Dört ilde IŞİD operasyonu: 28 gözaltı
Bursa'da 2005 yılında karıştığı kavgada bir garsonu öldürdüğü için 24 yıl hapis cezası alan Atakan Darendelioğlu ortaokul mezunu olarak girdiği cezaevinde 19 yılda üç üniversite bitirdi.
Hapishanede geçirdiği vakti boşa harcamadı, liseyi ve üç üniversiteyi bitirdi. Atakan Darendelioğlu 2005 yılında gittiği restoranda garson İsmail Ünal’ın öldüğü kavga sonrası gözaltına alınıp tutuklandı. Evli ve bir çocuk babası Darendelioğlu Bursa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada müebbet hapis cezasına çarptırıldı, ancak ‘iyi hal’i dikkate alındı ve 24 yıllık cezası Yargıtay tarafından da onandı.
Darandelioğlu çeyrek yüzyıla yaklaşan kapsayan hapishane yılları boyunca hükümlü olarak kaldığı Bursa H Tipi Cezaevi’nde eğitime verdi kendini: Cezaevine girmeden önce ortaokul mezunuydu, dışarıdan sınavlara girerek liseyi bitirdi önce Atakan Darendelioğlu. Daha sonra üniversite sınavına girdi, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin iki yıllık Adalet Yüksek Okulu’nu kazandı. Bu bölümde onur belgesi aldı, dikey geçiş yapıp aldığı ek derslerle aynı üniversitenin dört yıllık İşletme Bölümü’nden de mezun oldu. Bu diplomayla da yetinmeyen Atakan Darendelioğlu 2016’da da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin iki yıllık Toptan ve Perakende Satış Bölümü Emlak ve Emlak Yönetimi Programı’nı tamamladı.
Cezaevinde geçirdiği 19 yılda üç üniversite bitiren Darendelioğlu Muğla Açık Ceza İnfaz Kurumu’na geçti sonra. Ama Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü’ne kayıt yaptırmıştı, Atakan Darendelioğlu, eğitimini sürdürmek için Bilecik Bozüyük Açık Ceza İnfaz Kurumu’na nakil istedi. Darendelioğlu bir yandan da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ile Anadolu Üniversitesi Otelcilik Konaklama İşletmeciliği Bölümü’nde de yüksek lisansa başladı.
Atakan Darendelioğlu hayatının cezaevi eğitim birimi öğretmeniyle Ceza İnfaz Kurumu Müdürü sayesinde değiştiğini söylüyor bugün. “O dönemde seferberlik başlatılmıştı. Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir çalışmaya hız vermişti. . Topluma kazandırma çalışması yapılıyordu. Eğitimden sorumlu müdürümüzün etkin çalışmasıyla ve kurum öğretmenimizin de desteğiyle ben ve benim gibi birçok mahkumun rehabilitasyon ve eğitim süreci böyle başladı.”
Darendelioğlu “Cezaevine girmeden önce ortaokul mezunuydum. Cezaevinde öncelikle lise eğitimimi tamamladım. Lisenin ardından Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi iki yıllık Hukuk Bölümü Adalet programını bitirdim, ki hedefim Hukuk Fakültesi okumak. Adalet bölümünü bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yine Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü lisans programını bitirdim. Mezun olduktan sonra tekrar sınava girerek Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin iki yıllık Toptan ve Perakende Satış Bölümü Emlak ve Emlak Yönetimi programını bitirdim. Eğitim hayatıma üçüncü üniversite diplomamı aldıktan sonra da devam ettim. Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencisiydim. Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okulu Et ve Ürünleri Teknoloji Bölümü’nü kazandım. Üniversite mahkum kabul etmediğinden Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü’ne yatay geçiş yaptım. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ile Anadolu Üniversitesi Otelcilik Konaklama İşletmeciliği Bölümü’nde de yüksek lisans yapmaya başladım. Bu arada birçok kursa katılıp sertifikalar aldım” diye anlatıyor.
Suçun kaynağı konusunda da bir fikri var Darendelioğlu’nun: “Cezaevindeyken suç dediğimiz olayın tamamen eğitimsizlikten kaynaklandığını öğrendim. Eğitimden kastım illa okul okumak değil. Ailede başlayan bir eğitimden bahsediyorum. Psikologların, psikiyatristlerin dediği gibi 0-6 yaştan itibaren başlayan bir süreçten. Ailenin çok önemli olduğunu gördüm. Aile içinde şiddet varsa, ailede seni yönlendirmesi gerekenler seni düzgün bir yere kanalize edemiyorsa bir şekilde suça bulaşabiliyorsun. Arkadaş ortamı da tabi ki büyük bir faktör.”
Kendi durumundaki kişilere örnek olmak için çabaladığını belirten Atakan Darendelioğlu şunları söylüyor:
“Bütün çabam diğer insanlara örnek teşkil olmak. Ben suç dünyasına çok küçük yaşlarda bulaştım. 12-13 yaşlarındaydım. Daha sonra 17 yaşında cezaevine girdim. Ardından suçlar devam etti. 1997 yılında yapılan operasyonla Bayrampaşa Cezaevinde üç sene yattım. 2005 yılına kadar hep suçla var oldum. Cezaevinde insan suçu içselleştirebiliyor. Suç hayatını devam ettirenler oluyor. Bizler suça bulaşmış insanlardık. Elimizden tutulmaması, görmezden gelinmemiz, ‘bananecilikten’ kaynaklanan sıkıntılar suç potansiyelini arttırıyor. Kurum müdürü ve öğretmenimiz elimden tutmasaydı çok kötü durumda olurdum ben de. Cezaevlerinde eğitime yönlendirilmemiş, hayattan umudunu kesmiş kitleler var. Benim elimden tutmasalardı yine gece alemi, kulüp, barlarda devam edecekti hayatım. Bugün eğitimden bahsetmiyor, suç dünyasının parçası olarak hayatımı devam ettiriyor olacaktım.”
Önce ailesine ve henüz yedi aylık olan torununa örnek olmak istiyor Darendelioğlu: “Ardından da elini tutabildiğim herkese, suçtan zarar görenlere örnek olmak istiyorum. Bu mağdur da olabilir suçlu da olabilir. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra avukat olup suçtan kim zarar gördüyse onların yardımına koşabilmek istiyorum. Ben yandım, başkaları yanmasın. Hiç kimsenin evladı yanmasın. Kimse babasız kalmasın. Kimse babasız çocuk büyütmek zorunda kalmasın. Benim kızım babasız büyüdü. Cezaevine girdiğimde üç-dört yaşındaydı. Cezaevinden çıktığımda onun o zaminki yaşında kucağıma alacağım torunumu.”