Danıştay göreve iade kararını eleştirenleri eleştirdi

Danıştay sosyal medyada sahte hesap açıp bakanlar ve devlet yetkililerine küfür ettiği gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Cumhuriyet Savcısı Ö.M.G'nin göreve iadesine karar verdi. Kararı eleştirenlerle ilgili de "yargı bağımsızlığını zedelemeyin" uyarısı yaptı.

Gündem 4 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Danıştay, Samsun’da görev yaparken disiplin soruşturması sonucu Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK) meslekten çıkarılan Cumhuriyet Savcısı Ö.M.G’nin açtığı dava sonucu Danıştay 5. Dairesince verilen göreve iade kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklama ihtiyacının bu kararla ilgili değerlendirmeler üzerine ihtiyacı duyulduğu belirtildi.
Tüm yargı kararları gibi Danıştay 5. Dairesinin verdiği kararın da eleştiriye açık olduğu ifade edilen açıklamada şöyle dendi:
“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda temyiz yolu açık olup henüz kesinleşmeyen karar hakkında hukuki ve bilimsel eleştiri düzeyini aşan, kararı veren yargı mensuplarını hedef gösteren, kişisel haklarına saldırı boyutuna ulaşan değerlendirmeler Anayasa’nın 138. maddesiyle güvence altına alınan yargı bağımsızlığını zedeleyecektir.”

Ne olmuştu

2019-2020 yılları arasında ‘@HOHMUSTESARI’ ‘Sayın Müsteşar’ rumuzunu kullanan Twitter kullanıcısının aralarında bakanların da bulunduğu devlet yetkililerine ve AK Partililere küfürler ettiği ve hakaretlerde bulunduğu ortaya çıkmış, ‘HOHMUSTESARI’ isimli hesabı Samsun Cumhuriyet Savcısı Ö.M.G.’nin kullandığı iddia edilmişti.
‘HOHMUSTESARI’ isimli hesaptan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve hayatını kaybeden eski AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu gibi isimlere yönelik küfür ve hakaret içerikli paylaşımlar yapılmıştı.

2021 yılında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından görevden alınan savcı Ö.M.G. hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “iftira” suçlarından iddianame hazırlanmış, bu iddianame Samsun 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren Ö.M.G. suçlamaları kabul etmemiş ve telefon hattını uzun süredir kullanmadığını belirtmişti. Ö.M.G. “Twitter hesabım yoktur. Küçük çocuğumun telefonumu suya düşürmesi nedeniyle bozuldu. Bozulan telefonun yerine yakın zamanda yeni telefon aldım” demişti. Savcılık Ö.M.G.’nin savunmasının hayatın olağan akışına ters olduğu ve bu nedenle savunmasına itibar edilmemesi gerektiği kanaatine varmıştı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi yapılan paylaşımların mesleğin şeref, onur ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte olduğunu belirterek Ö.M.G.’yi meslekten ihraç etmişti. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “İftira” suçundan 2 yıldan 6 yıl 4 aya kadar ceza istemiyle dava açılan Ö.M.G. “hakaret” suçundan ceza almıştı.

Ö.M.G.’nin açtığı dava sonucu Danıştay 5. Dairesi göreve iade kararı vermişti. Kararda Ö.M.G.’nin eylemlerinin “Hakimlik ve Savcılık mesleğinin kamuoyu nezdinde saygınlığının zedelenmesine neden olacak, mesleğin şeref, onurunu ve memuriyet itibarını bozacak nitelikte ve ağırlıkta bulunmadığı” dile getirilmişti.

HSK itiraz edecek

Karara HSK tarafından itiraz edileceği, HSK Genel Sekreterliği tarafından hazırlanacak itiraz dilekçesi sonrasında son kararın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verileceği belirtiliyor.

Cengiz Erdinç 10Haber’e konuştu: Savcı paylaşımın hepsini okumayınca piyangodan gözaltı çıktıCengiz Erdinç 10Haber’e konuştu: Savcı paylaşımın hepsini okumayınca piyangodan gözaltı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.