Çocuk işçi raporu: 2002’den bugüne 907 çocuk öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi çocuk işçiliğine yönelik yeni bir rapor yayımladı. Buna göre son 11 yılda en az 671 çocuk işçi hayatını kaybetti. En çok ölümün olduğu iş sektörü ise tarım işçiliği oldu.

Gündem 29 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi çocuk işçiliğine yönelik yeni bir rapor yayımladı. Raporda Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) yaşamını yitiren çocuk işçilere vurgu yapıldı.

Raporda, 18 yaşını doldurmayan ve (ücretli ya da kendi nam ve hesabına/ücretsiz) çalışan toplumun her üyesini “çocuk işçi” olarak tanımlandığı belirtildi. Ayrıca son 11 yılda en az 671, AKP’nin iktidar olduğu dönemde ise en az 907 çocuğunun hayatını kaybettiği kaydedildi.

2013’ten beri önemli artış

Hukuken, “Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişidir.” ve “Genç işçi: 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış” kişi olarak tanımlanıyor.

Özellikle AK Parti sonrası dönemde çocuk işçi ölümlerindeki artışa dikkat çeken raporda, “AKP’nin hükümet olup ilerleyen yıllarda hızla devletin merkezinde yer alışının 22. yılındayız. AKP’nin hayata geçirdiği tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikalar her geçen gün daha fazla çocuğun işçileşmesini beraberinde getirdi. Diğer yandan ise sanki ‘çocuk işçilik’ yokmuş gibi bir hava verilerek bu sorun görünmez kılınmaya çalışıldı. Bu görünmez kılma politikası çocuk işçilik ölümlerinde de devletin açıkladığı verilerde gözükmektedir” açıklaması bulunuyor.

En çok çocuk işçi ölümü tarım ve inşaat işçiliğinde 

Rapor ayrıca söz konusu ölümlerin en çok hangi iş sektörlerinde olduğunu da inceliyor. Buna göre en yüksek oran yüzde 37 ile tarım işçiliği, ikinci sırada çiftçilik, üçüncü sırada ise inşaat bulunuyor.

Tarım işçiliği yapan çocukların çalıştığı kötü koşulların altını çizen rapor, “Tarım işçiliği, çocuklar için “en kötü çalışma biçimleri” arasında yer alır. Gezici mevsimlik tarım işçiliği ise tarım işçiliğinden de farklı olarak özellikle çocuk işçiler için pek çok risk barındırmaktadır. Güneşe maruz kalma, böcek ısırması, tarım kimyasallarıyla temas etme, eğilerek çalışma, ağır yük taşıma gibi risklerin yanı sıra gezici mevsimlik tarım işçisi çocuklar naylon çadırlarda yaşama, yeterli beslenememe, temiz suya ulaşamama, okula gidememe, gibi pek çok riskle daha karşı karşıyadır. Tarım alanlarında çalışan çocuklar için diğer bir tehlike parazitik ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskidir. Tarım işçisi çocukların en önemli problemlerinden birisi de uzun çalışma saatleridir. Tarımda çalışan çocukların çalışma saatleri ortalamanın üzerinde seyretmekte ve haftalık 60 saati bulabilmektedir” diye belirtiyor.

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: 9 milyon çocuk risk altındaÇocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: 9 milyon çocuk risk altında

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.