ABD’nin Rusya’ya yaptırımının Türkiye’ye aylık faturası 627 milyon dolar
ABD'nin Hamas'a yönelik yeni yaptırım kararından Türkiye çıktı. Hamas'ın mali işler yetkilileri ve temsilcilerinin yer aldığı söylenen 8 kişilik listeden üçü Türkiye bağlantılı.
Filistinli örgütler ve İsrail arasındaki savaş devam ederken, Tel Aviv yönetiminin yanında olan ülkeler de Hamas’a yönelik yaptırımlarını açıklamaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı tarafından Hamas’ın finans yetkilileri ve temsilcilerinin isimlerinden oluştuğu belirtilen 8 kişilik bir liste yayınlandı. Bu listedeki isimlerden üçünün ise Türkiye ile ilişkilendirilmesi dikkat çekti. ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu’nu düzenlediği 7 Ekim’den beri örgüte yönelik dördüncü tur yaptırımların detayları açıklandı. Açıklamada, örgütün “çıkarlarını yurtdışında temsil eden ve mali işlerini yürüten” kişilerin hedef alındığı belirtildi.
Sözkonusu listede Türkiye ile bağlantılı olarak ismi geçen kişiler şöyle:
Harun Nasır el-Din:
Hazine Bakanlığının sitesinde bahsedilen el-Din’in Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Salih el-Aruri ile yakın temasta olduğu ifade edildi. Bakanlık tarafından Türkiye’de yaşadığı iddia edilen el-Din’in örgütün kritik mali işler yetkililerinden biri olduğuna da dikkat çekildi.
Öte yandan Bakanlık sitesinde El-Din’in, ayrıca Hamas’ın Kudüs ofisi başkanı olduğu, Türkiye ve Gazze’den El Halil’deki Hamas komuta merkezine para transfer eden bir ağda da yer aldığı iddiasına da yer verildi.
Mehmet Kaya:
Türkiye ile birlikte anılan isimlerden biri de Hamas’a yıllar içinde on milyonlarca para gönderilmesini sağladığı ifade edilen Mehmet Kaya.
Cihad Yağmur:
Bu isim de sitede “Hamas’ın Türkiye’deki resmi temsilcisi” olarak yer aldı. Cihad Yağmur’un kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalid’in 2011’de serbest bırakıldığı esir takası ile Türkiye’ye sınırdışı edildiği anımsatılarak Türkiye’den Hamas’a destek verdiği savunuldu.
Bakanlık açıklamasında dikkat çeken bir ayrıntı da yer aldı. Sitede sözkonusu isimlerin listesinden hemen önce Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson’ın Türkiye ziyaretinde söyledikleri hatırlatıldı. 30 Kasım’da İstanbul’da temaslarda bulunan Nelson, Türkiye ile yaptığı uyarılarla gündeme gelmişti. Bakanlık sitesinde de sözkonusu uyarı aynen aktarıldı:
Türkiye Hamas’ın para toplama faaliyetlerinde önde gelen bir rol oynadı.
Nelson aynı zamanda, Hamas’ın, iyi konumlara yerleştirdiği yetkilileri ve bağlantılı isimler sayesinde, yasaları suistimal ederek Gazze’deki askeri faaliyetlerini destelemek için para toplayabildiğine de değinmişti.
ABD, Hamas’ı terör örgütü olarak tanımakta. Ancak Hamas, Türkiye’de terör örgütü listesinde yer almıyor. Ayrıca Hamas’ın Türkiye’de, Katar’ın başkenti Doha’da olduğu gibi açıktan faaliyet gösteren resmi bir siyasi ofisi de bulunmamakta. Son yıllarda bazı Hamas yetkililerinin kısa ya da uzun süreli olarak Türkiye’de kalmaları da ya da sık sık ziyarette bulunması da sır değil.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da “Hamas bir terör örgütü değildir” açıklamasını her fırsatta dile getirmeye devam ediyor. Erdoğan özellikle şu cümleleriyle İsrail’in müttefiki olan ülkelerin de tepkisini çekmişti: “Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı’nın sana borcu çok. Ama Türkiye’nin sana borcu yok. Batı Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur.”