Üç çocuğu engelli olan polise ‘İmamoğlu’ndan yardım aldın’ sürgünü
6 Şubat depremleriyle evsiz kalan binlerce yurttaş kara kışı çadır ve konteynerlerde karşıladı. Malatyalı depremzede ailenin hali bir özet gibi: Annemizin psikolojik sorunları var, eve giremiyor, devlet görmüyor. Çadırda sarılıp ısınıyoruz...
6 Şubat depremi milyonlarca vatandaşın hayatını değiştirdi. 50 bini aşkın insan hayatını kaybederken milyonlarcası evsiz kaldı. 11 ilin büyük kısmı çadır ve konteyner kente döndü.
İnşaatlarına başlanan konutların bir kısmı depremzedelere teslim ediliyor ama Türkiye de kış mevsimine giriyor. Bölgeden gelen görüntülerde birçok depremzedenin mevsimlik ihtiyaçlarını bile karşılayamadığı gözüküyor.
10Haber’in depremin Nisan ayında yaptığı ziyarette tanıştığı Gezer Ailesi havaların soğuduğu Malatya’da depremin üzerinden geçen 288 güne rağmen hala çadırda yaşıyor.
Gönül Gezer depremde bir abisini kaybolduğunu ve hala haber alınamadığını hatırlatırken kendilerine konteyner verilmemesinin nedenini “Annem eve girdiğinde kriz geçirip kendine zarar veriyor. Evimiz hasar almadı ama giremiyoruz. Yetkililer bunu görmezden geliyor, bu kadın çocuğunu kaybetmiş, kimse ilgilenmiyor” diye anlatıyor.
Yardımların yetersiz kaldığını anlatan Gezer “Elektriğimiz bile yoktu. İki gün önce kendi imkanlarımla getirdim. Çalışamıyorum, anneme bakmam gerekiyor” diyor.
Soğuk havalarda erkenden battaniyenin altına girdiklerini söyleyen Gezer “Bize çevredekiler battaniye verdi. Soğuk olduğu için iki kişi beraber yatıyoruz, öyle ısınabiliyoruz” derken ailesinin tek isteğinin konteyner olduğunu belirtiyor.
Üstelik Gezer ‘konteyner talep eden’ tek aile değil. MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu TBMM’de Malatya’da 5 bini esnaflara olmak üzere 20 bin konteynere ihtiyaç duyulduğunu söyledi, “Kış kapıda kiracıların geçici barınma sorunu çözmek zorundayız. Kiralanacak sağlam konut sayısı çok az, o yüzden kiralar da çok yüksek” dedi.
Hatay’da yaşayan depremzede Ramazan Çakmak ise soğuyan havalarda konteynerde klimayla ısındıklarını anlatıyor. Yapılan erzak yardımlarının da kesilip yerine bin 500 TL’lik kartlar verildiğini söyleyen Çakmak bölgede yaşamanın kışla beraber daha da zorlaştığını söylüyor.