Erdoğan’ın yargı krizinde önceliği yasa değil uzlaştırma
Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'la ilgili verdiği kararları tanımayan ve uygulamayan, hatta AYM üyeleri hakkında suç duyurusu yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin artık yeni bir başkanı var. Yeni başkan, 'Artık operasyonel karar yok' demiş.
Türkiye bir yılı aşkın süredir derin bir hukuk krizinin içinde. Krizin merkezinde ise Anayasa Mahkemesi’nin ve Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’nun mevcut içtihadına rağmen Gezi Davası mahkumlarından Can Atalay’la ilgili yargı sürecini hızlandırıp onun hakkındaki kararı onayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi bulunuyor.
Bu dairenin başkanı Muhsin Şentürk, daha sonra Yargıtay 1. Başkanı olmak için seçime girdi; ancak seçim bir türlü sonuçlanmayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki bir uzlaşmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.
Onun 3. Ceza Dairesi Başkanlığını bırakmasının ardından bu kez o dairenin başkanlığı için seçimler başladı. Haziran ayında başlayan 3. Ceza Dairesi Başkanlık seçimi de çok uzun sürdü, ama 47. turda nihayet sonuçlandı ve başkanlığa dairenin üyelerinden Mustafa Kurtaran 177 oyla seçildi. Rakibi Hakan Yüksel 112 oyda kaldı, 20 oy ise boş veya geçersiz sayıldı.
Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi kritik bir daire; her biri kamuoyuna da yansıyan ve siyasi içeriğiyle bilinen pek çok dava en sonunda bu daireye geliyor ve burada nihai karara bağlanıyor. Gezi Davası diye bilinen davada da böyle olmuştu; İstanbul’da 13. Ağır Ceza Mahkemesinde verilen tartışmalı mahkumiyet kararları sonunda 3. Ceza Dairesine gelmişti.
3. Ceza Dairesi henüz dosyayı görüşmeye başlamamışken bu davada Osman Kavala ile birlikte yargılanan isimlerden Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili adayı olmuş ve 14 Mayısta da seçilmişti. Normalde Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki kararlarına ve Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’nun aynı konudaki içtihadına göre Atalay’ın dosyasının ana dosyadan ayırılması ve onun tahliye edilip milletvekili görevine başlaması gerekiyordu. Ama tam tersi oldu; Yargıtay 3. Ceza Dairesi elindeki Gezi Dosyasını hızla değerlendirmeye aldı ve sonunda Can Atalay dahil çoğu sanığın yerel mahkemede aldığı mahkumiyet kararlarını onadı.
Tam bu sırada Can Atalay da seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı, bu başvuru Atalay lehine sonuçlandı. Ama önce İstanbul’daki 13. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılama yapmayı reddetti, ‘Dosya bende değil, 3. Ceza Dairesinde’ diyerek topu Yargıtay’a attı. O sırada Muhsin Şentürk tarafından yönetilen 3. Ceza Dairesi de Anayasa Mahkemesine karşı çok ağır ifadelerle dolu bir karar alarak AYM kararını uygulamayı reddetti.
Şimdi bu 3. Ceza Dairesine başkan olarak seçilen Mustafa Kurtaran, iddiaya göre yeni bir dönemin başlayacağını vaat ederek bu seçimi kazandı. Kurtaran’ın ‘Daire’den artık operasyonel kararlar çıkmayacağı’ mesajı verdiği belirtiliyor.
Yargı kulislerinden alınan bilgiye göre muhafazakar kökenli Mustafa Kurtaran’ın seçimi kazanmasında seçimde oy kullanacak olan Yargıtay üyelerine verdiği mesajlar etkili oldu.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın yargı kulislerinden aktardıklarına göre Kurtaran seçimlerde oy istemek için aradığı bazı üyelere “Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak. Önemli dosyaları dairenin tüm üyeleriyle oturup birlikte karar vereceğiz. Özel heyetler kurmayacağız” dediği belirtildi.
Kurtaran’ın bu sözlerle atıf yaptığı kararın Can Atalay davası olduğu ifade ediliyor. Bu dava için 3. Ceza Dairesi’nde o zamanki başkan Muhsin Şentürk tarafından özel ve 5 kişilik daha dar bir heyet oluşturulmuş, Mustafa Kurtaran o heyete alınmamıştı ama bu seçimdeki rakibi Hakan Yüksek heyetteydi.
Dairenin Can Atalay kararının altında seçimi kaybeden Hakan Yüksel’in de imzası vardı. Yüksel yargıda MHP’ye yakın isimlerden biri olarak biliniyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Yüksel’in kızının düğününe katılmıştı.
Yeni Başkan Mustafa Kurtaran’ın yargı kulislerinde Can Atalay kararını sert dille eleştirdiği biliniyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi terör, darbe ve casusluk gibi kritik suçların temyizine bakıyor. Bu dairenin verdiği karar kesin nitelik taşıyor.
Bu arada Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Ankara Adliyesi’nde dün kritik bir görevden alma oldu. Ayhan Bora Kaplan davasında verilen kararların itirazlarına bakan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır geçici görevle Yargıtay Savcılığına atandı.
Şatır Kaplan davasında tahliye talebi reddedilen dört tutuklu sanığın tahliyesine karar vermişti. Bu sanıklardan üçü yalnızca örgüt üyeliğiyle suçlanıyordu. Şatır ayrıca Sinan Ateş davasında da tahliye talebi reddedilen Serdar Öktem’in itirazında tahliye yönünde oy kullanmıştı.
Bu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda rahatsızlık yaratmış ve HSK’ya bildirilmişti. Bu gelişmelerin ardından Şatır görevden alındı. Şatır’ın emekliye ayrılacağı öğrenildi.