Ankara emniyetinde deprem yaratan Serdar Sertçelik Macaristan’da yakalandı
Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan hakkındaki kara para aklama dosyasından eski Ankara Başsavcısı ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a gönderilen ödemeler de çıktı. Kesintili biçimde 13 kez 'kira' ödemesi yapılmış.
Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Ayhan Bora Kaplan hakkında “kara para aklama” suçundan açılan davanın eklerinden eski Ankara Başsavcısı ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a gönderilen ödemeler de çıktı. Kaplan’ın kara parasını akladığı iddiasıyla yargılanan kuyumcu Kürşad Tan Hakbilir hakkında MASAK tarafından hazırlanan raporda yer alan para hareketlerinde Aralık 2020-2022 tarihleri arasında “kira bedeli” adı altında Kocaman’a 6 kez 7’şer bin lira, bir kez de 10 bin lira şeklinde yedi ayrı ödeme yapıldığı görüldü.
Ankara Başsavcılığı’nca Ayhan Bora Kaplan ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 38 kişi hakkında “kara para aklama” iddiasıyla açılan dava dosyasının eklerinde çok dikkat çekici bir belge yer aldı. Davanın sanıkları arasında yer alan ve Kaplan’ın örgüt faaliyetinden elde ettiği parayı kuyumcu dükkânı üzerinden akladığı öne sürülen Kürşad Tan Hakbilir hakkındaki Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda eski Ankara Başsavcısı ve Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’a gönderilen paralar da yer aldı.
T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre ilk ödeme Kocaman’ın Yargıtay üyesi seçilmesinden bir ay sonra yapıldı. Hakbilir’in hesabından Kocaman’a ilk olarak 16 Aralık 2020’de “Kasım Ayı kira bedeli” adı altında 7 bin lira gönderildi. Aynı miktarda ödeme 2021 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan ve Haziran aylarında da aynı açıklamayla yapıldı. Ödemeler 1.5 yıl kesintiye uğradıktan sonra Aralık 2022’de Kocaman’a yine kira bedeli denerek bu kez 10 bin lira gitti. Böylece Kocaman’a toplam 52 bin lira para gönderildi.
Öte yandan dava dosyasında yer alan ifadesine göre Hakbilir’e kira bedeli denerek Kocaman’a gönderilen bu ödemeler sorulmadı. Ancak kuyumculuktan elde ettiği gelir dışında geliri olup olmadığı sorulan Hakbilir “sahip olduğu taşınmazlardan 30 bin lira kira geliri” olduğunu söyledi. Yine ifadesindeki beyanına göre 2016 yılında satın aldığı kendi adına kayıtlı meskeninde ikamet eden Hakbilir’in Kocaman’ın kiracısı olup olmadığı bilinmiyor. Raporda yer verilen ödeme tarihlerindeki düzensizlik de ayrıca dikkat çekiyor. Kocaman’ın aldığı kira bedelleri o dönemki asgari ücretin 2.5 katına denk geliyor. İlk ödemenin yapıldığı Aralık 2020’de asgari ücret yaklaşık 2 bin 400 lira, 2021’de ise 2 bin 825 liraydı.
Ayhan Bora Kaplan’ın suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından Kaplan ile yakın ilişkileri olduğu öne sürülen Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman gazeteci Seyhan Avşar’a “Kaplan’ı hayatımda bir kez, birkaç dakika gördüm” demişti. Kocaman “Bir gün bir ortamda yemekteydik. Birtakım arkadaşlarım dediler ki ‘Ayhan Bora Kaplan diye biri var. Emniyet haksız yere peşinde. Kendisini güvende hissetmiyor. Size bir şey arz etmek istiyor’ dediler. O sırada yemekteydik. Başka isimler de vardı. Ben de ‘gelsin’ dedim. Geldi. ‘Emniyet çok üstüme geliyor. Benim yanlış bir işim yok. Sürekli mekanlarım basılıyor’ dedi. Ben de kendisine, ‘burası hukuk devleti hakkında delil varsa ne gerekiyorsa onu yaparız. Delil yoksa gerekeni yaparız’ dedim. Olay bundan ibaret. Hayatımda birkaç dakika görmüşümdür” ifadelerini kullanmıştı.
Kocaman’ın Ocak 2017’den Kasım 2020’ye kadar yürüttüğü Ankara Başsavcılığı döneminde Kaplan hakkındaki sekiz soruşturmadan yedisi takipsizlik kararıyla kapatılırken sadece birine dava açılmıştı. Kaplan’ın örgüt liderliği iddiasıyla yargılandığı davanın iddianamesinde de önceki dönemlerde yürütülen soruşturmaların var olan delillere karşın sümenaltı edildiği anlatılmıştı.
Savcılık kapatıldığı anlaşılan dosyalar için “suç örgütünün varlığına ve suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde suçların işlendiğine dair delillerin elde edilmesine rağmen göz ardı edildiği, uygulanması gereken soruşturma usulünün uygulanmadığına, etkin soruşturma yapılmadığı operasyon yapılmadığına, kolluk tarafından hazırlanan fezleke beklenmeden takipsizlik kararı verildiği, karardan sonra dosyaya fezlekenin girdiğine” dikkati çekmişti.
Yine dava dosyasında “gizli tanık” sıfatıyla ifadesi yer alan ve firar ettikten sonra beyanlarından vazgeçen Serdar Sertçelik de Kaplan’ın Kocaman’a BMW marka bir araç aldığını, ayrıca Gölbaşı’ndaki villasının mobilyalarını yaptırdığını öne sürmüştü. İfadesi alınan mobilyacı da önce bu beyanı doğrulamış, daha sonra ifadesini geri çekmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Ayhan Bora Kaplan ve beş örgüt yöneticisi hakkında ”suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek”, ”kasten adam öldürme”, ”nitelikli kasten adam öldürme”, ‘kasten yaralama”, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, ”nitelikli yağma”, ”eziyet’, ”suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, ”suç üstlenme” ve ”suçluyu kayırma” suçlarından biri ağırlaştırılmış ikişer kez müebbet ve 169 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.