Yıkılan ağır hasarlı binanın kirişinden tepsi çıktı

Adana’da depremde ağır hasar alıp yıkımına başlanan İnci Apartmanı’nın kirişinden metal tepsi çıktı. İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur "inşaat işçileri belki menemen yapmış, sonra da metal kabı kalıbın içinde unutmuştur" dedi.

Gündem 24 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde kentte 13 bina yıkıldı, 418 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından kentte üç binin üzerinde bina orta ve ağır hasar aldı. Hasarlı binaların yıkım işlemleri temmuzda başladı. Geçenlerde Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi’nde yıkımına başlanan 12 katlı ağır hasarlı İnci Apartmanı’nın 10’uncu katındaki beton parçaları arasında metal yemek kabı bulundu. İşçilerin görüntüleyip sosyal medyada paylaştığı kabın kolondan çıktığı iddia edildi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur sosyal medyada dolaşan fotoğrafı değerlendirirken metal kabın sanıldığının aksine kolon  içinde değil hatıl denen beton bağlama unsurunda yer aldığını söyledi ve daha önce böyle bir olayla karşılaşmadığını anlattı.

‘Türkiye’de konutları depreme dayanıklı hale getirmenin bedeli 500 milyar dolara yakın'‘Türkiye’de konutları depreme dayanıklı hale getirmenin bedeli 500 milyar dolara yakın’

Hatıl ağırlığı yatay şekilde dağıtıp duvarların dikey doğrultuda çatlamasını engellemek amacıyla duvarın içine yatay olarak konan ahşap, tuğla ya da betondan imal edilmiş bir tür kiriş.

Böyle bir manzarayla daha önce karşılaşmadım

Kabın inşaat şantiyesinde çalışırken yemek yiyen işçilerin fark etmeden kalıbın içinde unuttuğu bir parça olabileceğini söyleyen Aksungur şöyle dedi:

“Bu hatıl binada taşıyıcı eleman değil. Sadece pencerenin üzerine örülecek perde duvarı tutmak için yapılan ve içinde dört demir olan bir eleman. Binanın taşıyıcı unsuruyla alakası yoktur. Böyle bir manzarayla daha önce karşılaşmadım. Şantiyede işçiler ya menemen yapmış ya da biri muziplik olsun diye bırakmış, başka bir grup da farkında olmadan pencerenin üzerine koymuştur. Denetimler daha sıkı yapılmalı. Planlama, projelendirme ve yapım sürecinde denetim çok önemlidir. Bu üçlü sacayağından birinin halkası kırılırsa bu yıkımlar kaçınılmaz olur.”

Yıkım ekibinde çalışan işçi Mehmet Yılmaz ise metal kabı beton parçalarının arasında gördüğünde çok şaşırdığını belirterek ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını anlattı.

İsias, Ebrar ve Rönesans'ta yüzlerce insan ihmal, denetimsizlik ve kötü malzeme nedeniyle ölmüşİsias, Ebrar ve Rönesans’ta yüzlerce insan ihmal, denetimsizlik ve kötü malzeme nedeniyle ölmüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.