AYM’nin iptal ettiği ‘örgüt’ kriteri yeniden yargı paketinde
Türkiye’nin en çok can kaybına yol açan Reyhanlı terör saldırısı mağdurlarından Doğan Vurur 2015’te başlattığı hukuk mücadelesinde başa döndü. AYM Vurur’un taleplerini yeniden dinlenmesine hükmetti.
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Mayıs 2013 tarihinde biri belediye binası önünde, diğeri postane binası yakınlarında olmak üzere iki ayrı patlama olmuştu. Bomba yüklü iki aracın infilak ettirilmesiyle 51 vatandaş hayatını kaybetmiş, 222 kişi yaralanmıştı. Saldırının mağdurlarından biri Doğan Vurur’du. Vurur saldırıda ağır yaralanmış, yüzde 80 engelli duruma gelmişti.
Saldırının ardından İçişleri Mülkiye Müfettişliği ön inceleme raporu düzenledi. Raporda saldırıdan önce Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne konuyla ilgili çok sayıda ihbar geldiği ve istihbarat birimlerinin Hatay Emniyeti’ne bilgi sunduğu bildirildi. Araç plakası ve şahıs isimleri gibi bilgiler belirtildiği halde Hatay Emniyeti’nin önlem almaması olayda çok fazla ihmal olduğu değerlendirmesine yol açtı.
Doğan Vurur patlama sonucu yaralanması sebebiyle kendisinin ve ailesinin uğradığı manevi zararların ödenmesini talep etti. Kasım 2015’te İçişleri Bakanlığı’na sunulan dilekçe sekiz gün sonra reddedildi. Doğan Vurur bu ret cevabı üzerine Ocak 2016’da maddi ve manevi zararlarının ödenmesi talebiyle dava açtı. Mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde patlamada idarenin kusurlu olduğunu ve istihbarat bilgisine rağmen önlem alınmadığını söyledi.
Şubat 2016’da Hatay İdare Mahkemesi süre aşımı gerekçesiyle Vurur’un dava dilekçesini reddetti. Ama Doğan Vurur’u bu da yıldırmadı. Üst mahkemeye başvurdu. Verilen ret kararını Danıştay Onuncu Dairesi Kasım 2018’de bozduysa da, Hatay İdare Mahkemesi’nin itirazı üzerine Danıştay Onuncu Dairesi bu kez “süre aşımı” kararını onadı.
Kararın onandığı bilgisini Ocak 2021’de öğrenen Doğan Vurur vakit kaybetmeden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı. Başvurusunda Hatay İdare Mahkemesi’nin verdiği ret kararının mahkemeye erişim hakkını sınırlandırdığını belirten Vurur saldırıda kusuru olan idarenin ihmalinin yaşamı koruma yükümlülüğünü ve anayasal haklarını ihlal ettiğini ileri sürdü.
Anayasa Mahkemesi yaklaşık üç buçuk yıl sonra Vurur’un başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme Vurur’un “adil yargılanma hakkının ve mahkemeye erişim hakkının” ihlal edildiğine, yeniden yargılanması gerektiğine hükmetti. Başvurucunun tazminat talebini reddeden AYM yargılama giderlerinin Vurur’a iadesine karar verdi.
Böylece Vurur dokuz yıllık hukuk mücadelesinde başa dönmüş oldu. Şimdi terör mağduriyeti sebebiyle tazminat talebi için bir kez daha Hatay İdare Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.
Hatay Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te bomba yüklü iki araç, biri belediye binasının yakınlarında diğeri de postane binasının yakınlarında patladı. Patlamalarda 51 kişi hayatını kaybederken 222 kişi yaralandı. Saldırıyla ilgili 32 şüpheli gözaltına alınırken 20 kişi de tutuklanmıştı.
Türkiye’de en fazla can kaybına yol açan saldırılardan biri olan Reyhanlı saldırısı hakkında olaydan yaklaşık bir buçuk yıl sonra o dönemin kamu görevlileri hakkında dava açıldı. Dönemin İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Nevzat Eşit ve dönemin Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Eyüp Karaçoban ve Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk’e 10’ar ay ceza verildi. Ceza, iyi halden sekiz aya indirildi ve verilen ceza da ertelendi.