Advertisement

Ağrı Dağı’nda kaybolan iki dağcı donmuş halde bulundu

Ağrı Dağı’nın zirvesine tırmandıktan sonra kaybolan iki dağcı 'buzul platosu' olarak bilinen kuzey rotasında donmuş halde bulundu. Ekipler cenazelerin indirilmesi için çalışma başlattı.

Gündem 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ağrı Dağı'nda kaybolan iki dağcı donmuş halde bulundu.

Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı dağcılar için zorlu bir tırmanış parkuru. Buraya tırmanmak için en uygun zaman içinde bulunduğumuz temmuz, ağustos ve eylül ayları. Kış tırmanışları çok daha zorlu ve yüksek riskli. Ancak kış tırmanışları kadar yaz aylarında da dağcıların hayatlarına mal olacak facialar yaşanıyor.

Türkiye’nin farklı kentlerinden yola çıkan bir grup dağcı Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine geldi. 5 bin 137 metrelik zorlu tırmanış 18 Temmuz Perşembe günü başladı, grup 20 Temmuz Cumartesi günü zirveye ulaştı. İnişe geçtiklerinde 5 bin 50 rakımda sis ve tipi nedeniyle üç dağcı önce mahsur kaldı, ardından kayboldu. Kayıp dağcılardan biri rehberler tarafından kısa sürede ayağı kırık olarak bulundu. Gruptan Dilek Gökbulak ile Muhammed Halim Dalgın ise bulunamadı.

Ağrı Dağı'nda ölen İranlı dağcıya altı gün sonra ulaşıldıAğrı Dağı’nda ölen İranlı dağcıya altı gün sonra ulaşıldı

Gruptakiler hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi ve AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri arama başlattı. Yerli rehberlerden oluşan bir ekip ile Van AFAD’dan 10, Ağrı AFAD’dan dört kişilik ekip, dağcıları aradı.

Kaybolan iki dağcıyı kurtarmaya giden rehber Resul Civaş ve iki arkadaşı da beş bin metrede arama yaparken iki defa yıldırım tehlikesi atlattı.

Gece hava şartlarının olumsuzluğu sebebiyle kamp yapan arama ekipleri sabah 07.30 sıralarında çalışmalara yeniden başladı. Ağrı Dağı’nın ‘buzul platosu’ olarak bilinen kuzey tarafına geçen yerli rehberler iki dağcıyı donmuş halde buldu. Kuzey rotasında 4 bin 800 metre rakımda bulunan dağcıların cenazelerin indirilmesi için çalışma başlatıldı.

Doğu Beyazıt'taki Ağrı Dağı Müzik Festivali'nde rapçi Uzi ile popçu Mustafa Sandal atışmasıDoğu Beyazıt’taki Ağrı Dağı Müzik Festivali’nde rapçi Uzi ile popçu Mustafa Sandal atışması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.