35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı’nın bilirkişisi için suç duyurusu yapıldı
Hatay'daki tarihi 12'nci yüzyıla dayanan ve depremlerde yıkıma uğrayan Uzun Çarşı esnafı bu yıl deprem nedeniyle yılbaşına hazırlanmıyor. Ağır yıkım alan çarşıda hüzün hakim.
6 Şubat depremleri 10 il adeta enkaz altında bıraktı. Bu illerin başında da en fazla yarayı alan Hatay geliyor. Kentte insanlar yaşam mücadelesine devam ederken yeni hayatlarını inşa etmeye çalışıyor. Ancak Hatay’da istihdam da barınmak da büyük bir sorun. Şimdi medeniyetlerin beşiği olan kent yeni bir yıla hazırlanıyor. Çoğu sevdiğini kaybeden vatandaşlar kentin en işlek caddelerinde yeni yıla buruk şekilde hazırlanıyor.
Tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ve depremlerde yıkıma uğrayan Uzun Çarşı esnafı da yeniden eski günlerine kavuşmaya çalışıyor. Deprem öncesi 2 bin 500’ün üzerinde iş yerinin faaliyet gösterdiği 3,5 kilometre uzunluğundaki çarşıda, 6 Şubat gecesi 600’ü aşkın iş yeri harabeye dönmüştü. Her ara sokak ve caddesi farklı bir meslek grubuna ayrılmış, farklı inanç ve kökenden gelen Antakyalılar tarafından işletilen çarşıda, deprem öncesindeki yılbaşı dönemlerinde yaşanan hareketlilik ve heyecan, bu yıl yerini hüzne bıraktı.
Çarşının 25 yıllık esnafından 50 yaşındaki Gülcan Duman ise yılbaşı için hiçbir hazırlık yapmadıklarını söyledi. Deprem öncesinde her yıl iş yerini rengarenk süslediğini anlatan Duman, “Ama bu sene öyle bir şey olmaz. Buralar çok güzeldi. Canlıydı, hareketliydi ama artık herkesin bir acısı var. Umarım böyle bir afetle hiç kimse karşılaşmaz. Çarşımızın daha hızlı toparlanmasını istiyoruz. Birkaç esnaf ayakta sadece. Bir yıl geçti ama pek bir ilerleme yaşanmadı. Hatay’ın ayağa kalkması için çok uzun süreye ihtiyaç var. İnsanlar yaşadıkları anın değerini bilsin. Bu topraklarda bir gecede her şey kaybedildi” dedi.