İnanılmaz fiyatlar: Çocuğu özel liseye veya koleje gitsin isteyen anne baba en az bir milyon lirayı gözden çıkaracak
Adıyaman’da yaşayan depremzede Ahmet Yiğit Polat, LGS’de tüm soruları doğru yanıtladı. Depremden sonra iki il gezen Ahmet, çadırkentte ve konteynerde kaldı ama çalışmayı bırakmadı. Ahmet o günler için “Evsiz insanların acısı içimi darlıyordu” dedi.
Depremzede bir okulun, depremzede öğrencisi LGS’de tüm soruları doğru yanıtladı. Başarının sahibi Ahmet Yiğit Polat, okul müdürü Yusuf Yıldız ve baba Coşkun Polat depremden sonra yaşadıklarını ve başarının hikayesini 10Haber’e anlattı.
Yusuf Yıldız, Adıyaman Türkiye Petrolleri Ortaokulu’nun kurucu müdürü. Yıldız, bu yıl başka bir okula tayin olacak. Okul ise açıldığından beri Adıyaman’ın en başarılı ortaokulu. Tam dokuz yıldız LGS’de tüm soruları doğru yanıtlayan öğrencileri var. Hatta bazı yıllar birden fazla Türkiye Petrolleri Ortaokulu öğrencisi tüm soruları doğru yanıtladı. Yıldız’ın “Devlet okulları içinde sıralama yapılırsa okulumuzun Türkiye’de ilk sıralarda yer alacağına eminim” dediği okul, her yıl 50’nin üzerinde öğrencisini de Fen Liselerine gönderiyor.
Bu yıl Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen okul, az hasarlı olarak sınıflandırıldı ve tamirat gördü. Okulda eğitim-öğretim yaklaşık 3 ay yapılamadı. Evleri yıkılan, ağır ya da az hasar alan öğrenci ve öğretmenler ise zor günler yaşadı. Tüm zorluklara rağmen bu yıl da ortaokulun öğrencilerinden Ahmet Yiğit Polat, Liselere Geçiş Sistemi(LGS) sınavındaki tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puanla Türkiye birincileri arasına girdi.
Müdür Yıldız, Polat’ın depremden sonra yaşadıklarını, “Ahmet Yiğit depremden dolayı iki şehir değiştirdi, 24 Nisan’da okullar açılınca tekrar buraya geldi. Öğretmenlerimizin de gayretleriyle hedefine ulaştı. Gurur duyuyoruz. Bu süreçte öğretmenlerimiz irtibatlarını koparmadan öğrencilerimizin yanında oldu. Bizim okulumuz özverili öğretmenlerin olduğu bir okul” diye özetledi.
Ahmet Yiğit’in yaşadığı zorlukların ve başarısının detaylarını ise kendisinden dinledik.
Ahmet Yiğit Polat, aslen Şanlıurfalı. Anne Semra Polat ve baba Coşkun Polat öğretmen. Öğretmen çocuğu olmanın avantaj olduğunu belirten Ahmet Yiğit, çocukluğundan beri çok kitap okuduğunu ve disiplinli şekilde çalıştığını anlattı. Depremden sonra 10 gün kadar Adıyaman’da kalan Ahmet Yiğit bu süreçte sınava hazırlanamadı. Ahmet o günleri, “Depremden önce çok emek vermiştim. Depremden sonra ilk 10 gün Adıyaman’da kaldım. O zaman beni olumsuz etkiledi” diye anlattı.
Daha sonra bir hayırsever Mersin’de kira istemeden, dayalı döşeli evini Ahmet Yiğit ve ailesine açtı. Yeniden ders çalışmaya odaklanan Ahmet Yiğit, burada bir süre kaldıktan sonra Şanlıurfa’ya babaannesinin yanına gitti. 24 Nisan’da deprem bölgesindeki okullar açılınca Adıyaman’a geri döndü.
Adıyaman’da önce çadırkente yerleştiler. Bir süre burada kaldıktan sonra konteynere geçtiler.
Ahmet, çadırda ve konteynerde kaldıkları süre için “Orada kaldığım zaman çalışma hızımı düşürseydim eğer belki başaramazdım. O yüzden orada hızımı artırarak çalışmaya devam ettim. Ama evsiz olan insanların acısı benim içimi darlıyordu” dedi.
Sonrasında Polat ailesinin az hasarlı evleri onarıldı ve evlerine döndüler. Eş zamanlı olarak okula da dönen Ahmet, “Arkadaşlarımla uzun süre görüşmediğim için ilk gittiğimde çok sevindim. Bir aya yakın vakit geçirince alıştık eski düzene. Mersin’deyken öğretmenlerim uzaktan benim sorularımı çözmeye devam etti. Mersin’de de dershaneye gittim. Hem Mersin’deki hem de Adıyaman’daki öğretmenlerim çalışmalarıma çok katkı sağladılar” dedi.
Ahmet sınav gününü ise şöyle anlattı:
“Sınav günü saat 13.00 gibi full çektiğimi anladım. Sonraki gün de kitapçığı alıp teyit ettik. Sonuçlar geldiğinde de çok mutlu oldum. Ben aşırı derecede heyecan hissetmedim. Annem ve babam benden daha çok sevindiler. Gurur duyuyorlar benimle”
İstanbul Erkek Lisesi ya da Robert Koleji’ne gitmek istediğini söyleyen Ahmet, “Bu liseler sayısal ağırlıklı. Ben matematik olimpiyatlarına da hazırlanıyorum. O yüzden sayısal yönümü geliştirmek için buralara gitmek istiyorum. Bitirdikten sonra yurt dışında üniversite okuyabileceğim için oraları tercih edeceğim. TUBİTAK Bilim Olimpiyatları sınavına matematik alanında girdim. İyi bir sonuç bekliyorum. Burada başarılı olursam uluslararası matematik olimpiyatlarına girebilirim. Büyük kitapları yazan hocalardan ders alabilirim” diye konuştu.
Son dönemde Türkiye’de gelişim fırsatı bulamayan birçok başarılı genç maalesef eğitim ve iş için yurt dışına gidiyor. Ahmet Yiğit’e de gelecek hedefini sorduğumuzda malûm yanıtı aldık: “İleride yazılım mühendisi olup yurt dışında, Almanya’da, ABD’de yaşamayı planlıyorum”
Ahmet Yiğit, seneye LGS’ye gireceklere “LGS’yi çok hayali bir şey gibi görüyorlar, ben de öyle görüyordum. Öyle bir şey değil. Gözlerinde büyütmesinler ve çalışma disiplinlerini bozmasınlar. Sonunda iyi bir yere gireceklerine emin olsunlar” diye tavsiyede bulundu.
Baba Coşkun Polat da oğlunun başarıları için şunları söyledi:
“Ahmet bir dönem seyahat kitaplarına çok merak saldı, bir dönem farklı temalı kitaplara… Her dönem Ahmet’in ilgisini çeken kitap grupları oldu. 8. sınıfa kadar çok kitap okudu. Biraz da soğukkanlılığı bu başarıyı getirdi herhalde. Çünkü başarılı çocukların sınavda heyecanlanıp yapamadığını biliyoruz. Depremde kimsenin yaşamaması gereken şeyleri yaşadık, yakınlarımızı kaybettik. Tarifi imkansız acılar yaşadık ama Ahmet etkilenmesin diye çok uğraştık. Adıyaman hâlâ enkaz, harabe gibi”