Büyükada Büyükada olalı ilk kez böyle bir eylemi gördü, belediyenin minibüsüne direnen adalılara polis müdahale etti, 9 gözaltı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'da dün seferlere başlayan minibüslerinden Adalılar memnun değil. Seferleri engellemek, 'Adalar yaya bölgesidir, burada motorlu araç kullanılamaz' demek için Büyükada tarihinde ilk kez eylem yapıldı.

Çevre 15 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başta Büyükada olmak üzere Adalar ilçesinde görev yapmak için seçtiği elektrikli minibüsler dün ilk seferlerini yapmak istedi. Ancak Büyükadalılar çirkin ve uygunsuz buldukları bu minibüslerin seferlerini engellemek için ada tarihinin ilk büyük siyasi eylemini gerçekleştirdi. Adalılara göre, Büyükada Koruma Kurulu kararlarıyla korunan, yaya bölgesi olarak tescillenen ve motorlu araç kullanmanın yasak olduğu bir yer. Bu yüzden Adalılar, belediyenin minibüslerine karşı ‘Kanunları uygulaması için’ polisten yardım istediler, bu arada minibüsün yolunun üzerinde el ele tutuşup araçların sefer yapmasını engellediler. Olay yerine gelen polisler, burada insan zinciri oluşturan Adalıları yaka paça gözaltına aldı, İstanbul Belediyesi’nin minibüsleri de seferlerine başladı.

Adalılarla İBB arasındaki minibüs gerilimi epeydir devam ediyor ama dün belediyenin ansızın minibüslerin sefere çıkmasını emretmesiyle gerilim tırmandı. Dün sabah saatlerinden itibaren Adalılar Büyükada’da minibüsün kalkış durağı ve etrafında nöbet tutmaya başladı.

Bir süre sonra minibüsün sefer saati gelince Adalılar yolda insan zinciri oluşturup minibüsün kalkmasını engellemek istedi. O sırada eylem yerine polis de geldi. Polisten minibüsleri engellemesini isteyen Adalılar’a göre burası Koruma Kurulu kararıyla ‘Yaya bölgesi’ olarak ilan edilmiş ve ‘Motorlu taşıtların kullanılması yasaklanmış’tı. Ama polis kendilerinden yardım isteyen eylemcileri önce yolu açmaları için iknaya çalıştı, ardından da insan zinciri oluşturup minibüsü engelleyen 9 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan Adalıların bazılarının ismi şöyle: Hatice Kaymakçı, Beril Ünal, Cem Kesici, Cemal Üna, Onur Şen, Utku Eroğlu, Destan Özgit, Muhammet Uygun.

Eylemler sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı. İİETT minibüslerinin Adalar’daki toplu taşıma ihtiyacını karşılamak için getirildiğini söyleyen İBB basın açıklamasında “Adalılar için hizmet veriyoruz” dendi. Ancak Adalar Vakıf Başkanı Ali Erkurt, Adalılar’ın minibüslere karşı tepkilerine dikkat çekerek “Bu araçları Adalar’a getirmek, burayı sıradanlaştırmak, basitleştirmek demektir” demişti.

Adalar’ın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar vereceğini söyleyen Adalar Sivil İnisiyatifi ve Adalılar, İBB ve İETT yetkililerine seslenerek ‘azman minibüsleri istemiyoruz’ diyerek eylem yapıyor.

20-22 Mayıs tarihlerinde Adalar Belediyesi, İBB ve İETT’ye Adalar’a getirilen minibüsler için 1386 itiraz dilekçesi teslim etti. Adalar Sivil İnisiyatifi, daha önce adadaki minibüslere karşı 4500’den fazla ıslak imzalı dilekçe topladı. Ancak bu imzalar yanıtsız kaldı.

1 Haziran’da Büyükada‘da yapılan halk toplantısında Adalılar, minibüs dayatmasını kabul etmeyeceğini belirtmişti. Toplantıda İETT Genel Müdürü İrfan Demet, halkın bilgisi ve rızası olmadan araçların çalıştırılmayacağını söyledi ve Adalar Belediyesi Ulaşım Çalıştayı‘nın düzenlenmesi için süreci başlattı.

Toplantıda alınan kararlara göre İETT araçları, konu İETT üst kurullarında görüşülene kadar seferlere başlamayacak ve sürecin her aşamasında Adalılar bilgilendirilecekti.

Ancak bu kararlara ve çalıştay hazırlığına rağmen İETT, minibüs seferlerine dün itibarıyla başladı. Adalıların basın açıklamasında görüşmelere ve çalıştay sürecine aykırı davranan İrfan Demet’e istifa çağrısı yapıldı.

Büyükada’ya minibüs mü? Hiç mi estetik duygunuz yok?Büyükada’ya minibüs mü? Hiç mi estetik duygunuz yok?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.