Bakan Tekin: Okulların açılışında erteleme yok, ana gündem ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin okulların 9 Eylül'de açılacağını ve erteleme olmayacağını anlattı. Tekin bu sene ana gündemlerinin 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' olacağını söyledi.

Gündem 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Sosyal medyada okulların 9 Eylül’de açılmayacağı ve ara tatilin de kalkacağı iddia edilmişti.

CNN Türk’te konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bunun ‘spekülasyon’ olduğunu belirterek “Tatil uzadı gibi. 9 Eylül’de okullar açılacak, erteleme gündemde yok. 2 Eylül günü öğretmen arkadaşlarımızın seminerleri başlıyor. 9 Eylül’de takvimimiz başlayacak” dedi.

Ara tatilin kalkması gibi bir durumun olmadığını belirten Tekin “Uzaktan yürütülen seminerler artık yüz yüze yapılacak” dedi.

Deprem bölgesindeki eğitim durumuna ilişkin de bilgi veren Tekin şunları söyledi: ”6 Şubat günü bölgede kullanılamaz hale gelen okullarımız olmuştu. 11 ilin tamamında 6 Şubat’tan önceki derslik ve okul sayılarının üstüne çıkacağız.”

‘Ana gündem maarif model’

Tekin bu senenin ana gündeminin ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ olduğunu söyledi: ”Geçen yıl Türkçe üzerine yoğunlaşacağımızı söylemiştik. Bakanlık olarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli onaylandıktan sonra eğiticilerin eğitimi denen süreci başlatmıştık. Haziran ayından beri eğitim faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. 700 bin öğretmen arkadaşımız eğitim sürecinden geçmiş olacak. Yeni programlara göre yazılmış ders kitapları basılmak üzere. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bu yıl ki ana gündemimiz. İkincisi meslek liselerimizin daha etkin olması olacak.”

Model topa tutulmuştu

Ancak ‘Türkiye Yüzyılı’ ifadesi AK Parti tarafından seçimlerde de kullanılan bir söylem. İfade Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında Türkiye için eğitim dahil sanayiden spora ve teknolojiye farklı alanlarda tanımladığı vizyonun adı.

Bu yüzden ‘maarif’ modeli, eğitimciler tarafından mevcut programlardaki eksiklikleri gidermekten çok ideolojik bir gündemle hazırlandığı için eleştiriliyor.

Sendikalar modelin getirdiği müfredatın “Evrensel ilkeler, insan hakları ve çocuğun üstün yararını değil de; siyasal iktidarın, siyasal- ideolojik hedeflerini gösteren, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı insan modelini hedefe alan” bir yapıda olduğunu söylüyor. Tüm bu eleştirilere rağmen model bakanlıkça onaylandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.