Kanser hastası genç aylarca ikizinin davası nedeniyle hapis yattı
Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın düzenlediği 700. hafta buluşmasında yaşananlara yönelik açılan davada mahkeme bir sonraki duruşmayı 10 Ocak 2025’e erteledi.
İstanbul’da 700’üncü hafta buluşmasında polis müdahalesiyle gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın yargılandığı dava, savcının mütalaa hazırlayabilmesi için 10 Ocak 2025’e ertelendi.
Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istediği 700’üncü hafta buluşmasında polis müdahalesiyle gözaltına alınan 46 kişinin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Haklarında dava açılan bazı isimler ile avukatlar duruşmada hazır bulundu. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Uluslararası Af Örgütü, PEN Norveç Türkiye Danışmanı Caroline Stockford ve PEN Norveç Direktör Yardımcısı’nın da aralarında olduğu bir heyet de duruşmayı izledi.
Savcı, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın Başsavcılığa gönderilmesini istedi. Mahkeme, savunması alınmayan iki isim yönünden dosyanın ayrılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, esas hakkındaki mütalaa hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar verdi. Duruşma, 10 Ocak 2025’e ertelendi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları 7 Mayıs 1995’ten beri her cumartesi saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda buluşuyor. Bir araya geliş nedenlerini, “1936-2001 yılları arasında gerçekleşen ve 90’lı yıllarda sistematik bir devlet politikası olarak uygulanan zorla kaybetme mağdurlarının aileleri için tüm hak arama kanallarının kapatılmış olması” olarak tanımlıyorlar.
Cumartesi Anneleri’nin eylemini, Beyoğlu Kaymakamlığı 700. barışçıl protestosunun gerçekleşeceği 25 Ağustos 2018 günü yasaklamıştı.
Polis güçlerinin kararını sosyal medya hesabından duyuran Cumartesi Anneleri protestocuları, eylemi önceki 699 haftada olduğu gibi Galatasaray Meydanı’nda oturarak gerçekleştireceklerini bildirerek ve el ele tutuşarak meydanda oturma eylemine başlamışlardı.
700. hafta buluşmasına etkinliğin aynı gün Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı ifade edilerek biber gazı ve kalkanlarla polis müdahalesi gerçekleştirilmişti.
Aralarında kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu en az 46 kişi gözaltına alınmıştı.
Milletvekilleri hakkındaki dosya ayrıldıktan sonra 46 kişi hakkında düzenlenen iddianamede, tüm hak sahipleri hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla altı aydan (olası artırımla) dört buçuk yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.