Cumartesi Anneleri/İnsanları, Süleyman Cihan için adalet istedi
Cumartesi Anneleri, 945. hafta açıklamasını yapmak için Galatasaray Meydanı'nda toplanmak istedi ancak polis ekiplerinin müdahalesiyle karşılaştı. 20 kişinin gözaltına alındığı eylem, 2018'den beri engelleniyor. AYM'nin 2 kez verdiği hak ihlali kararı ise hiçe sayılıyor.
Cumartesi Anneleri, gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamadıkları yakınlarını bulmak için her hafta cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyor. Cumartesi Anneleri’nin Taksim’deki bu eylemi dünyanın da yabancı olduğu bir hak arayışı değil. Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri de 30 Nisan 1977’den bu yana her perşembe bir araya gelerek kaybedilen yakınlarını arıyor. Arjantin’den esinlenilen bu bu eylemin başlangıç tarihi ise Türkiye’de 27 Mayıs 1995 yılına uzanıyor.
Yakınlarının cansız bedenini, gömüldükleri yeri ya da onları öldürenlerin yargılanmasını isteyenlerin her hafta taleplerini dile getirmesi ise 2018 yılından beri fiili olarak yasak. Meydana çıkan kayıp yakınları gözaltına alınıyor ve haklarında dava açılıyor.
Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta açıklamasında gözaltına alınmasını hak ihlali saydı. AYM 47 kişinin gözaltına alındığı bu eylem için daha önce de bir hak ihlali kararı vermiş ve bu karar da 23 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Fakat AYM’nin kararına rağmen Cumartesi Anneleri’nin açıklama yapması engelleniyor.
Dün yine Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen ve 945. hafta açıklaması yapacak olan Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale etti. Müdahalede Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Maside Ocak, Hasan Karakoç, Faruk Eren, Filiz Karakuş, Sebla Arcan, Şebnem Korur Fincancı, Gülseren Yoleri, Ümit Efe, Leman Yurtsever, Meryem Göktepe, Gamze Hızlı, Mümtaz Murat Kök, Meriç Eyüboğlu, Erhan Pekçe, Sinan Gökçen, Ali Tosun, Yaşar Demircan gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar aynı gün serbest bırakıldı.