Zeynep Bastık Boğaz’da esti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları tarafından Haliç Tersanesi'nde yapılan üç deniz dolmuşu 15 Temmuz Pazartesi gününden itibaren İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefere başlayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları AŞ, 569 yıllık Haliç Tersanesi’nde tasarlanıp üretimi tamamlanan yedi deniz dolmuşundan üçü törenle suya indirildi. Her biri 33 kişi kapasiteli ve engelli erişimine uygun olarak üretilen deniz dolmuşları 15 Temmuz Pazartesi günü ilk etapta yolcu yoğunluğunun düşük olduğu İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefere başlayacak.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu deniz dolmuşlarının daha önce Galata 1 ve Galata 2’de de hizmet verdiğini hatırlatarak “üç adet deniz dolmuş üretimini tamamladık. Dördüncüsünün inşa aşamasının sonuna geldik. Eylül ayında bu yedi aracın tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. Üretimi biten deniz dolmuşlar İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefer yapmasını düşünüyoruz” dedi.
Deniz dolmuşlarında Şehir Hatları ile aynı ücret tarifesi uygulanacak. Küçüksu-İstinye hattında geçerli olan tam abonman ücreti 29,46 TL ile indirimli abonman ücreti 21,13 TL ve öğrenci abonman ücreti 14,41 TL olan ücretler deniz dolmuşlar için de geçerli olacak. Beykoz-Sarıyer hattı için de Şehir Hatları tarifesi geçerli olacak. Bu hatta tam abonman ücreti 23,38 TL, indirimli abonman ücreti 16,65 TL ve öğrenci abonman ücreti ise 11,53 TL.
Şehir Hatları tarafından deniz taksilerin ardından hayata geçirilen deniz dolmuşlarının sefere başlamasıyla deniz yolculuğu taşımacılığının toplu ulaşımdaki yerinin artırılması hedefleniyor. Bir başka hedef toplu deniz ulaşımında yüksek kapasiteli gemiler yerine daha düşük kapasiteli ve seyir hızı yüksek araçlar kullanarak daha etkin ve sürdürülebilir bir deniz yolu ulaşımına katkı sunmak.
Ekrem İmamoğlu’nun deniz dolmuşu kamuoyuna tanıttığı ve Haliç-2 aracıyla ilk seferini yaptığı törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik de katıldı.
Deniz dolmuşların önemli bir adım olduğunu aktaran İmamoğlu “Yolcu yoğunluğu düşük seferlerde yüksek kapasiteli gemiler yerine ki onların oralara gitmesi ve çok düşük oranda yolcu taşımasının verimlilik açısından olsun kaynak israfı açısından olsun bizim için büyük bir kayıp olduğunu görerek arkadaşlarımız, çevre dostu ve düşük emisyonlu deniz dolmuşlarını geliştirdiler ve bugün hepimizin gözünün önüne getirdiler” dedi.
Deniz dolmuşların filo optimizasyonu yapabilecekleri ve işletme maliyetlerinin de düşeceği bir yolculuk tarifi olduğunu söyleyen İmamoğlu yıllık yaklaşık 120 milyon TL tasarruf edeceklerini belirtti.
Bütün toplu taşıma çalışmalarını sürdüreceklerini aktaran İmamoğlu “Bizi metrolarda da göreceksiniz, yeni nesil metrobüslerde de göreceksiniz. Bizi deniz ulaşımında yaptığımız yatırımlarda da göreceksiniz. Bisiklet konusunda attığımız adımları da göreceksiniz” dedi.
Şehir Hatları eski Genel Müdürü ve Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş “Başlattığımız süreçlerin bu şekilde sonucunu görüyor olmak tabii ki çok mutluluk verici. Deniz dolmuşlarının hem deniz ulaşımına katkısı hem tasarlaması noktasında çok dikkate değer proje olduğunun altını çizmek istiyorum. Burada özellikle kiralık motorlarla yürüttüğümüz süreçlerin, kendi ürettiğimiz teknelerle ve belli bir verimlilik ölçüsünde hazırlanması ve bunun kamudaki tasarrufu da desteklediğini, deniz ulaşımını canlandırdığını görmek çok mutluluk verici” diye konuştu.
Konuşmaların arından Haliç-1, Haliç-2 ve Haliç-3 isimli Deniz dolmuşlar vapur düdükleri ve alkışlar eşliğinde denizle buluştu.
Dedetaş, Güney ve protokol davetlileriyle denize indirilen Haliç-2 aracına binen İmamoğlu deniz dolmuşuyla ilk yolculuğunu gerçekleştirdi. Yolcular Haliç Tersanesi’nden İBB İletişim Koordinatörlüğü’nün bulunduğu iskeleye kadar tur attı.