Aynı yer aynı ihmal: Adana’daki TOKİ inşaatında bir işçi daha öldü

Adana'daki TOKİ şantiyesinde üç ay arayla yaşanan ikinci vinç kazası bir can daha aldı. İş güvenliği tedbirlerinin eksikliği ve cezasızlık politikası işçi ölümlerini artırırken sendika "Ölmek istemiyoruz" diyerek duruma tepki gösterdi.

Gündem 7 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Adana’nın Seyhan ilçesinde TOKİ deprem konutları şantiyesinde ölümle sonuçlanan yeni bir iş kazası meydana geldi. Aynı noktada üç ay önce yaşanan vinç kazasının ardından önlem alınmadığı iddiaları gündeme gelirken bu kez bir vinç operatörü hayatını kaybetti. Adeta göz göre göre gelen kaza iş güvenliği ihlallerini ve tedbirsizliği bir kez daha gündeme getirdi.

Kazanın meydana geldiği şantiyede üç ay önce benzer bir vinç kazasında bir operatör yaşamını yitirmişti. İnşaat sahasında devrilen kule vincin altında kalan operatör olay yerinde hayatını kaybetmiş, iş arkadaşları devrilen vinci çaresiz gözlerle izlerken yaşanan korku dolu anlar bir işçinin cep telefonuyla kaydedilmişti. O anlar hem işçilerin çaresizliğini hem de kazanın vahametini bir kez daha gösterdi.

İşçi sendikalarından tepki: Ölmek istemiyoruz!

Kazanın ardından DİSK Dev -Yapı İş Sendikası sosyal medya üzerinden sert bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. Sendika “Artık yeter, çalışırken ölmek istemiyoruz” diyerek işçilerin hayatını hiçe sayan iş güvenliği eksikliklerine dikkat çekti.

Yapılan açıklamada “Aşırı kâr hırsı, üretim baskısı, denetimsizlik ve katil patronlara uygulanan cezasızlık politikası işçileri öldürmeye devam ediyor. Kabul etmiyoruz; yaşamak ve yaşatmak için örgütleneceğiz” dendi.

‘Önlem alınmayan şantiyelerde tehlike bitmiyor’

TOKİ inşaat alanında çalışan işçiler ise daha önceki kazanın ardından gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını, şantiyede aşırı iş yükü ve üretim baskısının sürdüğünü belirtti.

Vinç operatörleri ekipmanların düzenli olarak bakımdan geçirilmediğini ve iş güvenliği standartlarının göz ardı edildiğini vurguladı.

İşçiler yaşamak için çaba gösteriyor

Şantiyede çalışan işçilerin bu tehlikelerle her gün yüz yüze oldukları ve patronların kar hırsının insan hayatını tehlikeye attığı yönündeki ifadeleri yürek burkuyor. Kazanın tekrar etmesi şantiyelerde iş güvenliğine gereken önemin verilmediğini ortaya çıkarıyor. İşçilerin “Ölmek istemiyoruz” diyerek haykırışları iş güvenliği tedbirlerinin artırılması yönündeki taleplerin ne kadar acil olduğunu gösteriyor.

10 ayda en az bin 540 işçi hayatını kaybetti10 ayda en az bin 540 işçi hayatını kaybetti

Yine bir iş cinayeti: İnşaatın dördüncü katından düşen işçi hayatını kaybettiYine bir iş cinayeti: İnşaatın dördüncü katından düşen işçi hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.