Can Atalay 10 Ekim davasından beraat etti
Gezi tutuklusu Avukat Can Atalay, 2014'te İstanbul Valiliği'nin 'Marmara kent ve doğa mitingi'nin Kadıköy'de düzenlenmesine izin vermemesine karşı başlattığı hukuk mücadelesini 9 yıl sonra kazandı. Erdoğan'ın atadığı iki üye de "hak ihlali" dedi.
Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Avukat Can Atalay, İstanbul Valiliği’nin 2014’te verdiği yasak kararını mahkum ettirdi.
Can Atalay’ın da aralarında olduğu 7 kişilik düzenleme kurulu, 18 Aralık 2014’te Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlemek istedikleri ‘Marmara kent ve doğa mitingi’ için İstanbul Valiliği’ne başvurdu.
Ancak Valilik, Yenikapı ve Maltepe etkinlik alanlarını göstererek mitingin Kadıköy’de düzenlenmesine izin vermedi. Atalay, Valiliğin bu kararını mahkemeye taşıdı. Ancak İstanbul 5. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini reddetti.
Danıştay 10. Dairesi de kararı onayınca Atalay davayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
Dosyayı inceleyen AYM heyeti Anayasa’nın 34. maddesindeki “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir” hükmüne dikkat çekti.
Başvurucunun toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine İrfan Fidan ve Muhterem İnce’nin karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verdi.
Mahkeme kararın bir örneğinin, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yönelik yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 5. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.
Zühtü Arslan, 3. kez Anayasa Mahkemesi Başkanı oldu, liderlerden tebrik geldi
Can Atalay kararını görüşmek üzere Anayasa Mahkemesi üyeleri Yusuf Şevki Hakyemez, Selahaddin Menteş, İrfan Fidan ve Muhterem İnce, Hasan Tahsin Gökcan başkanlığında toplandı.
Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan’ın atadığı AYM üyeleri İrfan Fidan ve Muhterem İnce karara itiraz etti.
Yine Erdoğan’ın atamış olduğu Yusuf Şevki Hakyemez ve Selahaddin Menteş ise “hak ihlali” olduğu yönüde oy kullandı.
AYM üyesi Hasan Tahsin Gökcan ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde atanmıştı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı bir kez daha “yargı bağımsızlığı” dedi