ABD müzeleri yılbaşı tatilinde siber saldırıya uğradı
ABD'nin Irak işgalinden 2,5 ay önce hazırladığı gizli raporunda işgalin gerçekleşmesi durumunda bölgede radikal İslamcı örgütlerin güçleneceğini ifade etti. Rapordaki bu tespit işgalin başladığı 20 Mart 2003'ten sonra adım adım gerçekleşti.
ABD Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından 20 Mart 2003 tarihindeki Irak’ın işgalinden önce yazılan gizli raporda Saddam’ın devrilmesinden sonra radikal İslamın bölgede güçleneceği yazıldı. Ocak 2003 yılında yazılan raporda “Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesi, Ortadoğuya 1948 ve 1967’de İsrail’in Arapları yenilgiye uğratmasından bu yana bölgenin gördüğü en büyük siyasi ve psikolojik şoklardan birini yaşatacaktır. Tıpkı bu olayların sonraki yıllarda bölgede Nasırcılık ve radikal İslam gibi sosyal ve siyasi hareketlerin büyümesine katkıda bulunması gibi, ABD’nin Irak’taki eylemleri de muhtemelen benzer şekilde geniş kapsamlı ancak büyük ölçüde öngörülemeyen sonuçlar doğuracaktır. Irak’ın ABD öncülüğünde yenilgiye uğratılması ve işgal edilmesi muhtemelen siyasal İslam taraftarlarını güçlendirecektir. Kafa karışıklığı, umutsuzluk ve yenilenmiş bir mağduriyet duygusunun ortasında, İslamcıların bölge halklarına birlik olma ve Batı’ya karşı savunma oluşturma çağrıları, muhtemelen geniş yankı bulacaktır” denildi.
Bu raporda da denildiği gibi Irak’ın işgalinden sonra radikal İslam başta Irak olmak üzere bölgede güçlendi. 2013 yılında El Kaide’den ayrılan radikal İslamcılar IŞİD’i kurdu. Hem Irak’ta hem de Suriye’de halk kitlelerinden geniş destek gören IŞİD, başta Musul ve Rakka olmak üzere geniş bir toprak parçasını elinde tuttu. 2017 yılında ABD desteğiyle YPG/PKK güçlerinin Rakka’yı IŞİD’den geri almasına kadar da gücünü korudu. Şu anda da radikal İslamcı yapılar kitlesel olmasalar da, hücre yapılanmasıyla bölge ülkelerinde aktif olarak faaliyetlerine devam ediyor.
Raporda Irak’ın işgalinden sonra bölgedeki bazı ülkelerde İslamcı duygularda artışla beraber siyasal İslamcı partilerin meşru yollardan iktidara gelebileceği belirtildi. Bu durum da Mısır ve Tunus’ta 2010 yılında başlayan Arap Baharı’ndan sonra gerçekleşti. Müslüman Kardeşler Tunus’ta iktidar ortağı olurken, Mısır’da ise iktidara geldi.
ABD raporunda gençlerin radikal akımlara kayacağı vurgulanarak “ABD hakimiyetinden duyulan korku ve ABD’nin gizli gündeminin bölgeyi İsrail için güvenli hale getirmek olduğuna dair yaygın inanç, muhtemelen daha öfkeli gençleri siyasi aktivizme ve aşırılık yanlısı saflara çekecektir” diye ifade edildi.
Öte yandan CIA’in Türkiye ile ilgili 1984 yılında hazırladığı raporda da PKK’nın eylemlerini arttırarak devam edeceği vurgulanıp şiddetin ilerleyen yıllarda artarak devam edeceği ifade edilmişti. ABD Ulusal İstihbarat Konseyi’nin Ocak 2003 yılında yayınladığı raporunda Kürtlerle ilgili bölümün sayfaları gizlenirken, Türkiye, İran, Suriye ve Irak’taki Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeler ise haritada gösterildi.