Alt tarafı ayakkabı tartışması ama bir yanda ’28 Şubat zihniyeti’ lafları, bir tarafta ‘Türkiye laiktir’ sloganları

Üniversite koridorundaki mescitte ibadet edenlerin çıkardıkları ayakkabılar, kültür savaşlarımızın son cephesine dönüştü. Tartışma sırasında mescide ayakkabısıyla giren akademisyen için '28 Şubat zihniyetli, İslamofobik' bile dendi.

Gündem 25 Aralık 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye’de kültür savaşları o kadar şiddetli, kendini savaşın tarafı hissedenler kendi haklılıklarından o kadar emin ki, üniversite koridorunda çıkarılmış ayakkabılardan başlayan bir basit görgü kuralı tartışmasından bile sonunda bir laiklik kavgasına varılabiliyor.

Son olay İstanbul’daki Kadir Has Üniversitesi’nde yaşandı. Üniversite içindeki mescide ibadet için gelen öğrenciler, ayakkabılarını koridorda çıkarıyor ve bırakıyordu. O koridorda hemen yakında üniversitenin öğretim üyelerinden Zeliha Gizem Sayın’ın odası vardı ve Zeliha Gizem Sayın koridorda çıkarılan ayakkabıların kendi odasının kapısını kapattığını, odasına girip çıkmakta zorluk çektiğini söyledi.

Gizem Sayın’a göre mescidin girişinde bir ayakkabı koyma dolabı vardı, ibadete gelenler bu dolabı kullanmak yerine ayakkabılarını koridorda bırakıyordu.

Bu basit konu bir tartışmaya dönüştü. Tartışma gerginleşti. Bu gerginlik anını gösteren videolardan birinde Zeliha Gizem Sayın’ın mescidin içine doğru ayakkabılarıyla girdiği öne sürüldü. İşte kıyamet de böyle koptu.

Kadir Has Üniversitesi’ndeki ibadethanede öğrencilerin çektiği video sosyal medyada tartışmaya yol açtı. Videoda ibadethaneyi kullanan öğrencilerin ayakkabıları ayakkabılığa koymak yerine kapının önünde bıraktığı ve onlarca ayakkabının akademisyen Zeliha Gizem Sayın’ın odasının önünde biriktiği görülüyor. Sayın’ın öğrencileri birkaç kez uyarmasına karşılık öğrencilerin ayakkabıları ayakkabılığa koymamayı sürdürdüğü anlaşılıyor.

Namaz kılmak için ibadethaneye giden bir grup öğrencinin ayakkabılarını kapısına bırakmasına tepki gösteren akademisyen Zeliha Gizem Sayın “İçeride ayakkabılık varken neden benim kapımın önüne bırakıyorsunuz?” dedi. Öğrenciler ise öğretim görevlisinin ibadethaneye ayakkabıyla girmesine karşı çıktı. O anları videoya çeken bir öğrencinin tartışmayı sosyal medyada paylaşmasının ardından olay büyüdü.

’28 Şubat zihniyetinin günümüz hali bu’

Olaya ilişkin yüzlerce mesaj paylaşıldı. O kadar ki, konuyla ilgili olmayan, tartışmanın tarafı da tanığı da olmayan insanlar da kavgaya katıldı. Örneğin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral da tartışmaya girenlerdendi ve olayı 28 Şubat’a kadar taşıdı. Kendi X hesabı üzerinden açıklama yapan Saral önce Sayın’a hak verdi, sonra da “28 Şubat zihniyetinin günümüz hali” dedi. Öğrencileri ayakkabılığı kullanmaya davet eden Saral, Sayın’ın ibadethaneye ayakkabıyla girmesini “Müslümanların da ibadet ettiği alana tüm ikazlara rağmen ayakkabılar ile girmek anca sizin gibi İslamofobiklerin yapacağı bir davranıştır. Üniversitelerimizin bir an önce bu problemli zihniyetlerden temizlenmesi gerekir” sözleriyle sert eleştirdi.

Üniversite yönetimi görüntüleri inceliyor

Kadir Has Üniversitesi ise resmi X hesabından yaptığı açıklamada “24 Aralık 2023 günü sosyal medyada paylaşılan görüntülere dair inceleme başlatılmıştır” dedi. 10Haber’in edindiği bilgiye göre henüz soruşturma söz konusu değil. Ayrıca her hangi bir şikayet te yok.

 TÜGVA eyleme çağırdı, ‘Türkiye laik kalacak’ cevabı geldi

Bir taraftan öğrencileri savunanlar, diğer taraftan öğretim üyesi Sayın’ı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ibadet etmek isteyen öğrenciler için Kadir Has Üniversitesi’nin önünde eylem çağrısında bulundu. Bir grup eylemci “Kirli ayaklarınızı mescidimizden çekin” ve “İslami hareket engellenemez” sloganları attı.

Eylemin gerçekleştiği sırada başka bir grup öğrenci öğretim üyesi Sayın’a destek çıktı, “Türkiye laiktir, laik kalacak” diyerek karşılık verdi.

‘Öğrencilere disiplin soruşturması açılmasını istemiyor’

Sosyal medyada birçok hesap tarafından linç edilen akademisyen Zeliha Gizem Sayın olaya ilişkin görüş vermek istemedi. Ancak 10Haber’e konuşan Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın öğretim üyesinin öğrencilere disiplin soruşturması açılmasını istemediğini, dolayısıyla şikayette bulunmayacağını söyledi. Sayın öğrenciler tarafından da herhangi bir şikayet olmadığını aktardı.

İbadethane uzun tartışmaların ardından geçen sene açılmıştı

Olayın gerçekleştiği ibadethane geçen yılın eylül ayında açılmıştı. Talep Kadir Has Mescit Hareketi isimli sosyal medya hesabı tarafından dile getirilmişti. Okulda birçok öğrencinin namaz kılmak için ders aralarında camiye gittiği için mağdur olduğunu yazan hesap okula mescit ve abdesthane yapılmasını istemişti. Kadir Has Üniversitesi de okulun ilk ibadethanesini açmıştı.

Üniversite ibadethanesinde 'ayakkabı' tartışmasıÜniversite ibadethanesinde ‘ayakkabı’ tartışması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.