Cinayet davasında metreli savunma beraat getirdi
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz 2020 yılında gece kulübüne ruhsat vermediklerini, pandemi nedeniyle ruhsat tadili yaptıklarını söyledi. Bu ruhsat tadili için de yeniden rapora gerek olmadığını anlattı.
29 kişiye mezar olan mekanın en son yangın raporunu 2006 yılında İBB İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürü Şükrü Öztürk imzasıyla, son iki çalışma ruhsatını 2018 yılında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Yasemin Saral, 2020 yılında ise Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz imzasıyla aldığı öne sürüldü.
Konuyla ilgili 10Haber’e konuşan Ali Rıza Yılmaz “2020 yılında bu gece kulübüne ruhsat yenileme verilmedi. 2020 yılında pandemi sürecinde bu diskotek ve barlar çalıştırılmadığı için lokantaya dönüşerek çalışabiliyordu. Dolayısıyla diskotek ruhsatının tadili bu. O yüzden 2020 yılında verilen bu ruhsat için itfaiyeye ve diğer birimlere bir şey sormaya gerek yok” dedi.
Ali Rıza Yılmaz geçmiş dönem içinse “Geçmiş dönemleri biz bilmiyoruz. 2019 yılında geldik biz göreve. Bu geçmiş dönemde verilen ruhsatlar hep devir olarak verilmiş. Yani şirket devriyle verilen ruhsatlar. Siz noter kanalıyla ruhsat devri yapıyorsunuz, sonra belediyeye bildiriyorsunuz. Geçmiş dönemde ruhsatlar devir ruhsatı olarak verilmiş. Burası 1987 yılından beri diskotek ve içkili lokanta ruhsatı olan bir yer. 1500 metrekare projesi var” diye konuştu.
Gece kulübünün bulunduğu apartmanın yöneticisi Şule Şakat “Biz yapıldığı günden beri istemiyoruz, şikayette bulunduk” demişti. Apartman yöneticisinin bu sözlerine Ali Rıza Yılmaz “Bizim dönemimizde diskotekle ilgili hiçbir şikayet yok” diye yanıt verdi.
Gece kulübünün yangın çıkışı yok iddiasına da Ali Rıza Yılmaz “Öyle bir şey yok. Bu işyerinin yangın çıkışı var. Projede de ayrı yangın çıkışı var” dedi.
Yangından sonra gözler ruhsatsız çalıştırılan mekanlara çevrildi. Sayıştay’ın Beşiktaş Belediyesi’yle ilgili hazırladığı 2022 yılındaki raporda “Yapılan incelemede; Beşiktaş Vergi Dairesi kayıtlarına göre Belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif iş yeri sayısının 20.135 adet olduğu ve bu iş yerlerinin 17.228 adetinin ise ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ettiği tespit edilmiştir” dendi. Bu bulguya göre belediye sınırları içinde bulunan işyerlerinin yüzde 80’ninden fazlası ruhsatsızdı. Sayıştay’ın bu bulgusunu sorduğumuz Ali Rıza Yılmaz “Eczaneler, hukuk büroları, sağlık kuruluşları, home ofisler, psikologlar bizim yetkimizde değil. Ama bunlar vergi mükellefi ancak bizim oraları ruhsatlandırma yetkimiz yok. Bir de şöyle bir durum var; işyeri kapalı ancak vergi dairesinde şirket açık görünüyor. Bunlar da bu sayının içinde. Biz yetkimiz çerçevesinde ruhsatlandırma süreçlerini titizlikle yapıyoruz” diye yanıt verdi.