MOSSAD davasında mağdur olan kişinin IŞİD’e yardımdan malvarlığı dondurulmuş
Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad, IŞİD'in 2014 yılında kaçırdığı altı kadını kurtardıklarını ve Erbil'e götürerek psikolojik destek sağladıklarını duyurdu.
Haberi ‘Nadia’nın Girişimi’ (Nadia’s Initiative) isimli vakfının internet sitesinden ve Twitter hesabından duyuran Murad, altı kadının henüz reşit yaşta değilken 2014’te IŞİD tarafından kaçırılarak Suriye ve Irak’tan çıkarıldıklarını, sekiz buçuk yıl sonra kurtarıldıklarını duyurdu. Açıklamada, kadınların ailelerine kavuşmak üzere uçakla Erbil’e götürüldükleri ve psikolojik destek aldıkları belirtildi.
After weeks of investigation, I am extremely heartened to report that we have rescued six more Yazidi women who were taken captive by ISIS.
The women were still children and teenagers when they were first taken captive in 2014. Trafficked out of Iraq and onto Syria, they were… pic.twitter.com/oKKWqAuSVh
— Nadia Murad (@NadiaMuradBasee) June 3, 2023
Murad, esir alınan Ezidi kadınların kurtarılması için bir ofis kuran Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’ye teşekkür etti. Nadia Murad’ın, Türkiye’ye de teşekkür etmesi dikkat çekti. Ancak Murad, Türkiye’nin kurtarma operasyonunda ne gibi bir rol oynadığını belirtilmeden “Aynı zamanda, bu kadınların güvenliğe kavuşturulmasında önemli bir yol oynayan Türk yetkililerin desteğine de müteşekkiriz” denildi.
Açıklamada ayrıca “Kaçırılan ve köleleştirilen Ezidi kadın ve çocukların kurtarılması devam eden bir insani kampanya ve bu altı kadının yaklaşık dokuz sene sonra aileleriyle yeniden bir araya gelmesi, daha fazlasının da bulunabileceği yönünde bize umut veriyor. Hâlâ kayıp olduklarını bildiğimiz diğer kadın ve çocukları aramaya devam ediyoruz. Bu uğraşta uluslararası ortaklardan yardım istiyoruz. Kaçırılan kadınları eve döndürebiliriz ve döndürmeliyiz” denildi.
IŞİD’in Ağustos 2014’te Irak’taki ilerlemesi ve çok sayıda kenti ele geçirmesi sırasında birçok güvenlik gücü bölgeden çekilmişti. IŞİD’in Musul’u kontrol altına alması sonucunda, Şengal’in kadim halkı Ezidiler örgütle savunmasız biçimde karşı karşıya kalmıştı. IŞİD militanları bu tarihte Şengal’deki köylere saldırmış, 6 binden fazla Ezidi’yi esir almıştı. Örgüt çoğu erkek binlerce kişiyi kurşuna dizmiş; binlerce kişi Şengal Dağı’na ve Türkiye sınırına kaçmıştı. Birleşmiş Milletler, 2016 yılında yaptığı açıklamada yaşananları ‘soykırım’ olarak adlandırdı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin parlamentosu da 3 Ağustos’u ‘Ezidi Soykırımı Günü’ olarak ilan etti. Son olarak Almanya, Ezidi Soykırımı’nı tanıdı.