Lüks, konfor ve yüksek hıza adanmış yolculuklar: Dünyanın En Hızlı Trenleri

Yüksek hızlı trenler konforlu ve hızlı ulaşım söz konusu olunca uçaklardan rol çalıyor. Tren istasyonlarının şehir merkezinde bulunması ve güvenlik kontrollerinde saatler geçirmek zorunda kalmamak ise en önemli tercih sebebi.

Gezi 10 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Onlar uçak yolculuklarının en güçlü rakipleri. Lüks, pratiklik, hız ve konfor sunan hızlı trenler, yüksek kapasiteli demiryolları sayesinde günümüzün en keyifli alternatifleri arasında başı çekiyor.

Şanghay Maglev Treni / SMT (Çin)

Çin, hızlı trenler söz konusu olunca dünya liderliğini elinde tutuyor. 460 km/s ile dünyanın en hızlı treni olan, aynı zamanda Şanghay Transrapid olarak da bilinen Şanghay Maglev, ilk yüksek hızlı manyetik raylı tren hattı.

2004 yılında hizmete giren Şanghay Maglev, Şanghay Pudong Uluslararası Havaalanı ile Şanghay’daki Longyang Yol İstasyonu arasındaki 30 kilometreyi sadece yedi dakikadan biraz fazla bir sürede tamamlayabiliyor.

Şanghay Maglev, rayların üzerinde havada durmak için elektromanyetik mıknatıslar kullanıyor, sürtünmeyi ortadan kaldırıyor ve inanılmaz derecede yüksek hızda, sessiz bir seyahat sağlıyor.

CR400 Fuxing (Çin)

Tamamen Çin’de tasarlanıp üretilen Fuxing trenleri saatte 350 km/s hızla 1200 yolcu taşıyabiliyor ve ülke çapında 31 il düzeyinde bölgede faaliyet gösteriyor.

‘Kırmızı komodo ejderi’ ya da ‘kırmızı şimşek’ olarak da bilinen bu trenler Avrupa ve Japonya’dan ithal edilen teknolojiye dayanan önceki nesil yüksek hızlı trenler model alınarak geliştirilmiş.

8 vagonlu bir Fuxing treni 500’den fazla yolcu taşıyabiliyor. En çok Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolundaki kullanımlarıyla bilinen Fuxing setleri, Çin’deki yedi başka hatta da kullanılıyor.

En hızlı CR400 modelleri şu anda Pekin-Şanghay-Hong Kong ve Pekin-Harbin arasında kullanılıyor. Yeni geliştirilen CR450 modeli ise CR400 Fuxing yüksek hızlı trenlerinden önemli ölçüde daha hızlı olacak.

TGV (Fransa)

Avrupa’nın ilk hızlı tren yolculuğunu sunan TGV (Train a Grand Vitesse) ilk seferine 1983 yılında Paris ile Lyon arasında başlamış. Şu anda Paris merkez olmak üzere çeşitli şehirlere ve komşu ülkelere seferler düzenleniyor.

Fransa’yı İspanya, İtalya, Belçika, Lüksemburg ve Almanya’ya bağlıyor. TGV Lyria İsviçre’ye ve Thalys/Eurostar ise İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika’ya ulaşıyor.

2007 yılında 574.8 km/s ile dünya hız rekorunu kırmış ve Avrupa’nın ilk özel yüksek hızlı ağı olmuş. 320 km/s ile TGV, bugün en başarılı ağlardan biri.

TGV rotaları sadece Fransa’da 200’den fazla varış noktasını kapsıyor. En popüler olanları ise Paris-Avignon, Paris- Lyon, Paris-Nice, Paris-Marsilya, Paris-Brüksel, Paris-Barselona ve Paris-Roma.

ICE3 (Almanya)

InterCity-Express 3 (ICE) markası, çok çeşitli güzergahları kapsayan bir hızlı tren ailesine sahip ve Almanya’nın önemli şehirlerini Paris, Amsterdam ve Brüksel’e bağlıyor.
‘White Worm’ (Beyaz Solucan) olarak nitelendirilen bu trenlerin en hızlısı ise Köln-Frankfurt arasında çalışması için üretilen ve bugün 330 km/s ile giden ICE 3.

