İmamoğlu’na bir iyi haber daha: İstiklal Caddesi’nde düğüm çözüldü
Fransız Yetimhanesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Beyoğlu Belediyesi'ne verilmişti. Ancak müdürlük seçimden sonra bundan vazgeçti ve kurumu Yunus Emre Enstitüsü'ne devretme kararı aldı. Mahkeme de bu kararı durdurdu.
Fransız Yetimhanesi, Terra Santa Manastırı İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde. Vakıflar Genel Müdürlüğü burayı daha önce Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis etmişti. Ancak yerel seçimlerde Beyoğlu Belediyesi’ni CHP kazandı ve İnan Güney belediye başkanı oldu. Bunun üzerine önce belediyenin Kasımpaşa’daki kaymakamlığın da içinde olduğu Hükümet Konağı’ndan çıkarılmasına karar verildi. AK Parti’li yönetime tahsis edilen alandan belediye yetkilileri kovuldu, yöneticileri içeri alınmadı.
Sonra da Fransız Yetimhanesi Beyoğlu Belediyesi’nin sorumluluğundan alındı. Aslında sekiz yıl kullanım hakları vardı ama Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Yönetmeliği’nin 63. maddesini işaret etti. Bu maddede “Taşınmazlar tahsis amacı dışında kullanılamaz. Genel Müdürlüğün yazılı onayı olmaksızın; a) Tahsise konu taşınmazlarda proje dışı onarım ve ilave yapılamaz” deniyor. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İnan Güney kararın ardından basın açıklaması yaptı, “Burayı günde binlerce genç ziyaret ediyor, buranın kafesinde oturuyor, vakit geçiriyor. Burada birtakım sanatsal, kültürel etkinlikler, film gösterimleri, 31 Mart’tan bu yana da konserler gerçekleştiriliyor ve Beyoğlu halkı bu hizmetlerden faydalanıyor. Şimdi buraya bir tahliye kararı getirerek Beyoğlu halkını cezalandırıyorsunuz” dedi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise bilgi kirliliği var deyip şu açıklamayı yaptı:
“Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan Beyoğlu Terra Santa Manastırı kurum kaynakları kullanılarak 2018-2022 tarihleri arasında restore edilmiş ve hizmete açılmıştır. Parsel bünyesinde bulunan toplam 9 binadan 4’ü, 12 Aralık 2022 tarihinde yalnızca sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetler ve gençlik merkezi olarak kullanılması şartıyla 10 yıllığına Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na tahsis edilmiştir. Ancak tahsis edilen dört binada yapılan tespitlere göre yapılardan birinde kafeterya olarak ticari faaliyet sürdürüldüğü, diğer üç yapının da tahsis amacına aykırı şekilde boş tutulduğu belirlenmiştir. Söz konusu dört taşınmazda Vakıflar Yönetmeliğinin 63. maddesi hükümlerine aykırı olacak şekilde ticari faaliyette bulunulduğu, tahsis amacına uygun olarak kullanılmadığı tespit edilmiş ve taşınmazların tahsisleri Vakıflar Genel Müdürlüğünce sonlandırılmıştır.”
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tahsis iptal kararlarının 29 Temmuz 2024 tarihli yazıyla Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na bildirildiği, taşınmazların Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin talep edildiği de aktarıldı. Belediye tarafından mevcut taşınmazların teslimi hususunda geri dönüş sağlanmadığına dikkat çekilen açıklamada “Beyoğlu Belediyesi’ne yaptığı teslim çağrısı yanıtsız kalan Vakıflar Genel Müdürlüğü de Beyoğlu Kaymakamlığı’na söz konusu taşınmazın tahliye edilmesi için talepte bulunmuştur. Beyoğlu Terra Santa Manastırı binaları idari sürecin tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Yunus Emre Enstitüsü’ne tahsis edilecek olup eğitim ve kültürel faaliyetler için kullanılacaktır” dendi. Terra Santa’daki belediye birimlerinin 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 08.30’a kadar boşaltılması talep edildi.
Fransız Yetimhanesi’nin devredildiği Yunus Emre Enstitüsü nedir?
Yunus Emre Enstitüsü Ankara merkezli Yunus Emre Vakfı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. 2007 yılında kurulan kurum adını 14. yüzyılın şairi Yunus Emre’den alıyor ve Türk dilini, kültürünü dünya çapında tanıtmayı amaçlıyor.
Öte yandan konu yargıya da intikal etmişti. Beyoğlu Belediyesi olayı mahkemeye taşımıştı ve İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına, ara kararına cevap ve savunma için davalı idareye 30 gün süre tanınmasına karar verdi.