Antalya Havalimanı’nda korku dolu anlar: Acil iniş yapan uçak alev aldı
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübüne ilişkin bilirkişi raporu çıktı. Rapordan hareketle iddianamede sanıkların yangının çıkabileceği öngörüldüğü halde özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı belirtildi.
İstanbul Gayrettepe’de Masquerade Clup adlı diskotekte 2 Nisan’daki tadilat sırasında 29 kişi yanarak ve dumandan boğularak ölmüş, bu Türkiye’deki en büyük yangın facialarından biri olarak kayıtlara geçmişti. Olayla ilgili soruşturmada dokuz kişi “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklanmış, iki şüpheli savcılıktan, bir kişi ise adli kontrolle mahkemece serbest bırakılmıştı. Şimdi olayla ilgili iddianame yazıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede 27 kişi müşteki, dokuz kişi ise sanık sıfatıyla yer aldı. İddianamede müşteki şüpheli Ercan Erkan dumandan etkilenen Usamettin Yıldırım ile Gülden Taşpınar’ın yaralandığını belirtiyor, savcılık ve bilirkişi heyeti olay yerinde yaptığı çalışma neticesinde gece kulübü işletmesi sahipleri Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül ile Mehmet Menduh Ceylan, mesul müdürü İsmet Şen’i sorumlu tutuyor.
İddianamede işletmedeki tadilat sırasında metal işlerini yapan kişilerin Çağatay Altunel ve Kahraman Erdem olduğu, Dursun Çelik ve Sibel Çelik’in iş yerindeki asansörlü ve hidrolik destekli sandalyeyi kuran şirketin sahibi oldukları, İbrahim Bildirici’nin ise işletmenin tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu olduğunun tespit edildiği belirtiliyor.
Soruşturmanın başlangıcında alınan ön bilirkişi raporunda Şekergümüş, Dörtgül ve Ceylan’ın iş yeri sahibi olarak işveren, İsmet Şen’in ise işveren vekili olarak tanımlandığı, ayrıca Erdem ve Altunel’in tadilatı gerçekleştiren firma sahipleri olarak iş yeri sahibi, Dursun Çelik’in ise alt taşeron olarak tanımlanması gerektiği belirtilmekle beraber Şekergümüş, Dörtgül ve Ceylan’ın iş yerinde çalışan geçici işçilere eğitim vermek zorunda oldukları halde eğitim vermedikleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverenin genel yükümlülüğü maddesinin hükümlerine uymayan bu sanıklarla işveren vekili Şen, Altunel, Erdem ve Çelik’in kusurlu oldukları yönünde kanaat bildirildiği ifade ediliyor.
İddianameye göre yangın anına dair görüntüler de izlendi ve yazıldı. Buna göre yangın saat 12.44’te başladı. Mal kabul giriş kapısından yaklaşık 15 metre mesafede sahneye geçişte ve sağ tarafta bulunan localara çıkış alanında yapılan kaynak çalışması sırasında elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlar ses yalıtım, izolasyon ve döşeme gibi kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri tutuşturdu. Yangın hızla büyürken elektrik kesildi.
İş yerinde acil durum aydınlatmalarıyla yönlendirme levhaları da yoktu. Mevcut sprinkler, söndürme sistemi ve yangın dolapları çalışmıyordu. İtfaiye müdahale ettikten sonra iş yerinde yerde hareketsiz yatan insanlar olduğu görüldü.
Bilirkişi heyeti raporuna da yer verilen iddianamede İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan sağlık gözetimi maddesi ile Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi maddesi ve aynı yönetmeliğin eğitim süreleri, acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım maddesine uyulmadığının tespit edildiği yazıldı.
Raporda İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin iş ekipmanı ile ilgili kurallar maddesinin hükümleri ile İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği’nin işveren yükümlülüğü maddesine de uyulmadığı bildirilerek işletme risk analizi ve acil eylem planının yapılan tadilata uygun olmadığı belirlendi.
İşletmede acil yönlendirme ve aydınlatma sistemlerinin yapılan tadilat neticesinde devre dışı bırakıldığı ve yangın sırasında işletmede kurulu sprinkler sisteminin çalışmadığı, gece kulübünde gerekli tedbirlerin alınmadığı ve tadilat işlemlerinde gerekli özenin gösterilmediğine ilişkin tespitlerin yer aldığı bilirkişi raporunda şüpheliler kusurlu bulundu.
İddianamede mevcut söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmaması ile acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının olmaması tespitlerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, elektrikli kaynak makinesi kullanılmak suretiyle kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri barındıran tadilat işleminin yapıldığı gece kulübünde yangının öngörülebilir olduğu ifade edilerek “Ancak şüpheliler tarafından özen yükümlülüğüne aykırı davranılmak suretiyle öngörülebilecek ancak istenmeyen neticenin gerçekleşmesine iradi hareketle sebebiyet verildiği ve bu haliyle şüphelilere isnat edilen eylemin bilinçli taksir boyutunda manevi unsur içerdiği yönünde tarafımızda kanaat hasıl olmuştur” dendi.
Soruşturmada gece kulübü çalışanlarından şüpheli olarak ifadeleri alınan kasiyer Salim Arslan, halkla ilişkiler uzmanı Arda Arman Perihan ile tadilatta görev alan ve yangında yaralanan müşteki şüpheli Ercan Erkan’da bilirkişi raporunun kusur bulmadığı anlatılan iddianamede olayda yaralanan müşteki Usame Yıldırım ile olaya müdahale ederken yaralanan itfaiye eri Fatih Aşçı’nın şikayetçi olmadıkları kaydedildi.
Sanıklar Kahraman Erdem, Çağatay Altunel, Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül, Mehmet Memduh Ceylan, İsmet Şen, Dursun Çelik, Sibel Çelik ve İbrahim Bildirici’nin bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Ölüm diskoteğinin iddianamesi hazır: Dokuz kişiye 22’şer yıla kadar hapis istendi