Sevgilisini dövmüş, tepki gösterenlerin üzerine cip sürmüştü: Cezası belli oldu
FETÖ kumpaslarından "Balyoz davası"nın temelini oluşturan “Balyoz Darbe Planı” haberiyle ilgili tazminat davasında mahkeme Taraf gazetesi, Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar'ın Çetin Doğan'a 50 bin TL ödemesine hükmetti.
FETÖ kumpası olan “Balyoz davası”nın temelini oluşturan “Balyoz Darbe Planı” haberiyle ilgili tazminat davası İstanbul Anadolu 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Davalılar arasında yer alan Taraf gazetesi, Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar davayı kaybetti. Mahkeme davacı Çetin Doğan’a 50 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.
FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne en büyük kumpaslarından Balyoz davasının üstünden 12 yıl geçti. Balyoz davası kapatılan Taraf gazetesinde 20 Ocak 2010 tarihinde Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar imzalı bir haberin ardından açıldı.
Haberde 2003 tarihli “Balyoz Harekât Planı” başlıklı belgelerden söz ediliyordu. Belgelerde “1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğindeki cuntanın darbe planı hazırlandığı” iddia ediliyordu.
Haberlerin yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sahteliği sonradan ortaya çıkan delillerle soruşturma açtı. Mehmet Baransu bir bavul içinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne bu sahte belgeleri teslim etti. Ardından Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar adlı savcılar soruşturmayı tamamladı.
Özel yetkili FETÖ’cü savcıların soruşturmasının ardından 968 sayfalık iddianamede sanıklara “Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek” suçlaması yöneltildi.
19 Haziran 2010’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın da aralarında olduğu 365 sanıktan 325’i “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, ıskat veya vazife görmekten cebren menetmek” suçundan 20 yıl hapse mahkum edildi.
TSK’ya yapılan kumpasın seyri 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından değişti ve mahkeme davanın kumpas olduğunu, sahte belgelerle gizli tanıkların yalan ifadeleriyle hazırlandığını ortaya koyarak Balyoz davasında beraat kararı verdi.
Beraat kararının ardından kumpas davalarda mağdur olanların şikayetleriyle davalar açıldı. “Balyoz planı” davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasıyla ilgili olarak tutuklu sanık Mehmet Baransu ile tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur hakkında altı yıl süren ceza davasında hapis kararı çıktı.
2022 yılında Baransu’ya “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” ve “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlarından toplamda 13 yıl hapis cezası verildi.
Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ise “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan 3 yıl 4 Ay hapis cezasına çarptırıldı.
Çıkan hapis cezası kararlarının ardından 28 Şubat davasında tutuklanan ve İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda hapsedilen eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın şikayetiyle tazminat davası açıldı. Davada “Balyoz Darbe Planı” başlıklı haberin yayımlandığı Taraf gazetesi, haberde imzası bulunan Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar davalı olarak yer aldı.
İstanbul Anadolu 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Çetin Doğan’a 50 bin TL tazminat ödemesine hükmedildi. Karar Yargıtay’da kesinleşirse tazminat aralarında Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Mehmet Baransu’nun da olduğu davalılardan tazmin edilecek. Bununla birlikte Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu Balyoz kumpası mağdurları tazminat ve ceza davalarını kazanmasına rağmen yargılanmaya devam ediyor.
Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, davayı ve Balyoz kumpasında yaşananları 10 Haber’e değerlendirdi. Balyoz davasının sahte delillere dayanan hukuka aykırı bir yargılama süreci olduğunu belirten Ersöz, “Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararıyla bu durum Yüksek Mahkeme tarafından da tespit edilmiştir. Öyle ki Balyoz Davasına dayanak olarak kabul edilen dijitallerin hukuka aykırı mahiyeti, İTÜ Bilirkişi Raporu ve diğer bilimsel mütalaalarla ortaya konulmuştur” dedi.
Ersöz devamında şunları söyledi:
“Bu dijitaller 2010 senesinde gazetecilik etiği ile de bağdaşmayacak şekilde Taraf Gazetesi’nde manşete taşınmış, sonrasında bu sahte dokümanlar üzerinden başlatılan soruşturmaya da zemin hazırlanmıştır. Bu haberlere ilişkin 2010 senesinde Taraf Gazetesi tüzel kişiliğine ve gazete yazarlarına karşı tazminat davası açılmış ve bu dava İstanbul Anadolu 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde neticelenmiştir. Mahkeme Kararında, Davalıların, Müvekkilimiz Çetin Doğan’a 50 bin TL tazminat ödenmesine hükmedilmiştir.
Objektif ve tarafsız gazetecilik ile bağdaşmayan habercilik anlayışı ile yapılan sahte Balyoz Harekat Planı haberlerinden kaynaklı olarak hükmedilen tazminat bu haberlerin kamuoyu gündemini oluşturan etkisi karşısında yeterli olmasa da yine de siyasi bir yargılama sürecince, ‘kamuoyu vicdanında’ önem taşıyan bir niteliğe sahiptir.”
Balyoz davası 31 Mart 2015’te 236 sanığın yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatine karar verilen İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı.
Darbe girişiminden beş yıl sonra, kapatılan Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’a verilen beraat kararını bozuldu. Beraat kararı bozulan isimler için “teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri kapsamında değerlendirileceği” suçlaması yöneltildi.
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanan davada FETÖ mensuplarının sahte belgeler ve dokümanlarla hazırladığı Balyoz kumpasında Savcı Alim Yaşar “suç için anlaşma” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis talep etti. Suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in “silahlanın” çağrısına takipsizlik kararı veren Savcı Yaşar’ın gerekçesi generallerin bir araya gelmesiydi.
24 Mart 2023 tarihinde “Balyoz Planı” davasında haklarında verilen beraat kararları bozulan aralarında Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu altı sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme “suç için anlaşma” suçundan Çetin Doğan’a 6 yıl 8 ay, Behzat Balta’yı 5 yıl 10 ay, Mehmet Kaya Varol ile İhsan Balabanlı’yı 5 yıl beşer ay, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’ı da beşer yıl hapisle cezalandırdı.