AK Partili vekilin maden şirketinde veri skandalı: Müdür, işten atılan sendikalı işçinin e-devlet bilgilerini paylaştı

Fernas Madencilik’te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürerken, genel müdürün işçinin gizli sendika bilgilerini X'te paylaşması skandala yol açtı. Sendika yasaları ihlal eden bu duruma sert tepki gösterdi.

Gündem 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
  • 10Haber news
Manisa Soma'da faaliyet gösteren Fernas Madencilik'te işten çıkarılan sendikalı işçilerinin eylemi sürüyor. / Fotoğraf: Gazete Emek

Manisa’nın Soma ilçesinde AK Partili Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin direnişi devam ederken şirket yönetimi yeni bir skandala imza attı. Firmanın Genel Müdürü Serkan Güncü işten atılan bir işçinin sendika üyelik bilgilerini sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaştı. Bu paylaşım yasalar gereği sadece işçi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın erişebileceği bir belgeyi içeriyordu.

Bağımsız Maden İş Sendikası olaya sert tepki gösterdi. X hesabı üzerinden yapılan açıklamada işçinin gizli kalması gereken kişisel bilgilerinin ve sendika üyeliğinin ifşa edilmesinin yasalara aykırı olduğu vurgulandı. Sendika “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika üyelik bilgilerini işverenlere mi sızdırıyor” sorusunu gündeme taşıdı.

Genel müdürün paylaşımı tepki çekti

Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü direnişçi işçilerden biri olan Erdinç Demirtaş’ın sendika üyeliğine dair belgeleri paylaştı ve şu yorumu ekledi: “Beni sendikaya üye olduğum için işten attılar diyen Erdinç Bey’in üyelik tarihine bakalım lütfen.” Güncü’nün bu açıklaması sendika üyelik bilgilerinin paylaşılması açısından ciddi bir skandal olarak değerlendirildi. Üstelik bu belgede işçinin kimlik numarası gibi hassas bilgiler de açıkça yer aldı.

Bakanlık inkar etti: Sistemimize ait değil

Fernas Madencilik’te yaşanan bu olaydan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da açıklama yapmak zorunda kaldı. Bakanlık paylaşılan belgenin sistemlerine ait olmadığını ve işverenin bakanlığın sistemindeki bir dokümana erişim yetkisi bulunmadığını belirtti. Ayrıca bu tür dökümlerin sadece e-Devlet üzerinden sendikaların yetkili kullanıcıları veya sendika üyesi çalışanlar tarafından alınabileceği vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında şöyle dendi: “Bazı sosyal medya hesaplarında ‘sendika üyelik bilgilerinin İşverenle paylaşılması’na ilişkin aslı olmayan iddialar yer almaktadır. Özel bir maden şirketinin Genel Müdürünün sosyal medya hesabından paylaştığı bahse konu üyelik dökümündeki format Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Yetki Tespit Otomasyon Sistemine ait değildir. Ayrıca herhangi bir İşverenin de Bakanlığımızın sisteminde bulunan bir dokümana erişim yetkisi bulunmamaktadır. Paylaşılan formattaki dökümler e-Devlet Portalı üzerinden yalnızca sendikaların yetkili kullanıcıları ve sendika üyesi çalışanların kendi e-devlet şifreleri ile alabileceği üyelik bilgi dökümleridir. Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Sendika ise diğer tüm sendikaları, gazetecileri, siyasi partileri ve kamuoyunu bu skandalın peşini bırakmamaya davet etti.

Madde 135 ne diyor?

Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 135. maddesinde suç olarak öngörülüyor ve ceza yaptırımına bağlanıyor. Bu maddeye göre hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Kişisel verilerin kaydedilmesine ilişkin bu madde aynen şöyle diyor:

“Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

Hemen devamındaki madde 136’da ise şu ifadeler göze çarpıyor: “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Emekli madenci 25 yılın üstüne 'geçim' için kaçak ocağa girdi, bu defa 'karanlığa' yenik düştüEmekli madenci 25 yılın üstüne ‘geçim’ için kaçak ocağa girdi, bu defa ‘karanlığa’ yenik düştü

Soma katliamı davasında üst düzey isimler yargıdan kaçırıldıSoma katliamı davasında üst düzey isimler yargıdan kaçırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.