Netanyahu kabine ve koalisyonun çapraz ateşinde: Onlar bile ‘yeter yahu’ diyor
12 şehit verilen saldırıyla ilgili yeni ayrıntılar: Hürriyet yazarı Hande Fırat köşesinde iki ayrı noktaya saldırı düzenlendiğini, saldırının üs bölgelerine değil ileri emniyet bölgelerine yapıldığını yazdı.
Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat 12 şehit verilen saldırının ayrıntılarını köşesine taşıdı. İki saldırının farklı bölgelerde gerçekleştiğini belirten Hande Fırat üs bölgelerine değil ileri emniyet noktalarına saldırı düzenlendiğini söyledi.
Hande Fırat’ın “12 kahramanın şehit düştüğü saldırının ayrıntıları ve ardındaki şifreler” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“1. Ne yazık terör örgütünün iki ayrı saldırısı ile 12 kahramanımız şehit oldu. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Irak sınırında çok önemli bir açıklama yaptı, “Operasyonlarımız kim destek verirse versin, eli kanlı teröristler yok oluncaya kadar devam edecek” dedi. Hem kim ya da kimler sorusuna yanıt arayacağız hem de saldırılarla ilgili iddialar karşısında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.
* Türkiye Kuzey Irak’ta uzunca bir süredir mücadele yürütüyor. Ancak bunu Irak toprakları içinde yapıyor ve üs bölgeleri oluşturuyor. 378 km’lik Irak sınırı boyunca Irak topraklarında Türkiye’nin 100’den fazla üs bölgesi var.
* Ancak son iki saldırı iddia edildiği gibi üs bölgelerine yapılmadı. Üs bölgelerinin ilerisinde “ileri emniyet bölgeleri” oluşturuluyor. İleri emniyet bölgelerinin amacı;
* Üs bölgelerini korumak ve teröristlerin onlara yaklaşmasını engellemek,
* Daha büyük saldırıları önlemek,
* Gözetleme yapmak olarak sıralanıyor.
* Sayıları binleri buluyor. Ancak bu alanlarda hep asker bulunmuyor. İhtiyaca, istihbarata göre konuşlanıyorlar.
* İki bölgeye de konuşlanmalarının nedeni tecrübe… Kış daha da bastırmadan terör örgütünün bir saldırı girişimi olasılığından yola çıkarak, hep yapıldığı gibi tedbir almak.
* Teröristlerin sızma girişimi ve saldırı iddia edildiği gibi 50-100 kişiden oluşan gruplarla değil, küçük gruplar halinde havanın ağır, yoğun sis ve kar yağışı (tipi) olduğu anda yapıldı.
* Çatışmak değil, ölmek için gelen teröristler saldırıyı çok sayıda el bombasıyla gerçekleştirdiler. Yüzlerle ifade edilen el bombalarını atarak, kaçmayı denediler. Ancak tamamı etkisiz hale getirildi.
* Dikkat çekilmesi gereken bölüm ise iki saldırı noktası olması. Aralarındaki mesafe kuş uçuşu 100 km. Biri Metina, diğeri ise coğrafi olarak İran’a da yakın olan Hakurk.
* İleri emniyet bölgelerinde bulunan birliklerin mevzileri kahramanca savunması ile birliklerimizin kahramanca mevzilerini savunması sayesinde teröristlerin asıl amacı engellendi. Hedefleri üs bölgeleriydi. Yani kahraman Mehmetçik büyük bir saldırıyı engelledi.
* Şehit haberlerinin başka kimselerce verilmesi kamuoyunda “Şehit haberinin gizlenmesi” gibi bir algı oluştursa da, iletişimin bu kadar hızlı ve kolay olduğu bir çağda gizlenmesi mümkün değil. Zaten Milli Savunma Bakanlığı’nın da gizleme gibi bir amacı yok.
* Ancak şehit/yaralı haberlerinin verilmesi için özel bir prosedür uygulanıyor. Önce gerekli tedbirler alınarak aileye haber veriliyor, sonra kamuoyu ile paylaşılıyor.
* Güvenlik yetkilileri “Bazı sosyal medya hesaplarında iddia edildiği gibi Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde açıklananların dışında şehit askerimiz yoktur. Yine iddia edildiği gibi kaçırılan/kayıp askerimiz de bulunmamaktadır. Bu yayınlar terör örgütlerinin propagandasını yaparak toplumda algı oluşturma çabasıdır” ifadesini kullandı.
Teröristlerin kullandıkları silah ve teçhizatlar ABD menşeli. Gözler doğal olarak ABD’ye çevriliyor. ABD’nin “PKK ile mücadelenizi destekliyoruz, YPG’yi PKK’dan ayırıyoruz” garip söyleminin bir kere daha çöktüğü ortada. Ancak son dönemdeki gelişmeleri alt alta koyunca olağan şüphelilerin sayısı da artıyor.”