Burdur’da neler oluyor?: Haytap ve Belediye önce karşı karşıya geldi, sonra uzlaştı

Haytap 25 Ağustos’ta sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Paylaşımda Burdur Belediyesi’nin sokak köpeklerini toplattığını iddia etti. Belediye önce yalanladı, sonra taraflar konuşup uzlaştı. Köpekler ise bakımevinden çıkarıldı.

Gündem 28 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Önce çok konuşulan sonra unutulan katliam yasası yürülüğe gireli neredeyse bir ay olacak. Tüm tepkilere rağmen TBMM’de AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen 17 maddelik “Hayvanların Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılamasına Dair Kanun Teklifi” 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı ve o günden bu yana katliam haberleri ardı arkası kesilmeden gelmeye devam ediyor. 

Önce Niğde Belediyesi’nin barınaktaki köpekleri öldürülüp toplu gömdüğü iddia edildi, görüntüler ortaya çıktı. Sonra Ankara Altındağ’da belediyeye ait hayvan barınağının yakınında bir toplu mezar bulundu, mezardan 11 köpek çıkarıldı. Üstünden iki gün geçmedi Edirne’de çuvallar ve poşetler içinde köpek ölüleri bulundu.

Altındağ’da bulunan toplu mezarın üzerinden bir hafta geçti geçmedi, bu kez yine Altındağ’da bir sanayi sitesinden beş köpeğin öldürüldüğü haberi geldi. Basına yansıyan kadarıyla bilinen son katliam haberi de Kütahya’dan geldi. Bir evin sulama havuzunda 13 köpeğin cansız bedenine ulaşıldı. Üstelik havuzun kenarında bulunan tırnak izlerinden köpeklerin ölmeden önce çaresizce can çekiştiği anlaşıldı.

Burdur’da bir iddia gündeme geldi. Peki olayın perde arkası neydi?

Haytap’ın sosyal medya paylaşımı.

Haytap’ın paylaşımı ve Belediye’den gelen açıklama

Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (Haytap)’ın 25 Ağustos’ta yaptığı X paylaşımına göre CHP’li Burdur Belediyesi “Küpeli, kısır, sosyal köpekleri almayacağız” açıklamasına rağmen sokakta bulunan küpeli, kısır, sosyal ve engelli köpekleri toplayıp çevredekilerin feryatlarına rağmen köpekleri geçici bakımevine götürdü.

Haytap’ın yayınladığı videoda mahallelinin “Efe” ismini taktığı engelli köpeğin alınmaması  için feryat ettiği, görevlilere “engelli o yaşayamaz” dediği görülüyor. Bu paylaşım sosyal medyada özellikle hayvanseverler arasında büyük yankı uyandırdı. Belediye’den paylaşımın yapıldığı gün bir cevap gelmese de ertesi gün Haytap’ın paylaşımına ilişkin “Belediyemize yapılan haksız saldırılara ilişkin cevabımızdır” başlıklı bir açıklama yayınlandı.

Bunun üzerine 10Haber olarak olayın nasıl geliştiğini ve çözüme kavuşup kavuşmadığını öğrenmek için hem Burdur Belediyesi’ne hem de Haytap’ı aradık.

Burdur Belediyesi’nin sosyal medya açıklaması.

CİMER üzerinden yapılan şikayetlere müdahale edilmeme şansı yok

Burdur Belediyesi, olayların sosyal medya paylaşımında yazıldığı gibi olduğunu doğruladı. Belediye’ye CİMER ve Muhtarlık üzerinden çok kez şikayet geldiğini, bunun üzerine Burç Mahallesi Gazi Parkı çevresinde dolaşan köpeklerin insani koşullara uygun bir şekilde bölgeden uzaklaştırıldığı söylendi. 

Belediye’nin yaptığı açıklamada bir köpeğin alındığı söylendi ancak Haytap’ın aktardığına göre bölgeden iki köpek alındı. Bu iddiayı sorduğumuzda ise konuştuğumuz yetkili köpeklerin tam sayısını bilmediğini ancak toplanan tüm köpeklerin  Belediye’nin Geçici Hayvan ve Rehabilitasyon Merkezi’nde olduğunu söyledi. 

Normalde hiçbir şekilde hayvanları toplatma uygulamasına başvurmadıklarını söyleyen Burdur Belediyesi, CİMER üzerinden şikayet yapılınca müdahelede bulunmak zorunda olduklarını aktardı. 

Belediye’nin topladığı iki köpek de geri bırakıldı 

Haytap temsilcisi Damla Şahin, yaşanan uzlaşmazlığın yasanın kendisine oldukça hitap ettiğini söyledi. “Zaten yasayı bunun için çıkardılar, belediyeler ile vatandaş karşı karşıya kalsın diye. Vatandaş CİMER üzerinden şikayette bulunuyor, CİMER şikayeti olduğu için belediye müdahale etmek zorunda kalıyor. Bu durumda da ortaya böyle tablolar çıkıyor” diyen Şahin, bu tarz olayların sosyal medyaya yansıyandan çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’nin dört bir yanında sokak hayvanlarda gözle görülür azalma var” dedi. 

 Burdur Belediyesi ile yaşanan anlaşmazlığın çözüme kavuşup kavuşmadığını sorduğumuz Şahin, “Toplatılan her iki canımızı da geri aldık. Belediye’nin paylaşımı doğru. Toplatılan köpeklerden birini bir hayırsever sahiplenmiş istemiş. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra kendisine teslim edilecek, takipteyiz” diyen Şahin, diğer köpeğin de Haytap görevlilerine teslim edildiğini söyledi ve “köpeklerimizi geri aldığımız için hiçbir sorun kalmadı” dedi. 

Burdur’da taraflar arasındaki anlaşmazlık böylelikle çözüme kavuşmuş oldu.

Her gün bir katliam haberi: Ankara'da beş köpek ölü bulunduHer gün bir katliam haberi: Ankara’da beş köpek ölü bulundu

Ankara Altındağ'da bir toplu köpek mezarı bulundu; hayvanseverler ayaktaAnkara Altındağ’da bir toplu köpek mezarı bulundu; hayvanseverler ayakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.