Milli Eğitim’in protokollerine bir tepki de tepki Sabancı Vakfı’ndan
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselere sınıf tekrarının yeniden mümkün hale geldiğini duyururken öğrencilere "devamsızlığa af yok, beklenti içinde olmayın" mesajı verdi. Tekin, açık liseye kaçan ve eğitimi terk eden öğrenciler için de ‘düzelteceğiz’ mesajı verdi.
Yeni eğitim öğretim dönemi yaklaşırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı veriler tartışma yaratmıştı. MEB verilerine göre 1.7 milyon öğrenci lise açık öğretimde okuyor. Öte yandan 500 binden fazla öğrenci eğitim- öğretimden tamamen kopmuş durumda. Liseyi açık öğretimde okuyanların sayısı 2006-2007’de 600 binin altındaydı. Bu artışı üniversite sınavına daha rahat hazırlanmak isteyen öğrenciler ve örgün eğitime devam etmesine izin verilmeyen kız çocuklarının oluşturduğu tahmin ediliyor. Öte yandan çıraklık eğitimi alanlar liseyi bitirmek için açık öğretime yönlendiriliyor. Bu konuyla ilgili detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.
Tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dün medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tekin, hali hazırda çok zor olan liselerde sınıf tekrarını kolaylaştıracaklarını, devamsızlık affını da kaldıracaklarını bildirdi.
Öğretmenlerin, Bakanlığa ilettikleri problemlerin çözümü için yaptıkları iyileştirme çalışmalarını anlatan Tekin, yer değiştirme süreciyle ilgili önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Tekin, yardımcı kitaplar, seçimlik dersler gibi bazı konularda yaptıkları çalışmayı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, okul terkleriyle ilgili sorunlara yönelik mevzuat değişikliğinin de eğitim öğretim yılı başlamadan yapılacağını bildirdi.
Yusuf Tekin, “Özellikle ortaöğretim kurumlarındaki öğretmen arkadaşlarımızın çok eleştirdikleri hususlar oldu. Bunlardan bir tanesi, özellikle liselerde sınıf tekrarının olmamasının ortaya çıkardığı sorunlardan bahsedildi. Bu zaten bizim de gündemimizdeydi. Dolayısıyla bununla ilgili bir tedbir alacağız. Yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak” bilgisini paylaştı.
Mevcut yönetmeliğe göre liselerde ortalaması 50’nin üzerinde olan öğrenciler direkt sınıf geçerken, ortalaması 50’nin altında kalan ve 3 dersten fazla zayıfı olan öğrenciler, sınıf tekrarı yapmak durumunda kalıyor. Bunun yanı sıra alt sınıflardan toplam sorumlu ders sayısı 6 dersten fazla ise bu öğrencilere sınıfta kalma uygulanıyor.
Lise eğitimi süresince 3 zayıfı olan öğrenciler sorumlu olarak sınıfı geçerken, 3 dersten fazla dersin zayıf olması durumunda sınıfta kalıyor. Alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar da yine sınıf tekrarı ediyor. Ayrıca mazeretsiz olarak devamsızlık sınırını aşan öğrenciler sınıf tekrarı yapıyor.
Açık öğretime kayıt konusuna da değinen Bakan Tekin, şöyle devam etti:
“Özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen ortaöğretim öğrencilerinin arasında yaygınlaşmaya başlayan, özellikle pandemi ile başlayıp depremle devam eden süreçte açık liseye kaymalar söz konusuydu. Açık liseye kaymalarla ilgili de bir dizi tedbiri önümüzdeki günlerde mevzuat değişiklikleriyle almış olacağız. Bu bizim için çok önemli. Hem örgün eğitim çağındaki bir gencimizin, yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz hem de açık okullara devam eden bu çocuklarımız özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği bu merdiven altı, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. Bu merdiven altı yapılarla mücadele etmek açısından özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim, açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak merdiven altı, eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele edeceğiz.”
Tekin, Covid-19 salgını döneminde elektronik ortamda yapılan açık lise sınavlarını eski haline dönüştürmeyi planladıklarını kaydetti.
Öğrencilerin devamsızlık durumlarına da değinen Bakan Tekin, “Aynı şekilde devamsızlıkla ilgili ben buradan bir kez daha söyleyeyim, bu konuda önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına.” dedi.
Tekin, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla Bakanlık olarak ciddi bir etkinlik takvimi oluşturduklarını ve bu kapsamda illere bir genelge gönderdiklerini söyledi.
Yeni dönemde önem verdikleri konulardan birinin öğretmen yetiştirme süreçleri olduğunu vurgulayan Bakan Tekin, bu konuyu tepeden tırnağa revize etmek istediklerini belirtti.