Ehliyet ve kimlik kargaşası: Son gün 31 Aralık mı ?
Doğduğunda anne ve babası tarafından nüfus kütüğüne kaydedilmeyen Makbule Işık, 70 yıldır kimliksiz yaşıyor. Resmi işlerini 'kumasının' kimliğiyle halleden Işık “Doktora gidemiyorum. Oy kullanamıyorum. Varlığım ve yokluğum belli değil. Ben artık var olmak istiyorum” diyor.
Aslen Ağrılı olan ama eşi Hüseyin Aktaş’ın memleketi olan Muş’un Bulanık ilçesinde yaşayan 6 çocuk annesi Makbule Işık’ın hayatı, bir resmi kimliği olmadığı için her geçen gün daha da zorlaşıyor. Makbule Hanım 70 yaşında ve hiçbir zaman nüfusa kaydedilmemiş.
Çocukları kuması üzerine kaydedilen Makbule Işık, hayatı boyunca çocuklarına annelik dahi edemezken, şimdiye kadar hep başkalarının kimliğini kullanmak zorunda kaldı. Ayrıca kendi kimliği olmadığı için ne devletin ne de ailesinin imkanlarından faydalanabildi.
Yıllardır hem Ağrı’da hem de Muş’ta gittiği nüfus müdürlüklerinden kaydı olmadığı için kimlik alamayan Işık, anne babasının adını, 9 kız 6 erkek olmak üzere toplam 15 kardeş olduklarını ve kendisinin 9. çocuk olduğunu bildiğini ancak bunları söylediği halde kimlik alamadığını anlattı.
Türkçe bilmediğini belirten Makbule Işık, Kürtçe olarak şunları söyledi:
“Kocam ile dini nikahla evlendik. Çocuklarım kocamın ikinci karısı olan kumamın üzerine kaydedildi. Babam beni nüfusta kaydetmemiş. Bu yüzden kimliğim yok. Ben istiyorum ki benim de kimliğim olsun. Şimdiye kadar çok büyük sıkıntılar çektim. Hep kumamın ya da başkalarının kimliğini kullanmak zorunda kaldım. Kimliğim yok diye doktora gidemiyorum. Tedavi olamıyorum. Oy kullanamıyorum. Hiçbir şeyden faydalanamıyorum. Varlığım ve yokluğum belli değil. Çocuklarıma annelik bile edemedim. Ben bir an önce kimliğimin çıkmasını istiyorum. Çocuklarımın kimliğinde anneleri olarak benim ismim yazsın istiyorum. Oy kullanmak istiyorum. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Ben artık var olmak istiyorum.”