Dur-kalk ekonomisi: Ayaklar iki ay daha frende, Kasım’dan sonra gazda
Son senelerde artan bakım maliyetleri kedileri ve köpekleri etkiledi. Barınaklarda sahiplenmeler azalırken kedi ve köpek sayısı arttı. Özel klinikler ise eskisi gibi ücretsiz kısırlaştırma yapamaz oldu.
Hayatımızı zorlaştıran enflasyon hayvanları da es geçmiyor. Kuru mama, muayene ücreti, aşılar, ilaçlar derken bir kedi veya köpeğin bakımı aylık ortalama üç bin liraya kadar çıkabiliyor. Bakım ücretlerine gelen zamlar hayvan sahiplerinin cebini yakıyor. Bir köpek ve iki kediye bakan Selim Küsefoğlu yüksek fiyatlardan şikayetçi. Emekli kimya profesörü Küsefoğlu 16 senedir büyüttüğü İngiliz Seteri cinsi Zorro’ya bakmanın gün geçtikçe zorlaştığını söyledi. Küsefoğlu “Eskiden bir kilo mama 12 liraydı, bugün 60 lira. Arada ona ödül olarak verdiğim ithal mamalar vardı, onların artık yanına yaklaşılmıyor. Bir ufak teneke 100 lira oldu” dedi. Mamaya alternatif olarak daha ucuz olan kırık pirinç veya kaynatılmış sakatata yöneldiğini ekledi.
Artan maliyetlerin en çok hissedildiği yer ise hayvan barınakları…
10Haber İstanbul Fatih ilçesinde Yedikule Hayvan Barınağı’nı ziyaret etti. Havlama seslerinin ana yoldan duyulduğu iki bin sokak hayvanı kapasiteli barınak tamamen dolu. Ama yine de her gün yeni canlara sığınak olmaya devam ediyor.
Barınak yönetimi “Biz almazsak sokakta sersefil olacaklar düşüncesiyle çalışıyoruz. Çoğu evden atılıyor ve bu hayvanlar maalesef sokakta yaşamayı bilmiyor. Kendimizi zora sokarak, ofislerimize koyarak bir şekilde onlara yeni yaşam alanı açmaya çalışıyoruz” dedi.
Son senelerde sahiplenmelerin yanı sıra terk edilen hayvanların da arttığına dikkat çeken barınak yöneticisi “Maalesef hayvan bakım maliyetleri artık çok yüksek seviyelere ulaştığı için hem insanlar hayvan sahiplenmek istemiyor, hem de bazı durumlarda ‘başa çıkamıyoruz’ deyip barınaklara getiriyorlar hayvanlarını. Bu da barınaklardaki diğer hayvanların hayatına zorluk katıyor, çünkü barınaklar belediye bütçesi ve bağışlarla ayakta duran kurumlar, sayının artması bizi zora sokuyor” dedi.
Mama fiyatlarının yanı sıra muayene, parazit ilaçları, aşı ve kısırlaştırma maliyetleri de son senelerde çok arttı. Öyle ki eskiden özel kliniklerde sokak hayvanları bedavaya kısırlaştırılırken artan maliyetler bugün buna mani oluyor.
Bugün özel bir klinikte dişi bir köpeği kısırlaştırma ücreti 5 ile 20 bin lira arasında değişiyor. İstanbul Zekeriyaköy’deki Anivet hayvan kliniği eskiden sahipsiz hayvanlara bedavaya yaptığı kısırlaştırmayı bugün yüzde 50 indirim ile yapabiliyor.
10Haber’e konuşan bir veteriner “Sokak hayvanları için özellikle kısırlaştırma kliniklerde de yapılırdı. Ama şimdi daha çok belediyeler yapıyor. Özel kliniklerde sokak hayvanlarına hep bir indirim olmuştur ama ne kadar indirim yapsak da maliyeti sorun. Belediyeler her yere yetişemiyor, dolayısıyla kısırlaştırılan sokak hayvanı sayısı da azalıyor ve üreme hızlanıyor” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) verilerine göre son dört yılda kısırlaştırılan toplam hayvan sayısı artmış, ancak köpek sayısında önemli düşüş var.
Belediyelerin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve vatandaşlar da sokak hayvanlarının bakımına destek oluyor. Ancak fiyat artışları hem STK’lara yapılan bağışları, hem de sokak kenarlarına konan mama miktarını azalttı. Bağışlarda önemli azalma olduğunu vurgulayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat “100 lira bağış yapan 10 liraya düşürdü” dedi.
10Haber’e konuşan HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat son senelerde HAYTAP’ın tüm sokak hayvanlarına yetişmekte zorlandığını aktardı. Şenpolat şunları anlattı: “Bu işi yapması gereken gönüllüler değil devlet kurumları. İlgili kurumların bütçesi var, ancak görevlerini yapmıyorlar. Bu insanlara trilyon bütçe de verseniz o parayı başka yere harcar. Bütçe ayrılmadıkça, yetkili insanlar çalışmadıkça kötüye gidiş de olur, bakımsızlık da.”
Yılbaşından sonra mama ve aşılara yine zam gelmesi bekleniyor.