Deprem bölgesinde polis olmak: Tanıdığın varsa yurt yatağı, yoksa okul sırası

Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilde yıkıma neden oldu, 50 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti. Depremin ardından bölgede görevlerine devam eden başta polisler olmak üzere birçok kamu personeli bulunuyor. Deprem bölgesinde görev yapan polis memurları çalışma koşullarını 10Haber'e anlattı.

Gündem 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde başta polis memurları olmak üzere binlerce kamu personeli bulunuyor. Depremin yarattığı yıkımla birlikte ortaya çıkan güvenlik açığını gidermek için birçok ilden binlerce polis memuru gönüllü ya da görevlendirmeyle 11 ile ulaştı. Bazı şehirlerde her sokağın başında bazılarında ise enkaz başlarında görev yapan polis memurları, hijyen, barınma ve gıda koşullarının kötü olmasından şikayetçi.

Ahmet*, bölgede görev yapan polis memurlarından biri. Bir süredir Kahramanmaraş’ta… “Burda vaziyetimiz tam bir rezillik” diyen Ahmet, durumlarını anlatırken görevde; kaldırılan bir enkazın başında.

Deprem bölgesindeki neredeyse her enkazın başında bir polis memuru görev yapıyordu. (Fotoğraf temsilidir)

Altı otobüs olarak başka bir ilden geldiklerini anlatan Ahmet, geldikleri andan itibaren hiçbir düzen ve disiplin olmamasını ‘Hamurabi Kanunları’ olarak yorumluyor. Kalmaları için öğrenci yurdu, çadırkent ve bir okul ayarlanmış. Fakat yurtta kalmak memurlar için epey zor. Ona göre yurtlarda çoğunlukla memurlar kalıyor. Fakat ya önceki görevli arkadaşının odasına geçenler ya da ‘kıdemli, rütbeli’ kişiler kalabiliyor.

Birçok polisin okul sıralarını birleştirerek yaptıkları yataklardan biri.

O ve arkadaşları, bir okuldaki sınıfta 7-8 kişi birlikte kalıyor. Sıraları birleştirip üstüne koydukları süngerle yaptıkları yataklarında yatıyorlar. Bazı arkadaşları seyyar sedyeleri yatak haline getirmişler. Ahmet, birçok polis memurunun koşullarının kötü olduğunu anlatıyor.

Gönderilen yemek kumanyalarının yetersiz ve soğuk olduğunu söyleyen Ahmet, “Özellikle iftar yemekleri soğuk geliyor ve bazı arkadaşlar belediyelerin iftar çadırına gidiyor” diyor.

“Devlet görevli gönderdiği kişilere maalesef imkan tanımıyor. Herkes kendini bir şekilde idare ediyor” diyen Ahmet, okuldaki tuvaletlere takılan elektrikli şofbenle yıkanabildiklerini, çöplerin toplanamadığını anlatırken hastalıklar için uygun bir ortam olduğunu vurguluyor.

Polis memurları, kaldıkları okuldaki tuvaletlere takılan şofbenlerle duş alıyorlar.

Gıda, konaklama, hijyen konularında eksiklikler, birçok polis memurunun şikayetleri arasında. Ahmet, 150 meslektaşıyla kaldığı okulda, sadece dört duş olduğunu söylüyor. Bu duşların bazılarının kapı kilidi bozuk olduğu için iple bağlanması gerekiyor.

İlk günlerde sadece bir yatak, bir ısıtıcı verilen polis memurları, bölgede görevdeyken bir gün çalışıp bir gün izin yapıyorlar. 15 günde bir kere geldikleri illerdeki ekiplerle değişim yapıyor.

Depremin en ağır görüntülerini görenlerin arasında kolluk kuvvetleri de bulunuyordu. Bu nedenle illere dönen arkadaşlarına psikolojik destek verilmeye başlanmış fakat hemen göreve dönmeleri istenmiş. Psikolog görüşmelerinin kısa ve yetersiz diyerek anlatan Ahmet, bunun ‘göstermelik’ bir uygulama olduğunu söylüyor.

*10Haber’e konuşan polis memurunun adı Ahmet olarak kodlanmıştır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.