Seyahat programları sadece gastronomi, inziva merkezleri ya da ünlü metropol gezileriyle sınırlı değil. Pek çok gezgin için bit pazarları ya da antika fuarları bambaşka bir cazibe noktası.
Nedir bu 100 yıl kuralı?
Bit pazarları ve antika fuarları Viktorya dönemi kıyafetlerinden nadir bulunan plaklara, oyuncaklardan gümüş paralara kadar olağanüstü hediyeler bulmanız için adeta bir altın madeni. Antika, sanat ve tasarım tutkunu gezginler; antikaların ve vintage eşyaların büyüleyici dünyasına dalmak için fuar zamanlarını takip ediyor. Söz konusu olan antika mobilyalar ise genel kural, bir mobilyanın 100 yıl öncesine dayanması gerektiği. Bir asırdan daha eski olan her şey vintage yerine antika olarak sınıflandırılıyor. Bir antika, ister bir sanat eseri, ister mücevher ya da aksesuar gibi günlük nesne olsun, 100 yıldan daha eski eşyaları tanımlıyor.
Vintage için en az 40 yıl
Vintage, genelde günümüzün hakim modasına bağlanan bir terim. Çoğu antika satıcısı, en az 40 yıllık bir eşyayı vintage olarak değerlendiriyor. Antikalar genellikle yaş sınırı nedeniyle vintage mobilyalardan daha iyi kabul ediliyor ama bir asrı devirmiş bir antika masa çok kötü durumda olabilirken, 60’lı yıllardan kalan bir vintage masa, koleksiyoncu için daha fazla değer taşıyabiliyor.
Antikacılar arasında bir efsane: Londra
İşte tasarım ve antika meraklıların tutkunu olduğu en önemli şehirlerden biri. Küresel bir antika cenneti, çünkü her bütçeye uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Mayfair’deki mağazalar ve Notthing Hill’deki ünlü Portobello Road, uğramazsanız sonra üzüleceğiniz yerlerin başında geliyor.
Küresel bir fenomen: Newark Uluslararası Antika Fuarı
Bu yıl 11 ve 12 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan, İngiltere Nottinghamshire’daki Newark Uluslararası Antika Fuarı, sayısı 1500’e ulaşan standıyla ‘Avrupa’nın En Büyük Antika Fuarı’ ünvanını taşıyor. Londra’dan trenle 90 dakika, arabayla ise iki saatte gelebileceğiniz fuar antika mobilyalar, madeni paralar, antika cam eşyalar, spor kartları, pullar, oyuncaklar, nadir bulunan plaklar ve mücevherlerden vintage kıyafetlere kadar pek çok kategoride çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Zamansız bir iç mekan yaratmak için erken Viktorya dönemi, 19. yüzyılın ortaları, 1910, retro, vintage ve Art Deco mobilyalar arasından seçim yapabilirsiniz. Antika mobilyalar aynı zamanda daha az karbon ayak izi bırakmanın en keyifli yollarından biri.
Avrupa’nın antika merkezi: Fransa
Fransa çoğu zaman Avrupa’nın antika merkezi olarak kabul ediliyor. Antika tutkunları için adeta bir mabet konumunda olan ülkedeki en iyi antika pazarları St-Emilion, Vienne, Orange, Avignon, Carpentas, Nantes, Vannes, Grasse, Nice, Lyon, Antibes ve Annecy’de bulunuyor.
Dünyanın en büyük antika pazarı: Paris Bit Pazarı
İçinde kaybolacağınız bir labirenti andıran Paris Bit Pazarı (Paris Flea Market), 2500 mağazasıyla dünyanın en büyük antika pazarı ve Paris’in en çok ziyaret edilen turistik mekanlarından biri. Antika Pazarı, Biron Pazarı, Cambo Pazarı, Dauphine Pazarı, Jules Valles Pazarı, L’Entrepot Pazarı, L’Usine Pazarı, Passage Pazarı, Malassis Pazarı, Malik Pazarı, Paul Bert Pazarı, Serpette Pazarı ve Vernaison Pazarı olarak birçok farklı pazardan oluşuyor. Yalnızca cumartesi, pazar ve pazartesi günleri açık olan bit pazarında vintage eşyalardan eski Fransız baskı ve tablolara kadar pek çok şey var. Ayrıca her hafta sonu sanat tutkunu bir rehber eşliğinde bit pazarına turlar yapılıyor ama oraya gitmeden önce Paris Bit Pazarı’nın resmi haritasına bakmakta fayda var.
