İstanbul ‘riskli alan’ raporu: Acilen dönüştürülmesi gereken yedi ilçe
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından ilk Kurban Bayramı'nı milyonlarca depremzede buruk karşıladı. Kimi memleketinden uzakta kimi hayatını kaybeden yakınlarının mezar başında kimi de konteynerde bayramlaşmaya gelecekleri bekledi.
6 Şubat’ta yaşanan felaketinden etkilenen 11 şehirde yaşayan depremzedeler, Kurban Bayramı’nı buruk karşıladı. Vatandaşlar sabahın erken saatinde mezarlıklara akın etti, gözyaşları sel oldu.
Depremde bin 237 kişinin öldüğü Malatya’da ise bayram mezarlıkta başladı. Bayramın birinci günü, depremde hayatını kaybeden çoğu kişinin gömüldüğü Malatya Şehir Mezarlığı’nda bayram kalabalığı vardı. Bazı vatandaşlar, bayram namazı için Şehir Mezarlığı’nda saf tuttu. Binlerce kişinin mezar taşında aynı ölüm tarihi yazıyordu. Kimi depremzede mezara şeker bıraktı kimi ağıt yaktı kimi ise sadece uzaktan mezarlara baktı.
Gazete Duvar’dan Didem Barut, Malatya Vali Konağı Caddesi’nde yıkılan Hakim Bey Apartmanı’nda ölen 87 komşunu ziyaret etmek için mezarlığa gelen Ferda Gür’ün hikayesine haberinde yer verdi. Gür, elindeki listeyle mezar aradı. Yıllarca beraber oturduğu komşularını kaybettiğini söyleyen Gür acısını, “Depremden kısa bir süre önce biz oradan taşındık. Depremin olduğu sabah apartmanın yıkıldığını öğrenince inanamadık. Koca apartmanda sadece 2 kişi kurtuldu, geride kalan herkes can verdi. Çocuğundan yaşlısına herkes öldü. Bayramda 87 komşumu ziyaret etmek için mezarlığa geldim. Elimdeki listede mezar numaraları var. Bayramlarımız da 6 Şubat’ta enkaz altına kaldı. Malatya bitti, bayram bitti, hayatlarımız bitti. Kimse bizim yaşadığımız çaresizliği anlayamaz. Her evin bir cenazesi var” sözleriyle anlattı.
Muş’taki yurda yerleştirilen afetzedeler, Kurban Bayramı’nı evlerinden ve akrabalarından uzak geçirmenin burukluğunu yaşıyor. Depreme Malatya’da yakalanan ve Muş’ta bulunan Danişment Gazi erkek öğrenci yurduna yerleştirilen Çetin Uymak, yaklaşık 4 aydır yurtta kalıyor.
Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da memleketlerinden uzakta kaldıklarını belirten Uymak, ‘üzgün’ olduğunu belirtirken “Akrabalarımız Malatya’da. Bugün Kurban Bayramı ama bir depremzede olarak üzüntülerimiz var. Memleketimizden ayrılmışız. Cenazelerimiz var. Allah bir daha düşman dahi olsa yaşatmasın bu tür afetleri. Çok şükür canımız sağ, şükrediyoruz. Bütün hayatımız altüstü oldu. Allah devletimize zeval vermesin başımızı soktuğumuz bir mekan oldu. Deprem bölgesinden buraya geldiğimiz zaman biz cehennemden cennete düşmüş gibi olduk. Bunu yaşayan bilir” dedi.
Gaziantep Nurdağlı depremzedeler ise yıkılan evlerinden uzaktaki konteyner kentlerde Kurban Bayramını geçiriyor. Depremzede vatandaşlardan bazıları kaybettikleri yakınlarını mezarlarda ziyaret ederken, bazıları ise konteyner evlerinde gelecek misafirlerini bekliyor.
Daha önceki bayramlar gibi bir bayram havası yaşamadıklarını dile getiren Dilber Özdemir, “Derya deniz evlerimiz vardı, misafirlerimiz gelirdi, bayramlaşırdık, ağırlardık onları. Kurbanlarımızı keser, yemekler yapardık. Ama şimdi çok ağır bir bayram geçiriyoruz’’ diyor.