Furkan Karabay’ın tutukluluğuna itiraz: Gerekçeler bir bir sıralandı
Basın meslek örgütleri Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in yargılanma süreciyle ilgili haberi ve paylaşımları sonrası tutuklanan 10Haber muhabiri Furkan Karabay'ın bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Esenyurt Belediye Başkanlığı görevini yürütürken tutuklanan ve yerine kayyım atanan Prof. Dr. Ahmet Özer’le ilgili soruşturma sürecine dair haberi ve sosyal medya paylaşımları sonrası 8 Kasım’da gözaltına alınan 10Haber muhabiri Furkan Karabay 9 Kasım akşam saatlerinde sevk edildiği hakimlikte tutuklandı.
Gazeteciye ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme’, ‘kamu görevlisine hakaret’, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamaları yöneltiliyordu.
31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerde yüzde 49.05 oy alarak İstanbul’un en kalabalık ilçesi Esenyurt’ta belediye başkanlığına seçilen Özer terör soruşturmasında gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Yerine ‘vekil’ adı altında kayyım olarak bir gecede Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirilen Can Aksoy atanmıştı.
Gelişme kamuoyunda tepkilere yol açarken Karabay da Özer’le ilgili yargılama sürecine dair haberler, kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında tutukluluğa itirazın reddedilmesinden sonra bir seri kaleme almıştı.
Bu paylaşımlarında yakın zamanda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan ve muhalefet tarafından sert dille eleştirilen Akın Gürlek ile şimdilerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapan Can Tuncay’ın adı geçiyordu. Gürlek’e halef – selef CHP Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel tarafından “yeni Zekeriya Öz” diye hitap edildiğini hatırlatıyordu.
İki ismin tanışıklığının Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudukları yıllara dayandığını söylüyor, bugüne dek pek çok FETÖ soruşturması yürüttüğünü belirttiği Tuncay’ın bir Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu hakkında hazırladığı tartışmalı iddianameyle ilgili detayları aktarıyordu.
Emniyetteki ifadesinde “Suçlamaların içi boştur. Ben sadece gazetecilik görevimi yerine getiriyorum” diyen Karabay adliyeye sevk edildiğinde ifadesi bile alınmadan, savcılık tarafından doğruca hakimliğe sevk edilen Karabay bir saat içinde tutuklandı.
Gazetecilik meslek örgütleri duruma tepki gösterdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu gazeteci Furkan Karabay’ın tutuklanmasıyla ilgili açıklamada “Gazeteci tutuklayarak yurttaşın gerçeği bilme hakkını engellemekten vazgeçin. Gazetecilik suç değildir” dedi.
“Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Ne yazık ki, suçluların yargılanmasında yaşanan sorunlar Türkiye gündemini sarsarken sadece haber yaptıkları için gazeteciler gözaltı ve tutuklamayla baskı altına alınmaya çalışılıyor” denen açıklamada “Meslektaşımızın tutuklanmasını protesto ediyoruz” vurgusu yapıldı.
En kısa sürede Karabay’ın serbest bırakılması çağrısını yapan TGC de açıklamasında “Haberi halkla paylaştığı için gazetecinin suçlanması, dava açılması, tutuklanması hukuka aykırıdır. Gazeteci tutuklayarak yurttaşın gerçeği bilme hakkını engellemekten vazgeçin. Gazetecilik suç değildir” dedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği de (ÇGD) Furkan Karabay’ın Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasıyla ilgili haberleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanmasını “Türkiye’de basın özgürlüğü giderek daha büyük bir tehdit altına girmekte, gazeteciler seslerini duyurabilmek için giderek daha fazla baskıyla karşılaşmaktadır” sözleriyle değerlendirdi.
“Bir gazetecinin, yalnızca haber yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi nedeniyle tutuklanması, basın özgürlüğüne ve demokratik değerlere ciddi bir darbedir” diyen ÇGD “Bu tür tutuklamalar, basının susturulması ve halkın gerçeklerden uzak tutulması anlamına gelir. Bu korku iklimine teslim olmayacağız! Yine haykırıyoruz: Gazetecilik suç değildir” hatırlatmasına yer verildi.
DİSK Basın İş de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Karabay’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.
Karabay’ın ifadesinin alınmadan savcılık tarafından doğrudan tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildiğine ve Karabay’ın tutuklanmasına karar verildiğine dikkati çeken DİSK Basın İş “Yargılanan yalnızca Furkan Karabay değil bütün gazeteciler ve gazetecilik mesleğidir. Uydurma suçlamalarla ve talimatla gerçekleşen bu karar gazetecilik mesleğine yönelik saldırıların bir parçasıdır. Bu saldırılar karşısında mesleğimizi ve halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz. Gazetecilik suç değildir! Furkan Karabay derhal serbest bırakılsın!” dedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası da şu paylaşımı yaptı:
“TMK’nın 6/1 sayılı maddesi, gazetecileri susturmanın, peşinen cezalandırmanın aracı olarak kullanılıyor. Terörle mücadele eden kişileri hedef gösterme suçunun yargı tarafından aşırı geniş ve muğlak yorumu, çok sayıda dava açılmasına neden oldu. 10 Haber muhabiri Furkan Karabay ‘ın tutuklanması, beraat edeceğini bile bile peşinen cezalandırmanın son örneğidir.”