erkeklerin erişebildiği teraslar var. Taçta 5448 elmas ve 2317 yakut bulunuyor. Pagodada görülen altın, tuğla yapıyı kaplayan ve geleneksel perçinlerle tutturulmuş hakiki altın plakalardan yapılmış.

Wat Benchamabophit Dusitvanaram, Bangkok / Tayland

‘Mermer Tapınak’ olarak da anılan Bangkok’un bu en ünlü tapınağının çatısı, kubbesi ve salonu tamamen İtalyan carrara mermerinden inşa edilmiştir, bu da onu Tayland’ın en ünlü cazibe merkezlerinden biri yapıyor. Tapınağın inşaatı, 1899 yılında Kral Chulalongkorn’un yakınlardaki sarayını inşa etmesinin ardından onun isteği üzerine başlamış. Tapınağın ön cephesinin görüntüsü, beş Bahtlık madeni paranın arka tarafında görülüyor.

Harmandir Sahib, Amritsar / Hindistan

‘Altın Tapınak’ olarak da adlandırılan Sih tapınağı Harmandir Sahib, Sihizm’in en kutsal hac noktalarından biri ve adını 400 kg altın varakla inşa edilmesinden alıyor. 4’üncü Sih gurusu Ram Das Ji tarafından tasarlanan tapınak, her gün yaklaşık 20 bin kişiye ücretsiz yemek veriyor. Özgün tapınak 1574 yılında yapılmış. Harmandir Sahib tek bir tapınaktan öte büyük bir kompleksi kapsıyor, kompleksin ortasında ise tapınak bulunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.