Anadolu Ajansı ve TRT sabah 10.15'te İmamoğlu'nun tutuklandığını duyurdu. Büyün Türkiye İmamoğlu yolsuzluk soruşturmasından tutuklandı, terörden adli kontrolla serbest diye düşündü. Savcılık tutuklamayı yalanladı. Sonra saat 12.15'te tutuklama kararı İmamoğlu'nun yüzüne okundu.
Sadece Türkiye demokrasisi için değil yargısı için de zorlu bir günden, zorlu bir süreçten geçiliyor. CHP’nin Cumhurbaşkanı aday adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için dün sabah iki saati aşkın süre bir tutuklama belirsizliği yaşandı. Bunun sebebi de AA ve TRT’nin geçtiği haberler.
Sabah saat 09.00 civarından itibaren sulh ceza hakimliğinin tutuklama ve serbest bırakma kararları ardı ardına açıklanmaya başlandı. Saat 10.15 civarında Ekrem İmamoğlu’nun hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından tutuklandığı duyuruldu. Bunun haberini Anadolu Ajansı ve TRT geçti.
Bundan bir süre sonra Sabah gazetesi, İmamoğlu’nun terör suçlamasından tutuklanmadığını, adli kontrolla serbest bırakıldığını haberleştirdi.
Adliyenin içindeki sıkıyönetim halinden ötürü içeriden sağlıklı haber alınamıyordu ve bütün Türkiye İmamoğlu’nun tutuklandığını düşündü ama saat 12.00 civarında bu kez başsavcılıktan gazetecilerle haberleşme grubuna bir mesaj atıldı ve henüz sorguların devam ettiği, her iki soruşturma da İmamoğlu için tutuklama kararı olmadığını duyuruldu. Derken saat 12.15’te yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandığı, terör suçlamasıyla ise herhangi bir adli tedbire gerek olmadan serbest bırakıldığı İmamoğlu’nun yüzüne okundu.
Bütün bu yaşananlar adliyede bir pazarlık yapıldığı izlenimi verdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İmamoğlu’nun avukatları süreç boyunca adliyede Ekrem İmamoğlu’nun yanındaydı.
Nihayet saat 12.15’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı pek de adet olmayan biçimde açıklama yaptı ve tutukluluğu doğruladı. Savcılık açıklaması şöyleydi:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar kapsamında nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince; Mali nitelikli soruşturma kapsamında şüpheli Ekrem İmamoğlu’nun suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet almak, irtikap, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından tutuklanmasına, Şüpheli Ekrem İmamoğlu hakkında ise üzerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan kuvvetli suç şüphesi bulunmakla birlikte mali nitelikli suçlardan zaten tutuklanmasına karar verildiğinden bu aşamada gerek görülmemekle talebin reddine karar verilmiştir.”
Bu kararla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayyım atanma ihtimali de ortadan kalkmış oldu. Terör suçundan tutuklama olsaydı İçişleri Bakanlığı yadsa gereği bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayyım atayacak. Şimdi Belediye Meclisi’nde yapılacak bir seçimle bir vekil başkan seçilecek.
Tutuklama kararının yüzüne okunmasından birkaç dakika sonra Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabından bir açıklama yapıldı. İmamoğlu şunları söyledi:
“Korkunun ecele faydası yok!
Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin.
Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!
Aziz Milletim;
Asla üzülmeyin, mahzun olmayın, umudunuzu yitirmeyin.
Demokrasimize yapılan bu darbeyi, bu kara lekeyi el birliğiyle söküp atacağız.
Bu süreci yöneten insanların, hem bu dünyada hem de ahirette yüce Yaradan huzurunda hesap vereceği günler yakındır.
86 milyon vatandaşımı sandığa koşmaya, demokrasi ve adalet mücadelesini tüm dünyaya duyurmaya davet ediyorum.
Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim.
Her şey çok güzel olacak…”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin “Tek suçu Recep Tayyip Erdoğan’ı yenmek olduğu için… Bir sonraki seçime girdiğinde de kazanacağı için tutuklandı” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin şunları söyledi:
“Hukuk sistemimiz adına utanıyorum.
Ülkemiz adına utanç verici. Dünyada bu konuda yayınlar yapıldı. Hukuk sistemi sorgulanmaya başladı. 26 milyar lira havaya uçtu, yoksulluk olarak bize geri döndü.
Ben kayyum atanmamasına sevindim. Umuyorum itirazla tutukluluk da kalkar. Masumiyet karinesi var, bunların hepsi çöpe atıldı.
İddianame yok ortada daha, iddialar var sadece, gizli tanığa dayanan.
Ülkeyi hukukun üstünlüğüne getirmeye dayanan bir çabamız var. Bu ülke rövanş hukukundan da kurtulmalı. Tarafsız bağımsız yargı sistemi kurulması lazım. Bunun için de iktidarın bunu istemesi lazım.
Gençler ülkedeki hukuksuzluğu görüyorlar. Gençler ‘Bu sadece Ekrem İmamoğlu işi değil’ dediler. Her yerde bir hukuksuzluk var ve buna isyan ettiler. Sokaklara bunun için çıktı insanlar hak taleplerini görmezden gelmemek lazım.
Gençlerin anayasal haklarını kullanması umuyorum gözleri açmıştır.
Valla bizim korktuğumuz bir şey yok, CHP’li hiçbir belediyenin yargılanmaktan soruşturmaktan imtina ettiğini görmedik. Şimdiye kadar onlarca müfettiş geldi.
Kumpas kurulmak istedikten sonra bunu herkese yapabilirler.”
Aynı soruşturmada tutuklanan isimlerden İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun da bir açıklama yaptı. Ongun’un X hesabından şu açıklama yapıldı:
“Tek bir kanıta dayanmayan iftiralarla tutuklandım!
Bir savcı ‘öğrendiğime göre’ diye söze başlayan gizli tanık ifadeleriyle tutuklanmamı talep etti, hakim de onayladı.
Kamuya daha çok gelir yaratmanın yolsuzluk olduğunu da bu soruşturmayla öğrendim! Belli ki, bu yargı ve siyaset ağını değiştirmedikçe ülkemize huzur gelmeyecek.”
Mahkemenin sabah yağmur gibi yağdırdığı tutuklama ve serbest bırakma kararları, haber yayına alınana kadar şöyleydi:
-İBB Basın Danışmanı ve Medya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun
-İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce
-İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz
-Kültür AŞ. Genel Müdürü Murat Abbas
-Serdar Haydanlı
-Alper Aydın
-Eyüp Subaşı
-Kamil Timur Delibaş
-Mete Sarıaltun
-Ali İlbak
-Adem Tuncay
-Ali Nuhoğlu
-Ahmet Köksal
-Mustafa Nihat Sütlaş
-Süleyman Atik
-Ahmet Çiçek
-Mete Sarıaltun
-Serdal Taşkın
-Serkan Öztürk
-Hakan Karanis
-Servet Yıldırım
-Yusuf İlbak
-Ertan Yıldız
-Mete Saruhan
Sulh hukuk hakimliğinin adli kontrolle serbest bıraktığı isimler ise şöyle
-İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya
-İBB Kentsel Tasarım Şube Müdürü Bayram Taşkın
-İBB Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vahit Doğan
-Ercan Saatçi
-Cübbeli Ahmet’in damadının abisi Ahmet Palazoğlu
-Alihan Aydın
-Canan Münüklü
-Birsen Şahin
-Alperen Aydın