Fransa’nın antika başkenti: L’Isle-sur-la-Sorgue
Avignon’un 25 km güneydoğusunda büyüleyici bir Provence kasabası olan L’Isle-sur-la-Sorgue ise birçok antika ve ikinci el eşya satıcısına ev sahipliği yapıyor ve 60 yıldır Fransa’nın antika başkenti olarak saygın bir yere sahip. Sorgue Nehri ile çevrili Vaucluse eyaletinde yer alan şehirde 300’den fazla antika ve ikinci el dükkanı bulunuyor. Dünyanın her yerinden benzersiz parçalar ve olağanüstü kreasyonlar arayan meraklılar burada buluşuyor. Antika satıcıları, ikinci el satıcıları, zanaatkarlar ve sanatçılar sizi bekliyor özetle.
Provence’ın gözbebeği: Arles
Fransa’nın güzeller güzeli bölgesi Provence’ın gözbebeği Arles da antika tutkunlarının uğrak yerlerinden. Aix-e-Provence’tan sonra Provence’ın büyüleyici dokusunu hissedeceğiniz güzel şehir Arles, her şeyden önce Van Gogh’un Arles’da kaldığı dönemde yaptığı tablolarına ilham veren Place du Forum meydanıyla ünlü. Antika dükkanlarını keşfederken Van Gogh’un ‘Cafe Terrace at Night’ resmine ilham kaynağı olan Le Cafe La Nuit’yi Place Du Forum’da görmeyi de unutmayın!
Koleksiyoncular için yaşayan bir müze: Bamberg
UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Bamberg, Almanya’da en büyük antika yoğunluğuna sahip şehir. Eski mahallede bile en az 30 antika dükkanına rastlayabilirsiniz. Kuruluşundan bu yana tarihi ve kültürel olaylar bu şehirde öyle bir etki bırakmış ki, antikacılar ve koleksiyoncular burada kendilerini çok rahat hissediyor. Antika satıcılarının çoğu kalite ve nadirlik konusunda ünlü. Bu şehrin Almanya’nın her yerinden koleksiyoncuları çekmesinin nedenlerinden biri de bu. Bamberg’in antika merkezi Karolinenstrase, Herrenstrase ve Dominikanerstrase sokaklarının sınırladığı bir meydanda yer alıyor.
Vintage’ın prensesi: Berlin
Berlin vintage ve retro tutkunlarını büyük bir sevecenlikle ağırlıyor. Berlin’deki Ostbahnhof Antika Pazarı ise antika mobilyalar, sanat eserleri, porselenler, mücevherler, pul, madeni para, kartpostallar, antika kitaplar ve plaklar için bir cennet. Vintage dükkanlarından Humana, PicknWeight, Das Neue Schwar zarif parçalarıyla öne çıkıyor. Boxhagener Platz ve Kreuzberg’deki Marheinekeplatz’taki pazarlarda kıyafet ve ev eşyaları bulabilirsiniz.
Art Nouveau ve Art Deco harikalar: Anvers ve Brüksel
Belçika’nın Anvers şehri tasarım, vintage ve antika meraklıları için tek kelimeyle büyüleyici. Antika depolarıyla ününü hak ediyor. Kloosterstraat her zevke uygun antika mağazalarıyla çok geniş bir alana yayılıyor. Brüksel ise Art Nouveau ve Art Deco parçalarının, özellikle seramik ve cam işlerinin yanı sıra kaliteli Avrupa mobilyalarının da merkezi.