Teğmenlerin kılıçlı yemini: Bölük komutanı, tabur komutanı ve alay komutanı vekili de disipline verildi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 22 Kasım 2022'de, bakanlığın SADAT'la ilişkili olduğu iddialarına "Hiçbir hukuki, ticari, mali ilişkimiz yok" diye karşılık vermişti. Sadece 3 ay sonra SADAT bakanlıktan ihale almış
Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. yani “SADAT”.
SADAT şirketi, kuruluşundan bu yana tartışılsa da asıl olarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla gündeme oturmuştu.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 13 Mayıs 2022’de beraberindeki CHP milletvekilleriyle birlikte SADAT’ın İstanbul’daki merkezine giderek bu şirketin yetkilileriyle görüşmek istemişti. İçeri alınmayan Kılıçdaroğlu, binanın önünde yaptığı açıklamada “Türkiye asla paramiliter kuruluşlara, kurumlara, kişilere teslim edilmeyecektir. Şu anda önünde bulunduğumuz SADAT bir paramiliter kuruluştur. Düne kadar Erdoğan’ın danışmanlığını yapıyordu bunlar. Bu kuruluşun hedefleri arasında gayri nizami harp eğitimi de var” demişti.
Kılıçdaroğlu’nun 13 Mayıs 2022’de başlattığı SADAT tartışmasından 6 ay sonra yani 22 Kasım 2022’de, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlığın SADAT ile ilişkisi olduğu iddialarına yanıt verdi. Hulusi Akar, “SADAT ile bir ilgimiz yok. Bir ilişkimiz yok. Milli Savunma Bakanı olarak ve Milli Savunma Bakanlığı olarak hiçbir ilişkimiz olmadığını kesinlikle söylüyorum. Kesinlikle ve bu tamamen bizim dışımızda bir hadise” dedi.
10Haber, Bakan Hulusi Akar’ın 22 Kasım 2022’deki “SADAT ile bir ilgimiz yok” sözlerinden 3 ay sonra SADAT’a Milli Savunma Bakanlığı’ndan ihale verildiğinin belgesine ulaştı.
Sözleşme tarihi: 23 Şubat 2023.
Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Tuzla Bakım Onarım ve İstihkam Komutanlığı’ndaki “75 Metre Atış Poligonunun Mermi Sekme Önleyici Perde Yenilenmesi Yapım İşi” SADAT şirketine verildi.
Sözleşme bedeli ise 267 bin 608 TL olarak kayda geçti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu ihalenin kesinleşmesinden üç ay önce 11 Aralık 2021’de SADAT’la ilgili yaptığı açıklamada ise “ticari ve mali” ilgi olmadığını öne sürmüştü.
Bakan Akar, “Bakanlığımızın SADAT adlı şirket ile hukuki, ticari, mali ve kurumsal yapı olarak hiçbir ilgisi yoktur, olmamıştır” demişti.
SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi ise dünkü açıklamasında, SADAT’ın “en ufak bir devlet desteği” almadığını, “pek çok bürokratik engelle karşılaştığını” iddia etmişti.
Tanrıverdi şunları yazmıştı:
“Muhalefet yerli ve milli olan herşeye düşman olsa da Türkiye’ye Savunma Sanayi Hizmet Sektörü alanını açan Türkiye’nin yerli ve milli ilk Özel Askeri şirketi SADAT Savunma da başarıdan başarıya koşuyor. Hemde en ufak bir devlet desteğini bir kenara bırakın pek çok bürokratik engelle karşılaşmasına rağmen yürüyor.”
https://twitter.com/AKM_Tanriverdi/status/1653337094670909441
SADAT, iki yıl önce de Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Milli Savunma Üniversitesi’nin harp okulu mülakatlarıyla gündeme gelmişti.
Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği’nin (ASSAM) Başkan Yardımcısı ve SADAT kurucusu Gürcan Onat “Mülakatlar 2020 yılının sonun kadardı. 15 Temmuz kalkışmasından sonra emekli subaylar çağırıldı. Bu uygulama 2020 yılına kadardı, üç yıl görev yaptım. 2021’de eskiye dönüş yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı kendi bünyesinden oluşturduğu ekiple mülakatları yapıyor” açıklamasıyla harp okulu mülakatlarında görev aldığını belirtmişti.
Milli Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamayla harp okulu mülakatlarında SADAT kurucusu Gürcan Onat’ın yer aldığını doğrulamıştı.