Bu kadar da olmaz dedirten uygulama: Kars’ta pedagojinin mezarı bulundu

Kars’ta bir okulda çocuklardan anneleri için maket mezar taşının başında ağıt yakmaları istendi. Kars valisinin de ‘beğendiği’ uygulamaya tepki var. Hala hayatta olan annesine ölmüş gibi ağıt yakan çocukların hangi 'değeri' kazandığı tartışmalı.

Gündem 26 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Diyanet ile imzaladığı Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) protokolünün tuhaf uygulamalarından biri de Kars’ta ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir habere göre proje kapsamında Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’na öğrencilere “sabır” konusunu anlatmak için mezar maketi kuruldu. Çocuklardan “yaşamını yitiren anneleri için ağıt yakmaları” istendi.

Bu etkinlikte bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığının görüntüsü okulun sosyal medya hesabında şöyle anlatıldı: “ÇEDES projesi değerler kulübü ocak ayı sabır temalı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Öğrencimiz vefat eden annesine özlemini sabır temasıyla sahnelemiştir.”

Okul uygulamayı övünerek anlatıyor ama pek çok bakımdan yapılan uygulama aslında vahim. Öncelikle uygulamaya katılan, maket mezar başında ağıtlar yakan çocukların çoğunun annesi hayatta. Anne kaybı her yaşta insan için ağır bir travma, ama küçük yaşta bu travmayı yaşamak daha ağır sonuçlara sebep olabiliyor, çocuk yaşta annesini kaybedenlerin yas süresi çok daha uzun sürüyor.

Maket mezarın başında yapay bir ortamda, üstelik ‘değerler eğitimi dersi’ kılığında bu yapıldığında ölüm ve anne kaybı da bir anlamda teatral bir oyuna dönüşüyor.

‘Eğitim’ adı altındaki bu tuhaf uygulamaya katılan çocuklar arasında gerçekten annesini kaybetmiş olanlar varsa durum daha da vahim. Çünkü çocuğa travması yeniden hatırlatılıyor, üstelik bu hatırlatma yapay bir ortamda adeta bir gösteriymiş gibi yapılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın CEDES uygulamasıyla ilgili tek tek çok sayıda böyle tuhaf uygulama gündeme geldi. Uygulamalar yerel olduğu için bir standarttan yoksun; Kars’taki okula yapılan uygulamanın da ülke çapında yayılmaması ümit ediliyor.

Mesleği eğitim olan kişiler bu tuhaf CEDES uygulamalarını gördükçe itiraz ediyor ama Milli Eğitim Bakanlığı CEDES kapsamında yapılan ve yapılabilecek uygulamalar konusunda Talim Terbiye Kurulu aracılığıyla bir neler yapılabilir neler yapılamaz rehberi hazırlamadığı için, temelde eğitimci olmayan kişiler tarafından verilen bu CEDES eğitimleri tartışılmaya devam ediyor.

TÖB-SEN: Laikliğe aykırı

Okulun sosyal medya hesabından yayımlanan görüntüler tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili tartışmalar sürerken Kars Valisi Ziya Polat’ın da paylaşımı beğendiği ortaya çıktı.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada ÇEDES projesini yalnızca eğitim bilimi ve pedagojik açıdan değerlendirmenin eksikliğine dikkat çekildi, asıl sorunun iktidarın düşünen, sorgulayan ve eleştiren yerine biat eden nesiller yetiştirmek istemesi olduğuna vurgu yapıldı. ÇEDES projesinin laiklik ve cumhuriyet karşıtı bir uygulama olduğuna işaret edildi.

ÇEDES yaygınlaşıyor, uygulama farklılaşıyor

Öte yandan Milli Eğitim Şurası’nda eğitim sendikalarının ‘okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin’ talebi MEB tarafından olumlu yanıt bulmazken Diyanet’in okullarda yine ÇEDES kapsamında başlattığı ‘askıda simit’ uygulamasının yaygınlaştığı öğrenildi.

Osmaniye’de ÇEDES kapsamında birçok okulda askıda simit uygulaması başlatıldığı görüldü ve Ankara’da da bir okulda kantine “askıda simit” standı kuruldu.

Rize’de Ardeşen Seslikaya Ortaokulu öğrencilerine de ÇEDES kapsamında cami temizliği yaptırıldı. Muş Bulanık’ta da Bulanık Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden yine camide temizlik yapmaları istendi.

ÇEDES son sürat: Müftü okula din görevlisi atamışÇEDES son sürat: Müftü okula din görevlisi atamış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.