Antalya’da taksi ücretleri dudak uçuklatıyor: ‘İndi-bindi ücreti yasal değil’

Antalya'da Tüketiciler Birliği Başkanı Neşet Gündüz taksilerde 60 lira olan indi-bindi ücretinin yasal olmadığını ileri sürdü. Esnaf Odası ise fiyatın kısa mesafeli yolculuklar için alınan bir önlem olduğunu savundu.

Gündem 11 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu ağustos ayında taksi ücretlerini yeniden belirlemişti. 15 Ağustos 2023 tarihinden beri geçerli olan yeni tarifeyle taksimetre ücretine yüzde 42 artış yapıldı. Taksimetre açılışı 14 TL’den 20 TL’ye, kilometre ücreti 18 TL’den 25 TL’ye çıkarken; saat ücreti 84 TL, birim metre (100 metre) 2,5 TL, indi-bindi ise 50 TL’den 60 TL oldu.

Vatandaş indi-bindi ücretine isyan ediyor

Kent merkezindeki beş ilçede geçerli olan tarife 14 ilçede daha yüksek oranda uygulanıyor. Ulaşımda taksi kullanan vatandaş ise taksimetre ücretinden çok indi-bindi ücretine itiraz ediyor. Hakkını tüketici hakem heyetlerinde arayan vatandaş başvurması halinde bu ücreti geri alabiliyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz taksi tarifesinde alınan indi-bindi ücretinin idari karar olduğunu, tüketiciyi bağlamadığını söyledi. Gündüz “Yasaktır, bu ücret alınamaz. Çift başlı tarife uygulanamaz. ‘Belediye ve taksiciler odası izin vermiş. Kısa mesafede bu ücret ödenecek’ diyorlar. Mümkün değil. Taksimetre varsa ve ne yazarsa onu ödersiniz. 60 TL ödediyse fişini alsın ve hakem heyetinden parasını istesin. Ticaret İl Müdürlüğü’ne de şikayet ederse ciddi cezası var” dedi. Taksilerin kanuni olarak ücret talep edeceği tek dayanağın taksimetre olduğunu anlatan Gündüz tüketicilerin ikinci bir tarife yerine geçen indi-bindi ücretini ödeme zorunluluğu olmadığını vurguladı.

‘Kısa mesafe için alınan bir önlem’

Antalya Şoförler ve Otomobilciler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf ve Sanatkarları Odası Genel Sekreteri İlker Karahan ise indi-bindi ücretinin taksici esnafını ve tüketiciyi mağdur etmemek için alındığını söyledi. Karahan taksici esnafının saatlerce durakta sıra beklediğini, gelen yolcu talebini karşılamak için duraktan ayrıldıktan sonra kısa mesafe işlerle yeniden durağa geldiğinde uzun bir sıranın en arkasına geçmek zorunda kaldığını belirtti. Karahan şöyle konuştu: “İndi-bindi tarifesi UKOME kararıyla alınan bir ücret. Taşıyan ve taşınan şahısların mağdur olmaması için bunu tercih ediyoruz. Kısa mesafe diyerek yolcu almıyorlar. Bunu önlemek için alınan bir önlem aslında. Bu tarifeyle müşteriyi almama ihtimali olmuyor. Bugüne kadar vatandaştan da şikayet gelmedi. Vatandaş bu tarifeyi bilerek biniyor.”

‘İndi-bindiyi almazsak, 70-80 liralık kaybımız oluyor’

​18 yıldır taksicilik yapan Fatih Çelik ulaşımda çoğunlukla taksi kullanan müşterilerin indi-bindi ücretine itiraz etmediğini söyledi. Zaman zaman sorun yaşadıklarını anlatan Çelik “Arada müşterilerimizden itiraz geliyor. Onu da izah ediyoruz. Müşterilerimizin çoğu indi-bindi bedeli 60 lirayı kısa mesafede taksiden inmeden zaten hazırlamış oluyor” diye konuştu. İhsan Küçükbaş da 22 yıldır taksicilik yaparak geçimini sağladığını söylerken müşterilerinin çoğunun bilinçli olduğuna, zaman zaman indi-bindi tarifesini soranlar da olduğuna dikkat çekip “40 yazdı ama neden 60 aldınız, diyen oluyor. Biz de odanın belirlediği fiyat olduğunu anlatıyoruz” dedi. Kısa mesafede 60 lira ücreti almamaları halinde yaşadıkları soruna da değinen Küçükbaş “Müşteriyi bırakıp durağa geri geldiğimde indi-bindi ücreti de almadıysam 70-80 liralık kaybım oluyor. Saatlerce sıra bekliyoruz. Sıra bize gelip 60 liralık indi-bindi ücretini de almazsak yaptığımız işin anlamı olmuyor. Bunların hepsi bize maliyet” dedi.

Yolcu beğenmeyen taksici bin pişman olduYolcu beğenmeyen taksici bin pişman oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.