6 Şubatta hastanede elektrik kesilince öldüler: İhmalle gelen faciaya bir buçuk yıl sonra soruşturma izni çıktı

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde en az 80 hasta 6 Şubat depreminde oksijen yetersizliğiyle hayatını kaybetmişti. Bir buçuk yıl sonra eski İl Sağlık Müdürü ve Başhekim hakkında görevli ihmal suçundan soruşturma izni verildi.

Gündem 2 Eylül 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Depremde hasar gören hastane geçen temmuzda yıkıldı.

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi için önce Günyazı’da bir arazi düşünülmüştü. 2010’da bu plan değişti ve Güzelburç Mahallesi’nde Amik Gölü havzasında bulunan sulak, altından fay geçen toprak tercih edildi.

O dönem buna en çok itiraz eden Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) üyesi sağlıkçılar oldu. Birlik-Sağlık-Sen üyesi Abdullah Gül 2012’de valilik önünde “Kampüs hastanesi ölüm projesi mi olacak” diye pankart açanlar arasındaydı. Gül 2019’da bu hastaneye yoğun bakım hemşiresi olarak atandı.

Sağlık Bakanlığı 2011’de TOKİ’ye zeminle ilgili sorun olduğuna dair yazı gönderdi. Hastanenin inşasında su baskınından ötürü eksi ikinci kat iptal edilirken enerji hattı yer altında unutuldu. Her yağmurda tüneli su basıyor, elektrik kesiliyor ve patlama meydana geliyordu. Bu İl Sağlık Müdürlüğü’yle TOKİ’nin alt işvereni arasında dava konusu oldu, ama çözüm gelmedi.

Prof. Dr. Ercan'a göre Marmara'yı bir değil iki deprem bekliyorProf. Dr. Ercan’a göre Marmara’yı bir değil iki deprem bekliyor

Bu ihmalin sonucunda 6 Şubatta enerji hattı hasar gördüğü için elektrik kesildi. Depreme dayanıklı olması gereken trafodaki panolar devrilince jeneratör devreye girmedi. Kesintisiz enerji kaynağı birkaç saatte tükendiğinden oksijen akışı kesildi. Ve yoğun bakımdaki dördü çocuk en az 80 hasta can verdi.

Bu hastanede yoğun bakım hemşiresi olan Abdullah Gül olmasaydı dosya büyük ihtimalle kapatılacaktı. Çünkü Gül ihmal sonucu ölen 80 kişiyi 10 Mart 2024’te gazeteci İsmail Saymaz aracılığıyla Türkiye’ye duyurdu.

Milyonlarca TL harcanarak inşa edilen hastane 6 Şubat’tan 17 ay sonra yıkıldı. İsmail Saymaz bugünkü yazısında yıkımdan bir ay sonra geçen 20 Ağustos’ta  eski İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ve Başhekim Sıtkı Sönmez hakkında 18 ay sonra görevli ihmal suçundan soruşturma izni verildiğini yazdı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı soruşturma izninde “hastanenin fiziksel ve teknik sorunlarına yönelik aksaklıklara ilişkin tespit ve yazışmaları yapmış olsalar da personelin böyle bir afete hazırlanması için yeterli tatbikat ve bilgilendirmeleri yapmadıkları, tedbirleri almadıkları, hastaneyi gerekli hizmeti verecek şekilde çalıştırmadıkları” diye yazdı.

Bu arada Hatay Valiliği hastane ek binasının 6 Şubatta yıkılıp sekizi hemşire 72 insanın can vermesine ilişkin olarak Hambolat’ın soruşturulmasına izin vermemişti. Abdullah Gül’ün eşi Asiye Gül de Antakya’daki bu ek bina enkazında hayatını kaybetmişti.

Yeni eğitim-öğretim yılında deprem bölgelerinde hâlâ okul yok!Yeni eğitim-öğretim yılında deprem bölgelerinde hâlâ okul yok!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.