Almanya’da yüksek hızlı trenin amiral gemisi olan ailede sırasıyla ICE 3, ICE 3M, Yeni ICE 3 ve ICE 3neo isimleriyle bilinen 403, 406, 407 ve 408 sınıfları yer alıyor.

JR East E5 (Japonya)

Hız, kapasite ve güvenlik söz konusu olunca küresel liderlerden biri de Japonya. Japonya’daki yüksek hızlı demiryolu ağı Shinkansen’in hafif alüminyum alaşımından üretilen ve Doğu Japonya Demiryolu Şirketi tarafından işletilen E5 trenleri 2011 ve 2016 yıllarında hizmete girmiş.

320 km/s hıza kadar çıkabilen trenlerdeki vagonların göz kamaştıran uzun burunları yüksek hızla tünellere girmesi sırasında oluşan ses patlamalarını azaltmak için tasarlanmış.

Trenlerde üç sınıf var: Premium Gran Sınıf (10 numaralı vagon), Yeşil Sınıf (9 numaralı vagon) ve Standart Sınıf (1 ile 8 numaralı vagonlar).

Al Boraq (Fas)

Afrika’nın ilk yüksek hızlı demir yolu olan Fas’taki El Boraq’ta çalışan trenler, Fas’ın ulusal demiryolu şirketi Office National des Chemins de Fer du Maroc (ONCF) tarafından işletiliyor ve Kazablanka ile Tanca arasında çalışıyor.

2018 yılında Rabat’a giden özel bir trende Tanca’da düzenlenen bir törenle Al Boraq seferi başlamış.

Hat iki bölümden oluşuyor: Tanca’dan Kenitra’ya ve Kenitra’dan Kazablanka’ya. 320 km/saate kadar hız yapan tren, Hz. Muhammed’in Mekke’den Kudüs’e yaptığı İsra ve Miraç gece yolculuğunda bindiği doğaüstü yaratığın adına ithafen bu adı almış.

AVE S-103 (İspanya)

İspanyol ulusal demiryolu şirketi Renfe tarafından işletilen AVE (Alta Velocidad Espanola), 310 km/s hıza ulaşan İspanya’nın uzun mesafeli trenlerinin en üst seviyesi.

2007 yılında hizmete giren AVE 103 serisi Birinci Sınıf ve Standart Sınıf koltuk düzenine sahip 26 trenden oluşuyor.

Saatte 350 km hıza ulaşabilen S-103’ler, Madrid’i Barselona, ​​Sevilla, Leon, Alicante, Malaga, Kordoba ve Valensiya’ya bağlayan birçok rotada çalışıyor. Ayrıca Paris-Barselona, Lyon-Barselona ve Montpellier-Barselona arasında seyahat edebilirsiniz.

KTX-Sancheon (Güney Kore)

Güney Kore’nin ulusal demiryolu şirketi Korail, ülkenin yüksek hızlı demiryolu hizmetini yürütüyor. Genellikle KTX olarak bilinen Korea Train Express, 2004 yılında faaliyete geçmiş.
KTX-Sancheon, adını Korece’de yerel balık olan kiraz somonundan almış. 305 km/s çalışma hızına sahip ve Güney Kore’de tasarlanıp geliştirilen ilk yüksek hızlı tren.

Frecciarossa (İtalya)

İtalyan devlet demiryolları şirketi Trenitalia’nın Frecciarossa veya ETR1000 trenleri Hitachi Rail Italy ve Alstom arasındaki bir ortak girişim olarak geliştirilmiş. ‘Kırmızı ok’ olarak da bilinen Frecciarossa, İspanya’da da faaliyet gösteriyor ve azami hızı 400 km/s’ye ulaşıyor.
Frecciarossa trenleri, Torino – Milano – Bologna – Floransa – Roma – Napoli, Venedik – Padova – Bologna – Floransa – Roma – Napoli – Salerno, Milano – Reggio Emilia AV – Bologna – Floransa – Roma – Napoli – Salerno – Agropoli – Sapri dahil pek çok hatta çalışıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.